1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. "Ortadoğu'daki Gelişmeler ve İslami Hareketler"
Ortadoğudaki Gelişmeler ve İslami Hareketler

"Ortadoğu'daki Gelişmeler ve İslami Hareketler"

Özgür Eğitim Sen’in düzenlediği aylık konferanslarının bu ay ki konuğu Özgür Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya'ydı.

19 Şubat 2011 Cumartesi 22:52A+A-

"Ortadoğu'daki Son Gelişmeler ve İslami Hareketler" konulu konferansına Ortadoğu'daki son gelişmelerden haberler vererek başlayan Rıdvan Kaya, Tunus ve Mısır intifadaları üzerinden değerlendirmelerde bulunarak son günlerde çokça tartışılan soruları nasıl anlamamız ve cevaplandırmamız gerektiği üzerinde durdu.

Tunus ve Mısır'da gerçekleştirilen devrimlerin hiç kimse tarafından mesela 3 ay öncesinden tahmin edilmediğini ifade eden Kaya; "Hiç bir devrim de olduğu gibi bu devrimlerde türedi değillerdir. Arkasında onca yıldır zulüm ve işkence gören bir halkın öfkesi ve özellikle Müslümanların birikimleri vardır. Yani bu olaylar ne sadece ekonomik temellidir ne bir internet olayıdır ne de bazılarının dillendirdiği gibi bir ABD projesidir. Öncelikle özellikle Mısır'da yaşanan intifada için Rabbimize şükretmeliyiz. Çünkü Mısır gerek nüfusu ve gerekse

jeopolitik açıdan son derece önemli bir ülkedir." dedi.

İNTERNETLE DEVRİM OLMAZ

Olayları sadece bir "İnternet Devrimi" olarak gören muhaliflerin mesela Türkiye'de daha yaygın olmasına rağmen neden yapılan onca hukuksuzluğa rağmen internet üzerinden Tahrir Meydanı'ndaki kadar bir kalabalık toplayamadığını belirten Kaya, uzun yıllardır var olan ve bugüne kadar belirli bir birikime sahip olan ve temelinde İslami Hareketlerin bulunduğu bu tür olayları bu şekilde değerlendirmenin öncelikle bu birikimleri görmezden gelmek olduğunu ifade etti.

Bu olayları Batının Yeni Ortadoğu Projelerinin bir parçası olarak değerlendirmenin de İntifada'ya haksızlık olduğu üzerinde duran Kaya konuşmasına özellikle Mısır'da Müslümanların uzun yıllardır var olan ve son yıllarda Gazze ve Hamas konusunda doruğa ulaşan İslami hassasiyetlerin kendini ortaya koyduğunu belirterek devam etti. Tunus'la başlayıp Mısır'la devam eden intifadanın Rabbimizin bir anlamda bizlere  Mustazaflara bir lütfu olarak düşünmenin ve şükretmenin gerektiğini belirtti.

Konuşmasına Tunus'ta gerçekleşen sürecin kıvılcımı sayılabilecek olan Tunuslu üniversite mezunu işsiz gencin dikkate alınmaması ve kendini bir anlamda kurban etmesinin bizlere bu sistemlerin insana değer vermediğini ve sonuçta yoğunlaşan tepkilere kadar batının bunlara göz yumduğunu ve nihayetinde rejimin "korku duvarı"nın öfkeyle aşıldığını bu sürecin sonunda da batılı devletlerin ve polisin desteğinin kalmadığını belirtti.

ABD'Yİ MUTLAKLAŞTIRMAK AYRI BİR HASTALIKTIR

Mısır halkının protestolarının intifadaya dönüşme sürecine değinen Kaya; Mısır'da protestoların 2005'ten beri devam ettiğini fakat katılımların düşük olduğu protestoların bugün kitleselleşmesini Mısır'da giderek artan öfke birikiminin oluşmasındaki etkenlere  bakmamızın gerektiğini belirten Kaya; Mısırın Arap dünyası içindeki en büyük ülkelerinden biri olduğunu ve Mısır'da devlet başkanı Hüsnü Mübarek'in yönetimi bırakmasına yol açan gelişmelerin sadece "işsizlik, yoksulluk" ile ekonomik ve salt sınıf sorunuyla açıklanamayacağını belirtti. Yaşanan isyanlarda orta sınıfın ve yoksulların bir arada rol aldığını ve bir büyük bir dayanışma sergilediği bir durum yaşandığın sözlerine ekledi.  Gerçekleşen İntifadaların "Batı" kaynaklı olduğunu iddia etmenin temelindeki düşüncelerin siyasi temelli olduğunu ve bu iddiaların verilere bakılarak oluşturulmadığını ifade eden Kaya; bu değerlendirmelerin arka planında "ABD"nin mutlaklaştırıldığının yattığını vurguladı. Bu gelişmelerde İhvan-ı Müslim Hareketinin gelinen intifada sürecinde Mısır'da öne çıkmayan bir duruş sergilediğini ve İhvan-ı Müslim'inin geçmişten gelen beri gelen siyasi tecrübelerinin etkili olduğunu savundu.

Son dönemde yaşanan toplumsal hareketlerde internetin aldığı konuma da değinen Kaya; Son dönemde isyanların örgütlenme sürecinde internetin çok önemli bir iletişim aracı olduğunu fakat sosyal ağların cemaat oluşumunun önünde bir etken olarak gösterilip abartılmasının doğru bulmadığını belirtti.

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya konuşmasının son bölümünde sürecin bundan sonraki dönemde nelerle karşılaşabileceğini değerlendirerek konuşmasını; "Ağır bir kalenin devrildiğini bundan sonraki süreçte Müslümanların sorumluluklarının daha fazla arttığı" sözleriyle tamamladı.

Haber-Fotoğraflar: Hüseyin ÖZDENİZ

HABERE YORUM KAT