Paralel Yapı Şimdi de Sendika İşine El Attı
Paralel yapı memur ve işçileri sokağa dökmek için sendika kartını devreye sokuyor. 15 Ocak ile 31 Ocak tarihleri arasında 'PAK' adı altında 19 sendika kuruldu.
Emniyet, yargı ve eğitim bürokrasisinde paralel bir yapı kuran cemaat, memur ve işçileri örgütleyip sokağa dökmek için sendika kartını oyuna sokmaya hazırlanıyor. Devletin içinde girilmeyen kurum bırakmayan paralel yapı, 17 Aralık'taki oyunu deşifre olunca yeni stratejileri devreye soktu. Paralel yapının 'Pak Sendika' adı altında 15-31 Ocak tarihleri arasında 19 tane sendika kurduğu belirlenirken sendikaların birçoğunun aynı gün ve aynı adreslerde kurulması dikkat çekti.
NEDEN ŞİMDİ?
'Paralel sendika' kartını oyuna sokan Paralel yapının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı iş kolları arasındaki 20 iş kolundan sadece 2 iş kolunda sendika kurmadığı diğer bütün iş kollarında çeşitli sendikalar kurduğu belirlendi. Paralel yapı tarafından kurulan sendikaların meslek grupları arasında bankacılık, gıda sanayi, inşaat sektörü, sağlık sektörü, turizm ve spor gibi ülke için hayati önem taşıyan meslek grupları yer alıyor. Pak Sendika' ismini taşıyan sendikalar kuran paralel yapının daha önce sendikal mücadele veren işçilerin yanında neden olmadığı ise merak konusu haline geldi.
DÜĞMEYE BASILDI
Paralel yapı tarafından kurulan sendikalar PAK adı altında çeşitli iş kollarını kapsıyor. 15 Ocak 2014 'te kurulan birçoğu Ankara'nın Çankaya İlçesi'nde bulunan aynı adresten kurulurken diğer sendikalar farklı illerden aynı günlerde kuruldu. Sendikalar ve kurucuları şu şekilde: 'Pak Eğitim İşçileri Sendikası, kurucu Ali Gül. Pak Hizmet İşçileri Sendikası kurucu Tahir Çetinkaya. Pak Savunma İşçileri Sendikası kurucu Yasin Tunar. Pak Toprak İşçileri Sendikası kurucusu Faruk Özkoçak. Pak Tarım ve Orman İşçileri Sendikası, Yakutiye/Erzurum adresli kurucu İlhan Polat. Pak Ağaç İşçileri Sendikası, Melikgazi/Kayseri adresli kurucu Mehmet Toktemur. Pak Maden İşçileri Sendikası, Yenimahalle/ Ankara adresli kurucu Vedat Öztürk.'
BİR GÜNDE 10 SENDİKA
Paralel yapının 15 Ocak'ta düğmeye basmasıyla 31 Ocak'a kadar Türkiye'nin çeşitli illerinde sendikalar kurulmaya devam ediyor. Pak Turizm İşçileri Sendikası 16 Ocak'ta Antalya Muratpaşa'da Musa Uyar tarafından kuruldu. 17 Ocak'ta kurulan sendikalardan Pak Medya İşçileri Sendikası İzmir Buca 'da Cemil Ovalı, Pak Finans İşçileri Sendikası ise Ümraniye İstanbul'da Ufuk Altınbaş tarafından kuruldu. 21 Ocak'ta kurulan sendikalardan Pak Enerji İşçileri Sendikası Bursa Osmangazi'de Murat Bingöl, Pak Sağlık İşçileri Sendikası İzmir'in Karabağlar İlçesinde M.Zeki Polat tarafından kuruldu. Aynı gün Pak Gıda İşçileri Sendikası Gaziosman Paşa İstanbul'da Hasan Aslan tarafından kuruldu.
