Osmanlıca Seçmeli Ders Olacak!
Milli Eğitim Şurası'nda Osmanlı Türkçesi'nin zorunlu ders olarak okutulmasıyla ilgili tavsiye kararı bakanlık çevrelerinde olumlu karşılık buldu. Ancak ders zorunlu değil, seçmeli olacak.
Antalya'da toplanan Milli Eğitim Şurası'nda Osmanlı Türkçesi'nin liselerde zorunlu ders olarak okutulması ile ilgili tavsiye kararı Osmanlı Türkçesi üzerine çalışma yapan uzmanlar ve tarihçiler tarafından sevinçle karşılanırken dersin zorunlu mu olacağı seçmeli mi kalacağı ile ilgili tartışmalar ise devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın söz konusu tavsiye kararı ile görüşü ise henüz netlik kazanmadı.
ZORUNLU DEĞİL SEÇMELİ OLACAK
Tavsiye kararının gerekli alt yapı, müfredat, eğitim kadrosu, öğrencilerin ilgisi gibi pek çok değişkene bağlı olarak değerlendirildikten sonra nihai kararın verilebileceği dile getiriliyor. Bakanlık çevreleri, mevcut alt yapı şartları değerlendirildiğinde dersin seçmeli olarak kalmasının daha uygulanabilir olduğu yönünde görüş bildiriyor. Diğer yandan önümüzdeki yıllardan itibaren dersin ortaokullarda da yine seçmeli olarak verilmesinin gündeme gelebileceği kaydediliyor. Eğitim uzmanları ise bu kararın eğitim sistemi için kazanım olduğunu ifade ederek yaşayan Türkçe'den yana olduklarını belirtiyorlar.
GÜZEL BİR KAZANIM OLDU
Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Yeryüzünde dedesinin mektubunu, mezar taşını, yazdığı kitabı okuyamayan pek nadir milletlerden birisi de bizim milletimizdir. Gençliğimizdeki dil ve kültür yozlaşmasının önüne geçmek adına Osmanlı Türkçesi'nin liselerimizde zorunlu ders olması yönünde bir teklif verdik. Bu da karar haline geldi. Eğitim sistemimiz için güzel bir kazanım oldu" şeklinde konuştu.
ÇOK İSABETLİ BİR KARAR
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Osmanlı Türkçesi'nin okullarda öğretilmesinin çok isabetli bir karar olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Bugün entelektüel olarak bilgi ve düşünce, sanat üretenlerin çoğu 40-50 yıllık bir birikim ile geliyor. Bunun için fikri köklerimize sahip olmamız gerekiyor. Bu bağlamda liselerde Osmanlı Türkçesi'nin okutulmasını son derece yararlı bir teklif olarak değerlendiriyorum."
TÜRKÇEYİ DAHA DOĞRU KONUŞURUZ
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özkan Osmanlıcanın zorunlu ders olarak okutulmasının kültürümüzü daha yakından tanımamızı ve dilimizi doğru bir biçimde kullanmamızı sağlayacağını belirterek “Eski dilimizi bilerek Türkçeyi doğru konuşuruz. Gençler kendi kültürlerine giden doğru bir şekilde kat etmiş olurlar. Doğru bir teşebbüstür” şeklinde konuştu.
Haftalık ders sayısı azaltılacak
Komisyonda ayrıca lise kademesine ilişkin öneriler ele alındı. Öğrencinin bir haftada aldığı toplam ders sayısının çeşit olarak azaltılması amacıyla derslerin bir kısmının dönemlik olarak uygulanması; liselerde din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin 2 saate çıkarılması önerileri benimsendi. Liselerde hazırlık sınıfı uygulamasının kaldırılması önerisi ise oy çokluğuyla reddedildi.
(Yeni Şafak)
HABERE YORUM KAT