Pakistan Meclisi 8 Şubat seçimlerinin ertelenmesi kararını onayladı
Pakistan Meclisi, 8 Şubat'ta yapılması planlanan genel seçimlerin ertelenmesini talep eden ancak bağlayıcılığı olmayan bir kararı kabul etti.
Ülke meclisi üst kanadı Cuma günü 97 vekilden sadece 14'ünün katıldığı bir oturumda kararı onaylarken, bir üye de karara karşı oy kullandı.
Bağımsız milletvekili Dilaver Han tarafından sunulan önerge, ülkedeki "mevcut güvenlik koşulları" ve soğuk havayı gerekçe göstererek seçim tarihini ertelemeyi amaçlıyordu.
Han önergesinde, Pakistan İçişleri Bakanlığı'nın "önde gelen siyasetçilerin hayatlarına yönelik ciddi tehditler ilettiğini" söyledi ve özellikle Hayber Pakhtunkhwa ve Belucistan eyaletlerinde artan sayıda güvenlik olayına dikkat çekti.
Ayrıca sert geçen kış mevsiminin siyasi partilerin kampanya yapmasını zorlaştırdığını ve bunun da seçimlere katılımı etkileyebileceğini dile getirdi.
Kararda, "8 Şubat 2024'te yapılması planlanan seçimler, Pakistan'ın tüm bölgelerinden ve tüm siyasi tonlara mensup insanların seçim sürecine etkin katılımını kolaylaştırmak için ertelenebilir" denildi.
Pakistan'ın 75 yıllık tarihinde daha önce yapılan 11 genel seçimin üçü (1985, 1997 ve 2008) Şubat ayında gerçekleşmişti.
Pakistan'da genel seçimlerin, parlamentonun alt kanadının Ağustos ayında feshedilmesinin ardından geçen yıl Kasım ayında yapılması planlanıyordu.
Daha sonra seçimleri yönetmek üzere Başbakan Enver ül Hak Kakar başkanlığında bir geçici hükümet kurulmuştu.
Ancak Pakistan Seçim Komisyonu (ECP), ülkenin geçen yıl tamamlanan nüfus sayımına dayanarak seçim bölgelerini yeniden belirlemek için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu açıkladı.
Güney Asya'nın 241 milyon nüfuslu ülkesi yıllardır siyasi ve ekonomik kargaşa içerisinde.
Ana muhalefet partisi Pakistan Tehreek-e-Insaf'ın (PTI) lideri eski Başbakan İmran Han, Ağustos ayından bu yana "devlet sırlarını sızdırdığı" iddiasıyla yargılandığı ve reddettiği bir dizi suçlama nedeniyle hapiste tutuluyor.
Bu arada Han'ın partisi, Şahbaz Şerif liderliğindeki bir önceki hükümet tarafından ciddi bir baskıya maruz kaldı ve iddialara göre 75 yıllık tarihinin neredeyse yarısında darbeler yoluyla ülkeyi doğrudan yönetmiş olan ordunun yoğun baskısı altında birçok PTI lideri partiyi yüzüstü bıraktı.
Geçtiğimiz günlerde Han'ın 8 Şubat seçimleri için adaylık belgeleri, bir yolsuzluk davasından mahkum olması nedeniyle seçim komisyonu tarafından reddedildi. Diğer binlerce muhalif adayın evrakları da komisyon tarafından reddedildi.
İmran Han'ın partisi ayrıca seçim sembolü olan kriket sopasını olası bir yasaktan kurtarmak için yasal bir mücadele veriyor.
Bu arada ülkedeki güvenlik durumu daha da kötüleşti.
İslamabad merkezli bir araştırma kuruluşu olan Pakistan Çatışma ve Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'ne (PICSS) göre 2023'te ülke içindeki silahlı grupların 600'den fazla saldırısı oldu ve bu sayı 2022'ye göre yüzde 60'tan fazla arttı.
PICSS verilerine göre bu saldırıların neredeyse yüzde 93'ü Hayber Pakhtunkhva ve Belucistan eyaletlerinde gerçekleşti.
HABERE YORUM KAT