1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Özgür-Der Diyarbakır'dan Kürtçe trafik uyarılarının silinmesine tepki
Özgür-Der Diyarbakır'dan Kürtçe trafik uyarılarının silinmesine tepki

Özgür-Der Diyarbakır'dan Kürtçe trafik uyarılarının silinmesine tepki

Van ve Diyarbakır'da belediyelerin yollara yazdığı trafik uyarılarının ırkçı vurgularla sabote edilmesi Özgür-Der Diyarbakır Şubesi tarafından kınandı.

29 Temmuz 2024 Pazartesi 18:43A+A-

HAKSÖZ-HABER

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi yayınladığı açıklama ile Van ve Diyarbakır'da Kürtçe trafik uyarılarının silinmesine tepki gösterdi.

Yollara yazılan trafik uyarılraının ırkçı vurgularla değilmesinin kabul edilemez olduğu ifade edilen açıklamada Kürt dilinden ancak ırkçıların rahatsız olabileceği hatırlatıldı.

Tüm dillerin Allah'ın ayetleri olduğu belirtilen açıklamada bu eylemleri gerçekleştirilenler kınandı ve İçişleri Bakanlığından sorumluların ortaya çıkarılması talep edildi.

***

KÜRTÇE YAZILARIN SİLİNMESİ KABUL EDİLEMEZ

Son günlerde Van ve Diyarbakır illerinde, yayalara yönelik kuralları hatırlatmak amacıyla yollara yazılan Kürtçe ifadeler kimileri tarafından silinip yerine ırkçı vurgular yazılmıştır. Yayalara ve araç kullanıcılarına yönelik “Hêdî  (Yavaş), Pêşî Peya (Önce Yaya)” şeklinde günlük, sıradan hatırlatmaların Kürtçe yazılmasından ancak Kürt dilinden rahatsız olan ırkçılar rahatsız olur.
 
Tüm diller Rabbimizin (c.c) ayetlerindendir. Uzun bir süredir Arapça tabelalara, yazı ve sembollere karşı ırkçı histerilerle saldıran faşistlerle  yollara yazılan Kürtçe yazılara tahammül göstermeyenler aynı bataklıktan beslenmektedir.  Anadili Kürtçe olan bölge halkının Kürtçe konuşması, yazması ya da Kürtçe ile sosyal hayatta muhatap olması kadar fıtri, normal ve doğal bir şey yoktur. Kürt sorununun ana mantığını oluşturan bu ötekileştirici ve yok sayıcı anlayışı, bu eylemleri gerçekleştirenleri şiddetle kınıyoruz.  Bu provokatif fiili işleyenlerin bölgenin huzuruna kast ettiklerini biliyoruz. İçişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili soruşturma açmasını, sorumluları ortaya çıkarmasını talep ediyoruz.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

HABERE YORUM KAT

7 Yorum