1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Pakistan'daki saldırılarda en az 60 kişi öldü
Pakistan'daki saldırılarda en az 60 kişi öldü

Pakistan'daki saldırılarda en az 60 kişi öldü

Pakistan gerek siyasi gerek iktisadi gerekse asayiş bakımından son dönemlerin en kötü günlerini geçiriyor.

27 Ağustos 2024 Salı 09:19A+A-

Yetkililer Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, Pakistan'ın Belucistan eyaletinde ayrılıkçı silahlı grupların polis karakollarına, demiryolu hatlarına ve otoyollara düzenlediği saldırılar ile güvenlik güçlerinin misilleme operasyonlarında 60'tan fazla kişinin öldüğünü söyledi.

Etnik motivasyonlarla hareket eden silahlı grupların son yıllarda gerçekleştirdiği en geniş çaplı saldırı, stratejik bir liman, altın ve bakır madeni gibi Çin liderliğindeki büyük projelere ev sahipliği yapan kaynak zengini güneybatı eyaleti Belucistan’ın bağımsızlığı için on yıllardır sürdürülen girişimlerin bir parçasını teşkil ediyor.

İçişleri Bakanı Muhsin Nekvi yaptığı açıklamada “Bu saldırılar Pakistan'da anarşi yaratmak için iyi düşünülmüş bir plandır” dedi ve güvenlik güçlerinin Pazar ve Pazartesi günkü saldırıların ardından düzenlediği operasyonlarda "12 militanı öldürdüğünü" sözlerine ekledi.

Pakistan ordusu, büyük bir otoyolda otobüslerden yük kamyonlarına kadar pek çok aracı hedef alan saldırıların ardından çıkan çatışmalarda “14 asker ve polis ile 21 silahlı militanın” öldüğünü açıkladı.

İçişleri Bakanlığı'nın öldüğünü doğruladığı 12 militanın da bu sayıya dahil olup olmadığı belli değil.

Yerel yetkililer saldırıda en az 23 yolcunun öldüğünü ve 35 aracın ateşe verildiğini söyledi.

Demiryolları yetkilisi Muhammed Kaşif, eyalet başkentini Pakistan'ın geri kalanına bağlayan bir demiryolu köprüsünde ve komşu İran'a giden bir demiryolu bağlantısında meydana gelen patlamaların ardından Quetta ile demiryolu trafiğinin askıya alındığını söyledi.

Polis, demiryolu köprüsündeki saldırı alanının yakınında henüz kimliği belirlenemeyen altı ceset bulduklarını söyledi.

Yetkililer silahlı grupların Pakistan'ın yüzölçümü bakımından en büyük eyaleti olan Belucistan'da da polis ve güvenlik karakollarını hedef aldığını ve bir saldırıda en az 10 kişinin öldüğünü söyledi.

Söz konusu silahlı gruplardan biri olan Belucistan Kurtuluş Ordusu (BLA) gazetecilere yaptığı açıklamada saldırının sorumluluğunu üstlenirken, aralarında büyük bir askeri üssün de bulunduğu daha birçok saldırıyı üstlendi ancak Pakistanlı yetkililer henüz bunları doğrulamadı.

BLA, Belucistan'ın gaz ve maden kaynaklarını haksız yere sömürdüğünü iddia ederek on yıllardır merkezi hükümetle savaşan birkaç etnik silahlı grubun en büyüğü konumunda. Grup, Çin'in bölgeden çıkarılmasını ve eyaletin bağımsızlığını istiyor.

Başbakan Şahbaz Şerif, "güvenlik güçlerinin misillemede bulunacağı ve sorumluları adalete teslim edeceği” sözünü verdi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı General Li Qiaoming ve Pakistan Genelkurmay Başkanı Asim Munir Pazartesi günü bir araya gelirken Pakistan ordusundan yapılan açıklamada saldırılardan hiç bahsedilmedi.

Açıklamada “Toplantı, karşılıklı yarar, bölgesel güvenlik, askeri eğitim ve ikili savunma işbirliğini daha da arttıracak önlemler konularında derinlemesine görüşme fırsatı sağladı” denildi.

Öldürülen yolcular

Pakistanlı bir polis yetkilisi olan Eyub Açakzay Reuters'e yaptığı açıklamada, Pazar gecesi silahlı kişilerin Belucistan'da bir otoyolu kapattıklarını, yolcuları araçlardan indirdiklerini ve kimliklerini kontrol ettikten sonra kurşuna dizdiklerini söyledi.

Musakhail bölgesindeki otoyolda aralarında kamyonların da bulunduğu 35 kadar araç ateşe verildi.

Bölgenin komiser yardımcısı Hamid Zahir, “Silahlı adamlar sadece yolcuları öldürmekle kalmadı, kömür taşıyan kamyonların sürücülerini de öldürdü” dedi.

Silahlı gruplar, kaynaklarını sömürdüklerini düşündükleri doğu eyaleti Pencap'tan gelen işçileri de hedef alıyor.

Söz konusu silahlı gruplar Geçmişte Çin'in stratejik güney derin su limanı Gawadar'ın yanı sıra batısında bir altın ve bakır madeni işlettiği eyaletteki Çin çıkarlarına ve vatandaşlarına yönelik de saldırılar gerçekleştirdiler.

BLA, savaşçılarının sivil kıyafetlerle seyahat eden askeri personeli hedef aldığını ve kimlikleri tespit edildikten sonra kurşuna dizildiklerini söyledi.

Pakistan İçişleri Bakanlığı ölenlerin "masum vatandaşlar" olduğunu ileri sürdü.

Polis yetkilisi Dostayn Han Daşti, merkez ilçe Kalat'ta Belucistan güçlerine ait bir karakolu basan silahlı saldırganlarla çıkan çatışmalarda ölen on kişinin altı güvenlik görevlisi, üç sivil ve bir kabile büyüğünden oluştuğunu söyledi.

Yetkililer güneydeki iki sahil kasabasında da polis karakollarına saldırı düzenlendiğini ancak ölü sayısının henüz teyit edilmediğini söyledi.

İran ve Afganistan'la sınırı olan Belucistan, Pakistan'ın en büyük ama en az nüfuslu eyaleti ve yüksek yoksulluk seviyesiyle büyük ölçüde az gelişmiş durumda.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

HABERE YORUM KAT