“Özgürlük, Sivil Toplum ve Eğitim” Paneli
Özgür Eğitim-Sen Diyarbakır temsilciliği “Özgürlük, Sivil Toplum ve Eğitim” konulu bir panel düzenledi.
Panelist olarak Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, Prof. Dr Ömer Çaha ve Özgür Eğitim-Sen Diyarbakır İl Temsilcisi Masum Yokuş katıldı.
Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panel, Eğitim Sekreteri Tuncay Yerlikaya’nın açılış ve takdim konuşmasıyla başladı. Akabinde Nurullah Canbolat’ın Kur’an tilavetiyle devam eden panel, panelistlerin sunumlarıyla sürdü.
İlk panelist olarak söz alan Masum Yokuş, sivil toplumun aslında halkın kendisinin olması gerektiğini vurgulayarak, devletin “eğitim” gibi güçlü bir argüman üzerinden halkın özgürlük alanının kendi değerlerine göre manipüle ettiğini ifade etti. Eğitim ve özgürlüğün toplumu inşa eden kavramlar olduğunu vurgulayan Yokuş, “özgürlüğü” bir talep, “sivil toplumu” bu talebin gerçekleşmesi için oluşturulan bir mekanizma veya bir örgütlenme olarak görmek gerektiğini ifade etti. Eğitimin kimin elinde ve nasıl kullanıldığına bağlı olarak “ menfi” ya da “müspet” bir inşa aracı olma özelliğini taşıdığını belirtti. Bir inşa aracı olan bu kavramlarla “nasıl bir inşa projesi” sorusunun sorulması gerektiğini söyleyen Yokuş, en büyük örnekliğin peygamberlerin inşa projelerinde olduğunu ifade etti. Peygamberlerin rehberlik ettiği “ilahi” bir inşa projesinin, beşeri projelerden çok daha fazla insanlığa kurtuluş sunduğunu ifade ederek sunumunu bitirdi.
İkinci panelist olarak söz alan Prof. Ömer Çaha sunumuna öncelikli olarak “özgürlük”, “sivil toplum” ve “eğitim” kavramlarının tanımlarına yer vererek başladı. Yokuş’un tespitlerine katıldığını ifade ederek, Türkiye gibi ülkelerde bir ulus devlet yaratma adına toplumun ulusalcı ve Kemalist ilkeler doğrultusunda dizayn edildiğini, bu proje kapsamında “nasıl bir özgürlük”, nasıl bir sivil toplum”, “nasıl bir eğitim” olması gerektiğine resmi ideolojinin karar verdiğini, dolayısıyla özgürlük, sivil toplum ve eğitim anlayışının günümüzde manipüle edilmiş araçlara dönüştürüldüğünü ifade etti. Sivil toplumun halkın kendisi olması gerektiğini ve halkın özgür STK’larla bu taleplerini güçlü bir şekilde ifade etmeleri gerektiğini söyledi. Amerika ve Avrupa’dan (özellikle de Fransa’dan) eğitim sistemi örnekleri veren Çaha, eğitimin dindar ya da seküler STK ve cemaatler üzerinden yüzde doksanlara varan oranlarda yapıldığını, devletin eğitim alanında yok denecek kadar az yer kapladığı gerçeğini ifade etti.
Son olarak söz alan Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, okulun gerekli bir kurum olup olmadığını tartışmak gerektiğini, bugün okullar üzerinden kul vatandaşlar yetiştirildiğini, resmi ideoloji için asıl bunun önemli olduğunu söyledi. Okulun halkın öğütüldüğü kurumlara dönüştürüldüğü, özgür ve adil bir sivil toplum olarak kendi değerlerimize uygun bir eğitim anlayışını ve eğitim kurumlarını oluşturmak gerektiğini ifade etti.
HABERE YORUM KAT