1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Patlayan baraj değil, Oğuzhan Uğur’un yalanı
Patlayan baraj değil, Oğuzhan Uğur’un yalanı

Patlayan baraj değil, Oğuzhan Uğur’un yalanı

​​​​​​​“Hatay'da baraj patladı” yalanını yayan ve bu haberin Babala TV tarafından yayınlanmasıyla ilgili iddialarını ispatlayamayan Oğuzhan Uğur hakkında soruşturma başlatıldı!

12 Şubat 2023 Pazar 23:54A+A-

HAKSÖZ-HABER

Arama kurtarma ekipleri deprem bölgelerinde enkaz ile mücadele ederken bir yandan da asılsız ihbarlar ile mücadele etmek zorunda kalıyorlar. “Baraj patladı” yalanı, arama kurtarma çalışmalarına ara verilmesine ve bu sırada bazı canların kaybına sebep oldu.

Yalan nasıl başladı?

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta önce 7.7, ardından 7.6 şiddetinde gerçekleşen iki deprem sonrasında 7 Şubat tarifinde Babala TV sosyal medya hesabından elde hiçbir veri olmamasına ve hiçbir yetkili bu konuya dair herhangi bir bilgi vermemiş olmasına rağmen Hatay'daki Yarseli Barajı'nın duvarında çatlak olduğuna dair uydurma bir haber paylaşıldı. Aynı gün Kahramanmaraş’ta da bir barajın patladığı ve Kumçatı köyünü su bastığı yönünde bir twit ile insanlar paniğe sevk edildi.

Ekşi Sözlük’te başlık açılmış

Deprem şokunun yaşandığı bir zamanda insanları paniğe sevk edici gerçek olmayan bu paylaşımın izini sürdüğümüzde, milyona yakın takipçisiyle BaBala TV’nin yanı sıra karşımıza Ekşi Sözlük ve TİP milletvekili Barış Atay da çıkıyor. 10 Şubat’ta “Baraj patladı!” şayiası patlak verdiği sırada Cüneyt Özdemir'in Youtube kanalına canlı bağlantı yapan Barış Atay on binlerce kişinin izlediği programda “Baraj patladı!” bağırışlarını yayına taşıyor. Cüneyt Özdemir'in defalarca söz konusu haberin yalanlandığı yönündeki uyarılarına rağmen bulunduğu ortamdaki karmaşayı gerekçe gösterip yayından ayrılıyor.

Şayianın patlak vermesinin hemen öncesinde ise Ekşi Sözlük'te “Suriye tarafında bir baraj patladı, Hatay tahliye ediliyor!” diye bir başlık açılmış. Tabiî ki ortada bir kaynak yok. Paylaşımı yapan “balikbilir” ismindeki yazarın, deprem yaşandığından beri başta AFAD hakkında olmak üzere onlarca provokatif entry girdiği görülüyor.

Oğuzhan Uğur’dan konuyla ilgili bir yalan daha

Sonuçta 10 Şubat’ta “Baraj patladı!” şayiasıyla birlikte Antakya’da inanılmaz bir panik yaşanıyor ve enkaz altındaki yakınlarının kurtarılmasını ya da cenazesini bekleyen aileler, arama kurtarma ekipleri, gönüllüler herkes kaçışmaya başlıyor. Bu sırada kurtarılmayı bekleyen 3 kişinin vakit kaybından dolayı hayatını kaybettiği bildiriliyor.

BaBala TV’nin paylaşımlarına tepkiler yağmaya başlayınca Oğuzhan Uğur, paylaştığı videoda “Bin tanede bir tane yanlış çıkabilir.” diyerek haberi sildiklerini, paylaşan kişiyi de gönderdiklerini belirtiyor; bununla birlikte haberi bir bakanlık yetkilisinden teyit ettirdiklerini ifade ediyor. Kendi sosyal medya hesabında “Haberi bir bakanlık yetkilisi teyit ettiği için ekiptekiler paylaşmışlar! Yalan olduğu ortaya çıkınca da hemen silmişler. Yazışma görselleri mevcut. Takipçisi olacaksanız sizinle de paylaşalım…! İster misiniz? Sizinle paylaşalım mı? Ne dersiniz?” bu bakanlık yetkilisiyle ilgili sözlerini de ispatlayamıyor. Söylediği şekliyle bir bakanlık yetkilisiyle görüşme dahi olmamış. Olan isimsiz bir kişinin kendilerini arayıp ihbarda bulunmasından ibaret. Kimden geldiği belli olmayan ihbarı hemen doğru kabul edip insanları paniğe sevk edici haberi paylaşıyorlar.

Soruşturma başlatıldı

Sonuç itibariyle bu paylaşımların nihayetinde Oğuzhan Uğur hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"06/02/2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi ve Elbistan ilçesi merkez üsleri olan 2 deprem afeti sonrası sosyal medya platformunda 'BaBala TV' isimli Twitter hesabından Kahramanmaraş Kumçatı köyünde barajın çatladığı, Hatay Yarseli Barajının duvarının çatladığı yönünde paylaşımlarda bulunulduğu, bu paylaşımların deprem bölgesinde depremzede vatandaşlar arasında korku ve paniğe neden olduğu, arama kurtarma çalışmalarında aksamalara neden olduğu dikkate alınarak “BaBala TV” isimli Twitter hesabında yapılan paylaşımlar nedeniyle hesap sahibi olduğu tespit edilen Oğuzhan UĞUR hakkında ve paylaşım ile ilgili sorumluluğu tespit edilecek kişiler hakkında TCK.nun 217/A maddesi kapsamında 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan dolayı Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından re’sen soruşturmaya başlanılmış, olayın aydınlatılması için gerekli talimatlar verilmiştir."

HABERE YORUM KAT

9 Yorum