Özel Harekât'ta 7 Yıllık Yolsuzluk
Özel Harekât Dairesi’nin Gölbaşı’ndaki merkez tesislerinde denetleme yapan müfettişler, polislerin kaçak kantin işlettiğini ortaya çıkardı.
Emniyet teşkilatının vazgeçilmezleri arasında yer alan Özel Harekât Dairesi’nde, ‘usulsüz kantin faaliyeti’ soruşturması patladı. Emniyet teşkilatı organizasyon şemasına göre Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar’a ‘doğrudan bağlı’ olarak faaliyet gösteren Özel Harekât Dairesi’nin Gölbaşı’ndaki merkez tesislerinde denetleme yapan Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Başmüfettişleri, ilginç bir durumu ortaya çıkardı.
İçişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Genel Müdür onayı ile daire başkanlığı yerleşkesinde detaylı denetleme yapan müfettişler, 2007’den bu yana dairede usulsüz kantin işletildiğini belirledi. Yiyecek ve içeceğin yanı sıra giyim eşyalarının da satıldığı kantin işletmesi için halen yürürlükteki Emniyet Teşkilatı Kantin Yönetmeliği hükümlerine göre kuruluş onayı alınmadığı, işletmenin yönetim kurulunun oluşturulmadığı, kantinin gelir ve giderlerine yönelik yasaların öngördüğü defter ve kayıtların da tutulmadığı tespit edildi.
Harcamalar kayıt dışı
Milliyet gazetesinin haberine göre yerleşkede 7 yıla yakın süre faaliyet gösteren kantin işletmesinden elde edilen gelirle 2011’de Daire Başkanı ve yardımcılarına eşyalar alındığı belirlendi.
Kantin işletmesinden yapılan harcamayla alınan mobilya ve eşyaların, Türk Silahlı Kuvvetleri, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Yönetmeliği ve EGM Taşınır Mal Yönergesi gereğince demirbaş kaydının yapılması gerekirken yapılmadığı anlaşıldı. Bu alımların yanı sıra, Özel Harekât Daire Başkanı’nın kullanımı için 3 mobil internet hattının personel adına alındığı ve aylık giderlerinin kantin gelirlerinden karşılandığı, bu konuda resmi bir kayıt bulunmadığı ortaya çıkarıldı.
Ay sonunda imha
Yerleşkedeki kantin işletmesinde görev alan iki berber ve bir köftecinin yasadışı biçimde kayıtsız olarak çalıştırıldığını tespit eden müfettişler, köfteciye günlük 80 lira yevmiye verildiğini, köfteciye yardımcı olmak için dairede hizmet alımı nedeniyle görevli 2 elemana fazla mesai karşılığı günlük 15’er lira ödendiğini belirledi.
Bu tespitlerin yanı sıra, personel adına Digitürk aboneliğinin masraflarının da kantin gelirlerinden ödendiğini saptayan müfettişler, çay ocağında kullanılmak üzere satın alınan malzemelerin faturaları olmasına karşın yönerge hükümlerine göre demirbaş kayıtlarının yapılmadığı, gelir ve giderlerin kayıtlarının tutulmadığı ve gelir ile gider faaliyetlerinin Özel harekat Daire Başkanı’nın bilgisi çerçevesinde yürütüldüğü, her ayın son günü belgelerin imha edildiği anlaşıldı.
Kıdem durdurma cezası talebi
Müfettişler, Daire Başkanlığı’ndaki denetleme sonrasında hazırladıkları soruşturma raporunda, Daire Başkanı olarak 2009-2011 tarihleri arasında görev yapan ve halen merkez emniyet müdürü olan Cemil Yurtseven hakkında yürütülen usulsüz işlemler nedeniyle 20 ay uzun süreli kıdem durdurma cezası verilmesi talebinde bulundu. Müfettişler, Yurtseven’den sonra bu göreve getirilen ve 2011-2014 yılları arasında aynı biçimde usulsüz uygulamanın devamını sağlayan Cemil Tonbul hakkında ise 24 ay uzun süreli kıdem durdurma cezası verilmesini talep etti. Dosyada adı geçen Yurtseven hakkında kantin işletmesinin usulsüz olarak çalıştırılmasını sağlayarak kendisi ve personele ait digital yayın sisteminin masraflarının ödenmesi ile birlikte devleti kira, vergi ve prim geliri kaybına uğrattığı, kişilere haksız kazanç sağladığı iddiasına yer verildi.
Diğer eski Daire Başkanı, halen Antalya Emniyet Müdürü olan Tonbul hakkında ise Yurtseven’e yönelik benzer iddiaların yanı sıra, 3 mobil internet hattının masrafları ile kendisi ve yardımcılarının makam odalarının tefrişindeki masrafların kantinden karşılanması talimatını verdiği, mobilya ve eşyalara fatura aldırmadığı ve bu eşyaları demirbaş kaydına geçirmediği iddiaları yer aldı.
‘Soruşturma izni’
Müfettişler, her iki daire başkanıyla ilgili idari ceza talebinin yanı sıra Türk Ceza Kanunu’na göre adli ceza verilmesi talebinde bulundu. Müfettiş raporunda, TCK’nın 257/2 sayılı maddesinde yer alan ‘görevi kötüye kullanma’ hükmüne göre adli soruşturma yapılabilmesi için ‘soruşturma izni’ verilmesi talebinde bulundu. Müfettişlerin talebini değerlendiren Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, doğrudan kendisinin denetiminde bulunan birimin eski iki başkanı hakkında adli soruşturma yapılması için dosyaya onay vererek kısa süre önce savcılığa gönderilmesini sağladı.
RADİKAL
HABERE YORUM KAT