1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. Özgür-Der Üniversite Gençliği İzzeddin El Kassam'ı konuştu
Özgür-Der Üniversite Gençliği İzzeddin El Kassam'ı konuştu

Özgür-Der Üniversite Gençliği İzzeddin El Kassam'ı konuştu

Özgür-Der Üniversite Gençliği, İstanbul Rami Kütüphanesi’nde Peren Birsaygılı Mut'un kaleme aldığı “İzzeddin El Kassam” kitabını konuştu.

26 Ekim 2024 Cumartesi 22:21A+A-

Etkinlikte sunum yapan Ahmet Yasin Sevim ve İshak Gökgöz, El Kassam’ın hayatı ve mücadelesi üzerine detaylı bir değerlendirme yaptı.

Sevim, sunumuna yazar hakkında kısa bir bilgi vererek başladı. İzzeddin El Kassam’ın, Lazkiye’nin küçük bir kasabası olan Cebele’de fakir bir ailede dünyaya geldiğini aktardı. Babasının cami vaizi olduğunu ve ilk eğitimini babasından aldığını belirten Sevim, El Kassam’ın eğitim hayatının önemli bir kısmını Mısır’daki Ezher Medresesi’nde geçirdiğini vurguladı. Sevim, Ezher alimlerinin direniş geleneğinin El Kassam üzerinde etkili olduğunu ve onun bu dönemde İslam dünyasının çeşitli bölgelerinden gelen öğrencilerle tanışarak ufkunu açtığını ifade etti.

Eğitimini tamamladıktan sonra Suriye’ye dönen El Kassam’ın, yoksulluğa ve adaletsizliğe karşı tavizsiz bir duruş sergilediğini belirten Sevim, Trablusgarp ve Fransız işgalleri sırasında halkı örgütleme çabalarını anlattı. El Kassam’ın, direniş ruhunu aşılayarak gençleri cihada teşvik ettiğini ve sonunda Filistin’e hicret etmek zorunda kaldığını sözlerine ekledi.

İshak Gökgöz ise El Kassam’ın Filistin mücadelesini ele aldı. Gökgöz, El Kassam’ın Hayfa’ya gelerek cami vaizliği yapmaya devam ettiğini, ancak her zaman Müslümanların cihada hazırlanmalarına verdiği önemi aktardı. Özellikle işgalcilere karşı direnişini sürdürdüğünü belirten Gökgöz, Kassam’ın cephanesi tükendiğinde bile teslim olmadığını ve bu direnişle şehit düştüğünü dile getirdi.

Forum, dinleyicilerin katkılarıyla sona erdi.

a-058.jpgc-041.jpg

HABERE YORUM KAT

4 Yorum