1. HABERLER

  2. HABER

  3. "PKK Silah Bırakmadan Adım Atmayız!"
PKK Silah Bırakmadan Adım Atmayız!

"PKK Silah Bırakmadan Adım Atmayız!"

Brezilya'da BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'na katılan Başbakan Erdoğan, gazetecilerin sorularını cevapladı.

22 Haziran 2012 Cuma 10:28A+A-

Bir haftalık yurtdışı gezisinin ikinci durağı Brezilya'daki temaslarının ardından beraberindeki gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, iç ve dış gelişmelere ilişkin açıklamalar yaptı. Gazeteciler ilk olarak Hakkâri'deki saldırının zamanlamasına işaret edip, Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı 2015'teki G20 zirvesine kadar sorunun çözülüp çözülmeyeceğini sordu. "Terör örgütü silah bırakırsa 2015'ten önce de netice almak mümkün olabilir." diyen Erdoğan, bu durumda güvenlik güçlerinin de silah kullanmasının söz konusu olamayacağına işaret etti.

Örgütün silah bıraktığını görmeden adım atmayacaklarının altını çizerken, bunun ön şart olduğunu vurguladı. Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın açıklamalarını ise 'BDP içinde yeni bir tasfiye'nin işareti olarak değerlendirdi: "Terör örgütü elebaşısı bazı isimlerin üzerini çiziyor. Daha önce de eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Bey (Çelik) ikinci defa aday yapılmadı. Ahmet Türk olayı malum. Halbuki bunlar eskiden ağırlığı olan isimlerdi. Şimdi cazibesi kalmadı."

Başbakan, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresiyle ilgili verdiği 7+5 kararının partide herhangi bir sıkıntıya yol açmayacağını net bir dille ifade ederken, İstanbul trafiğini felç eden köprülerdeki çalışmanın aynen süreceğini kaydetti.

Erdoğan'ın, Brezilya'dan ayrılmadan önce kendisine refakat eden gazetecilerin iç ve dış gündemle ilgili sorularına verdiği cevaplar özetle şöyle:

PKK sizin yoğun dış gündemli gezileriniz sırasında eylem yapıyor, bu eylemi de G-20 zirvesine rastladı. 2015'te Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı G-20 toplantısına kadar çözüm mümkün mü?

Tarih vermek mümkün değil, ama karşı taraf öyle bir çizgiye gelir ki, çözüm mümkün hale gelir. Bölücü terör örgütü silah bırakırsa 2015'ten önce de netice almak mümkün olabilir. Nitekim son zamanlarda bazı açıklamalar var. Bazı köşe yazarları elebaşıya "Hani karakol basmayacaktın?" diye soruyor. BDP'nin eşbaşkanı, "PKK silah bıraksın, Silahlı Kuvvetler de operasyonları durdursun" diyor. Terör örgütü silahı bıraktığı anda zaten güvenlik güçlerinin de silah kullanması söz konusu olamaz. Ama güvenlik güçlerinin de silah bırakmasını beklememek lazım. Çünkü onların enstrümanı da silahtır. Üstelik sadece bölücü terör örgütüne karşı değil, asayiş yönünden de gerekli. Üstelik son günlerde malum 8 şehidimiz var, 26 terörist de etkisiz hale getirildi. Doğrusu biz bunların olmasını istemiyoruz. Ama sekiz şehidimiz varken güvenlik güçlerinin eli kolu bağlı durması mümkün değil. Halkımız bir şeyler bekliyor. Genelkurmay Başkanı'mız ve kuvvet komutanlarımız bölgeye gidiyor, netice alıyor.

Leyla Zana'nın açıklamaları var, Kuzey Irak'tan olumlu mesajlar geliyor, Türkiye'nin pozisyonu genel destek mi görüyor?

Leyla Zana'nın bizimle görüşmek istediğine dair ifadeleri var. BDP içinde sanki tasfiye hissediyorum. Parlamento'daki gruptaki bazı isimlere dönük. Terör örgütü elebaşısı bazı isimlerin üzerini çiziyor. Daha önce de biliyorsunuz eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Bey (Çelik) ikinci defa aday yapılmadı. Ahmet Türk olayı malum. Halbuki bunlar eskiden ağırlığı olan isimlerdi. Şimdi cazibesi kalmadı.

İçeride atılacak adımlar olduğunu, gerekirse o adımları atacağınızı söylediniz. Bu ifade, yeni bir çözüm perspektifi mi?

Diyorum ya bizim bunu görmemiz lazım. Yani silah bırakmayı. Bunu görmeden adım atamayız. Bizim sürece ilişkin birçok yaklaşımımız oldu...

Silah bırakma ön şart mı?

Evet, ön şart. Vatandaş orada tehditle oy kullanıyor, tehditle haraç toplanıyor. İl, ilçe başkanımı kaçırıyor, hatta öldürüyorlar. İftiharla söylüyorum, hiçbiri aileleri dahil geri adım atmıyor.

