1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. “Pasifizmin Kaynağı Olarak Komplocu Yaklaşımlar”
“Pasifizmin Kaynağı Olarak Komplocu Yaklaşımlar”

“Pasifizmin Kaynağı Olarak Komplocu Yaklaşımlar”

“İslami Mücadelede Güncel Fıkıh ve Kimlik İnşası” üst başlıklı seminerler dizisinde bu hafta “Pasifizmin Kaynağı Olarak Komplocu Yaklaşımlar” konusu ele alındı.

09 Mart 2015 Pazartesi 01:56A+A-

“İslami Mücadelede Güncel Fıkıh ve Kimlik İnşası” üst başlıklı seminerler dizisinde bu hafta “Pasifizmin Kaynağı Olarak Komplocu Yaklaşımlar” konusu ele alındı. Semineri Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan KAYA sundu

Rıdvan KAYA özetle;

Komployu; Bilinen, görünenin dışında olayların arkasında, görünmeyen güçlerce belirlenmiş hesapların bulunduğuna dair alternatif açıklama türü olarak tanımlayan Rıdvan KAYA , komploculuğun bir düşünce tarzı olduğunu ve bu düşünce tarzının hastalıklı bir yapıya dönüştüğünü ifade etti. Komploculuğun genelde muhalif çevrelerde yaygın olduğunu söyleyen KAYA, nedenini şu şekilde açıkladı: “Olan biteni farklı yorumlama eğilimi doğal olarak en fazla statükodan hoşnut olmayanlara özgüdür ve farklı tezler, perspektifler geliştirme ihtiyacı yine doğal olarak ortada yanlış giden bir şeylerin olduğunu düşünenlerin, karşı çıkan, itiraz edenlerin tutumudur dedi. Elbette statüko sahiplerinin, güçlerinin sıkça yalan söylemeleri, iktidarları adına gerçekleri çarpıtma tutumları, bu kaynaktan sadır olan bilgilerin tümüne karşı mesafeli yaklaşma tutumunu teşvik ettiğini, sisteme karşı duyulan güvensizlik ve şüphe olgusu sürekli biçimde farklı yaklaşım geliştirmeye neden olduğunu ifade etti.

"Komploculuğun, küresel ya da yerel sistemlerin adeta her şeye güçleri yeten, her istediklerine ulaşabilen, her şeyi en ince ayrıntısına kadar planlayıp icra edebilen güçler şeklinde algılanmasına dayanan bir değerlendirme şekli olduğunu" ifade eden KAYA, kaçınılmaz olarak karşı iradeye yer bırakmayan, onu sıfırlayan bir sonucu beraberinde getirdiğini söyledi. “Oysa tevhid akidesini kavramış bir mümin için,  bu muktedir ve aciz ayrımının batıl bir akıl yürütme olduğunu ve asla kabul edilemeyeceğini ifade etti. İslam akidesinde, Kadiri mutlak olanın sadece alemlerin rabbi olan Allah olduğunu,ve bunun tüm boyutlarıyla kavranması gerektiğini, bu  noktadaki bir zaafın şirke açılan kapı olduğunu söyleyen Rıdvan KAYA,  “Bir şeyi dilediği zaman onun emri o şeye ancak ol demektir. O da hemen oluverir.”(Yasin,36/82) ayeti kerimesinin bu bağlamda sıkça tefekkür edilmesi gerektiğini belirtti.

Devamla,  “Şüphesiz komplolar ve komplo kuranlar her zaman olmuş ve olacaktır diyenKAYA, komploların varlığını inkar etmek, iktidarların güçlerinin devamını sağlamak için hiçbir kaygı duymadıkları, hiçbir gayret sarf etmediklerini söylemekte  bir o kadar mantıksızdır. Komplo vardır, yapılmaktadır, bu noktada komplolara karşı uyanık olmak, komploları teşhir etmeye ve püskürtmeye çalışmak statükoya karşı mücadele edenlerin görevidir dedi.

Olan biten her şeyi komplo teorisiyle açıklamaya kalkmak, her gelişmenin ardında komplo teorisi bulmak bir müddet sonra sağlıklı düşünme yeteneğinin yitirilmesine yol açabileceği gibi müthiş bir teslimiyet duygusunun yaygınlaşmasına da kapı aralar diyen yazar,. ayrıca  her şeyde komplo kokusu almak sağlıklı, uyanık bir ruh halinin değil, hastalıklı, evhamlı bir ruh halinin yansıması olduğu söylenebilir dedi.

Son olarak yakın tarihten birkaç örnek sunan Rıdvan KAYA, başta 11 Eylül saldırıları olmak üzere, 12 Eylül darbesi, Ortadoğu İntifadası, IŞİD’in ortaya çıkışı ve Charlie Hebdo eylemi gibi örnekler üzerinden komplocu yaklaşımın yol açtığı zaafiyetlere dikkat çekti. 

Komplocu yaklaşımın temel yanlışının, siyaset ve toplum zeminini egemenlerin istedikleri gibi biçimlendirdikleri ve idare ettikleri bir satranç tahtası gibi görmesi, bunun neticesi olarak siyaset düzleminde çaba sarf eden, mücadele eden unsurları adeta satranç tahtasındaki iradesiz piyonlar gibi değerlendirmesidir diyen KAYA, Komplonun olduğunu, inkar edilemeyeceğini ama asıl olanın komploya karşı pasif biçimde kenarda seyretmek değil, aktif biçimde komplocuların tuzaklarını boşa çıkarmaya çalışmak olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Program soru cevap faslından sonra sona erdi.

ridvan_kaya2.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum