1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Paris'in Sert Sarı Yelekliler Önlemi Anayasa Mahkemesi'nden Döndü
Paris'in Sert Sarı Yelekliler Önlemi Anayasa Mahkemesi'nden Döndü

Paris'in Sert Sarı Yelekliler Önlemi Anayasa Mahkemesi'nden Döndü

Fransa'da dört aydır devam eden Sarı Yelekliler protestolarına karşı Paris hükümetinin aldığı sert önlemler Anayasa Mahkemesi'den döndü.

06 Nisan 2019 Cumartesi 00:49A+A-

Mecliste geçtiğimiz ay onaylanan ve 'keyfi uygulamaların başlangıcı' olarak görülen yasa tasarısında valilerin, tehdit oluşturanların eylemlere katılmasını yasaklamasına olanak veren madde geri çevrildi.

Konuyu görüşen Anayasa Mahkemesi, yasa tasarısındaki diğer tartışmalı iki nokta olan, polisin göstericilerin üzerini araması ve maske takmalarını engellemesi maddelerini ise onayladı.

Ancak mahkeme, polislere gösterilerde sorun çıkaran kişiler için yasaklama yetkisi vermesini 'çok gevşek' bularak iptal etti.

Yapılan açıklamada kamu düzenini bozmaya tehdit olarak gösterilebilecek kişilerin önceki protestolarda yıkıcı eylemlere karışıp karışmadığı konusunun net olarak ifade edilmediği kaydedildi.

Başta siyasi partiler olmak üzere sivil toplum örgütleri 'keyfi uygulama' olarak gördükleri bu noktayı eleştiriyordu.

Sivil haklar aşınıyor eleştirisi

İnsan hakları örgütleri, Nisan ayında kabul edilen yasa tasarısının ifade özgürlüğü ve barışçı toplanma hakkını kısıtlaması konusunda endişelere yol açtığını duyurdu.

Tasarı kapsamında gösterilerde maske takan protestoculara bir yıl hapis ve 15 bin Euro para cezası verilmesi; yasak getirilen kişilerden gösteriye katılanlara 6 ay hapis cezası ve 7 bin 500 Euro para cezasına çarptırılması öngörülüyor.

Ayrıca valilerin onayıyla eylem yasağı getirilen kişilerin tüm bilgilerinin, bir listede tutulması planlanıyor. Gösterilerdeki zararın maliyetinin eylemciler veya şiddete başvuranlar tarafından karşılanması öngörülüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un popülaritesinin de düşmesine yol açan eylemlere karşı Paris yönetiminin Ulusal Meclis'e sunduğu yasa tasarısı oylamada, tasarı 115 “hayır” ve 18 “çekimser” ve 210 “evet” oyu aldı; ardından Senato'dan da geçti.

İçişleri Bakanı Christophe Castaner, yürürlüğe girmeden önce Fransa Anayasa Mahkemesi tarafından incelenecek tasarının keyfi uygulamayla ilgili tüm şüpheleri ortadan kaldıracağını kaydetmişti. (Euronews)

HABERE YORUM KAT