Çözüm konusunda uluslararası mutabakat mı oluşuyor?

Açıktır ki, 10 yıl önce uluslararası platformda bölücü terör örgütünün durumu ile bugünkü durumu aynı değil. Bugün çok zayıflamış durumda. Bizim bilgilendirme çalışmalarımız da sonuç verdi. Uluslararası camia bunu gördü. Kuzey Irak'ta alınan mesafe de geçmişle aynı değil.

Barzani, Türk kamuoyunun çok hoşuna giden açıklamalar yapıyor...

Barzani, çok açık net, Kürt bölgesinde etkin. PKK'dan silah bırakmasını istiyor. Neçirvan da aynı şeyleri bize gelip söylüyor. Kuzey Irak'la ilişkileri diri tutmamız hem PKK'yı hem de BDP'yi rahatsız ediyor, ama biz devam edeceğiz, bakanlarımız gidip gelecek. Merkezi yönetim de rahatsız ama biz adımlarımızı Irak Anayasası'na uygun atıyoruz.

Ne gibi?..

Merkezi yönetim kuzeye petrol ürünü vermiyor. Gelip bizden istediler, benzin, mazot, jet yakıtı... Biz de "hay hay" dedik, petrol verecekler, petrol ürünü alacaklar.

Seçmeli Kürtçe dersine BDP karşı çıkıyor...

Hangi adımı attıysak hep karşı çıktılar. Yarım saate tahammül yokken tam gün TRT Kürtçe yayını yaptık, ona da karşı çıkıldı.

CHP ile görüşmelerden somut adım ne zaman beklenmeli?

Ben arkadaşlara Kemal Bey'in (Kılıçdaroğlu) yanında talimat verdim, kendisi de üç kişi görevlendirdi. İki-üç aylık bir süreden söz etti Akif Hamzaçebi. Bekleyeceğiz, sonra hatırlatacağız, bir şey çıkmazsa "bize gelmeleri blöfmüş" deriz.

ABD Başkanı Obama ile görüşmenizde teröre karşı işbirliği gündeme geldi mi?

İşbirliğinde sıkıntı yok, ama silahlı insan hava aracı istiyoruz. Kongre'den geçmesi lazım. Bize, "seçimden önce mümkün değil" dediler.

HOLLANDE'I TÜRKİYE'YE DAVET ETTİM

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile görüşmeniz nasıl geçti?

Çok iyi geçti, olumsuzlukları geride bırakalım dedi. Beyaz sayfa açıyoruz. Ahmet Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı ile Suriye'nin dostları toplantısı öncesinde özel bir yemek yiyecek. Hollande'a "Ben iki-üç defa Fransa'ya geldim, 20 yıldır Türkiye'ye gelen Fransa cumhurbaşkanı yok, gelin bu işi siz kırın" diyerek sözlü davette bulundum. Cumhurbaşkanı da Şikago'da söylemiş, yazılı davette de bulunacak.

Mısır'da seçim sonrasında siyasi kaos yaşanıyor, nasıl değerlendiriyorsunuz?

Endişeyle izliyorum. Seçimin galibi Muhammed Mursi. Ama bakıyorum iktidarı ona vermemek için gayret söz konusu. Askerî Konsey apar topar anayasayı değiştirecek planlar yapıyor. Obama ile bunu konuştuk. "Sandığa kesinlikle müdahale edilmemesi gerektiğini söyledik." dedi.

KÖPRÜLERDEKİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Köprü çalışmaları nedeniyle İstanbul'daki trafik eziyeti hakkında bilgi alıyor musunuz?

İstanbul'da trafik normal zamanda da kötü. Okullar tatil, Ramazan geliyor, İstanbul'dan çıkışlar da oluyor. Güya trafik rahatlayacak diye çalışma başladı. Ama İstanbul'da her gün 400 yeni araç trafiğe çıkıyor. Çok manidar, bunun önünü nasıl alacağız?

Bu çalışmalar devam mı edecek?

Aynen devam edecek, yoksa yarın başka tehlikeler getirir. Biraz katlanacağız.

YÜKSEK MAHKEME'NİN 7+5 KARARI SIKINTI OLMAZ

Anayasa Mahkemesi'nin 7 artı beş kararını nasıl karşıladınız?

Daha önce açıkladığım gibi... Bizim 2023 projelerimizde sıkıntı yaratmaz. Çünkü bunlar kişilere bağlı değil. Üç dönemden sonra arkadaşlarımız think-tank'lerde çalışsın istiyoruz. Parti politikalarımız bu düşünce kuruluşlarından yararlanarak devam edecek.

Peki ama yetişmiş insan gücü israfı olmaz mı?.. Mesela Ali Babacan gibi genç isimlerde...

Ne biliyorsunuz belki Ali Bey'e dış camiadan iyi bir teklif gelecek.

 

HABERE YORUM KAT