İKİNCİ PARTİ 22 OCAK'TA
Paralel yapı tarafından 22 Ocak'ta kurulan sendikalar ise Pak Metal İşçileri Sendikası Çamdibi İzmir'de Tahir Özdemir, Pak Tekstil İşçileri Sendikası Pamukkale Denizli Selim Demiralp tarafından kuruldu. Aynı gün Kâğıthane İstanbul'da Pak Taşıma İşçileri Sendikası Davut Suşehirli tarafından kuruldu. Bir gün sonra Pak Deniz İşçileri Sendikası Pendik'te Ali Fuat Nergiz tarafından kurulurken Pak İnşaat İşçileri Sendikası İsanbul Avcılar'da Resul Kılınç tarafından kuruluyor. Kurulan son sendika ise 31 Ocak'ta ŞehitKamil Gaziantep'te Bilal Öztürk tarafından kuruldu.
2.5 MİLYON ÇALIŞAN SENDİKALI
Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de 11.6 milyon işçi çalışıyor. Toplam sendikalı işçi sayısı ise 1 milyon 32 bin kişi. Türkiye'de kamuda sendikalı memur sayısı toplam 1 milyon 468 bin kişi.
EMNİYET'E YENİ SENDİKA
Tüm Emniyet Sen'in kuruluş dilekçesi Ankara Valiliği'ne sunuldu. Sendikanın kurucu Genel Başkanı Yüce Fuat Ural Valilikten ayrılırken yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesinin emniyet hizmetleri sınıfına mensup personelin sendika üyesi olmasına izin vermediğini ancak emniyet teşkilatında görevli sivil personelin sendikalı olmalarının yolunu açtığını belirtti.
TÜZÜK METNİ GÜLEN'DEN
Paralel yapı tarafından kurulan sendikalara ait hiçbir irtibat numarası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerinde yer almıyor. Sendikaya ait web siteleri ise yapım aşamasında. Paralel sendikaların tüzüklerinde yer alan ifadeler ise Fethullah Gülen'in 2009 yılında resmi sitesinden yayınlanan 'Emek ve Sermaye' başlıklı yazısında yer alan ifadelerle birebir aynı. Gülen'in yazısında, 'Meseleye İslâmî perspektiften bakıldığında, emek ile sermayenin ruh ve ceset gibi bir bütün olduğu görülür. Ruh, yani emek asıldır; ceset, yani sermaye ise, ona bağlıdır. Sermayedeki düzen, sistem, âhenk, canlılık ve cevvaliyet, emekle yakından alâkalıdır' diyor.
EMEK VE SERMAYE RUH GİBİ BÜTÜN
Gülen'in sözleri sendikaların tüzüğünde şöyle yer aldı: 'Sendika, emek ile sermayeyi ruh ve ceset gibi bir bütün kabul eder. Ruhu yani emeği asıl, cesedi yani sermayeyi ona bağlı değerlendirir. Fakat bu yaklaşımda emeği putlaştırmayı kabul etmez. Sendika bir yandan çalışmanın alkışlanmasını, diğer taraftan işverenin hakkının ve iş hukukunun çiğnenmemesini savunur.'
KAMUDA ORTAK KODLARI 'UFUK'
Paralel yapının sendikalaşma yönündeki 'Pak Sendika' hareketi ilk değil. Daha önce Kamu işçilerini temsil etmek üzere kurulan Ufuk başlıklı sendikaları hayata geçirmişti. Paralel yapı, bünyesinde bulunan Aktif Eğitim-Sendikasını ise dershane tartışmalarının ardından yeniden hayata geçirmişti. Kamu çalışanlarına yönelik 9 ayrı hizmet kolunda sendikalar kuruldu. Ufuk başlığıyla kurulan sendikalar ise şu şekilde: Ufuk Sağlık-Sen, Ufuk Yerel-Sen, Ufuk Haber-Sen, Ufuk Kültür-Sen, Ufuk Bayındır-Sen, Ufuk Ulaştırma-Sen, Ufuk Tarım Orman-Sen, Ufuk Enerji-Sen, Ufuk Büro-Sen.
Yeni Şafak
HABERE YORUM KAT