1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Özbek muhacir İroda Eshniyozov Sagıraeva ölüme gönderilmesin!
Özbek muhacir İroda Eshniyozov Sagıraeva ölüme gönderilmesin!

Özbek muhacir İroda Eshniyozov Sagıraeva ölüme gönderilmesin!

Özel statülü mülteci sıfatıyla Kastamonu'da ikamet eden Özbekistanlı İroda Eshniyozov Sagıraeva, İstanbul'a nakil için başvurduğunda hukuksuz deport riskiyle karşılaştı.

12 Ağustos 2024 Pazartesi 18:37A+A-

Mültecilere yönelik işlenen suçlar ve ırkçılık vakıaları son zamanlarda iyice ayyuka çıktı. Son olarak Kayseri hadisesinin oluşturduğu yaralar henüz kabuk bağlamamışken göç idaresi denetimindeki toplama merkezlerinde hukuksuz deport haberleri gelmeye devam ediyor.

Bunlardan biri de Kastamonu'da yaşandı.

Özbekistan idaresinin kara listesindeki İroda Eshniyozov Sagıraeva şimdi hukuksuz bir deport riskiyle karşı karşıya.

Dinine düşkün, inançlarına hassasiyet gösteren bir müslüman aile Eshniyozov ailesi. 2010 yılında baba Firdavs Eshniyozov Özbekistan yönetimi tarafından gözaltına alınıp 9 günlük insanlık dışı muameleye maruz kaldı. Serbest bırakıldıktan sonra iki yıl boyunca Eshniyozov ailesine ve yakınlarına psikolojik baskı ve tehditler devam etti. Ailenin can güvenliği için 2012 yılında her şeylerini geride bırakıp güvenli olduğuna inandıkları Türkiye’ye hicret etmek zorunda kaldılar.

Beş yıl önce BM'den mültecilik statüsü alan ve 08.02.2026 tarihine kadar Türkiye'de resmi ikamet izni olduğu öğrenilen 4 çocuk annesi İroda  Eshniyozov Sagıraeva, ikamet ettiği Kastamonu'dan İstanbul'a nakil için başvuru yaptı. Ne var ki hukuksuz şekilde gözaltına alınan Sagıraeva, şimdi deport riskiyle karşı karşıya.

Kendisi ve eşinin Özbekistan'da tutuklama kararı olan Sagıraeva, şayet hukuksuz şekilde deport edilirse işkence ve ölüm riskiyle karşı karşıya kalacak. Dolayısıyla yetkililerin bu hukuksuzluğa acilen "dur" demesi gerekiyor.
img-20240812-wa0030.jpg

img-20240812-wa0031.jpg

HABERE YORUM KAT

24 Yorum