Ordu Mensupları İnsan Kaçakçılığıyla Suçlanıyor
Rohingya Müslümanlarının Tayland'ın güneyinde insan kaçakçılarına ait kamplarda hayatlarını kaybetmelerine neden olan vahşete bazı ordu mensuplarının da karıştığı iddia ediliyor.
Tayland'daki cunta yönetiminin lideri ve Başbakan Prayuth Çan-oça, ülkenin güneyindeki ormanlık alanda yer alan bir kampta Rohingya Müslümanlarına ait cesetlerin bulunması üzerine, ülkenin güneyindeki yerel yetkililere kaçırılanların tutulduğu kampların bulunarak kapatılması için 10 gün süre verdi.
Hükümet Sözcü Yardımcısı General Sansern Kaewkamnerd, Bangkok Post gazetesine verdiği demeçte, Başbakan Prayuth'un verdiği 10 günlük süreden sonra bölgede gizli kamp tespit edilmesi durumunda yerel yetkililerin cezalandırılacağını söyledi.
"General Sansern, "Bölgedeki yöneticiler, devlet görevlilerinin insan kaçakçılığıyla ilgisi olduğunu belirlerse bunu hükümete bildirmek zorundalar" dedi.
Cesetlerin bulunmasıyla ilgili yaklaşık 50 polis memurunun aktif görevden alındığı ve kaçakçılardan rüşvet aldıkları tespit edilirse bu kişiler hakkında disiplin soruşturması açılacağı bildirildi.
Ordu mensuplarının insan kaçakçılığına bulaşması
Tayland Genelkurmay Başkanı Udomdej Sitabutr ise insan tacirleriyle ilişkisi bulunduğu şüphesiyle Songkhla'daki alay komutanının görev yerinin değiştirildiğini açıkladı.
Songkhla eyaletinde ayrıca halkın bazı Rohingya Müslümanlarını esir alarak serbest bırakmak için fidye istemekle suçladığı dört askerin sorgulandığı aktarıldı.
Konuyla ilgilenen bir sivil toplum kuruluşu yöneticisi, AA muhabirine, "kamplardan kaçmayı başaran göçmenlerin anlattıklarının ordu mensuplarının da insan kaçakçılığına bulaştığını gösterdiğini" söyledi.
Tayland ordusunun, mensuplarını töhmet altında bırakanlara karşı dava açması nedeniyle kimliğinin açıklanmasını istemeyen sivil toplum kuruluşu yöneticisi, "Göçmenlerin verdiği bilgiye göre, Tayland kıyılarına yaklaşan kaçakçı teknelerine bazı üniformalı ve silahlı Taylandlılar biniyor. Bunlar bölgedeki gönüllülerden oluşan paramiliter birimlerden olabilir" dedi.
Diğer yandan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Güney Asya Temsilcisi James Lynch, Tayland'ın güneyinde insan kaçakçılarına ait kampların bulunmasını derin endişeyle karşıladıklarını belirtti.
Bölgede ülkelerinin insan kaçakçılığını sona erdirmek için çaba göstermesi gerektiğini vurgulayan Lynch, "Yurtlarındaki zor koşullardan kaçan insanların, güvenliğe ulaşamadan ölmek üzere merhametsiz kaçakçıların eline düştüğünü öğrenmek çok üzücü" diye konuştu.
Malezyalı bir kişi, geçen hafta Songkhla eyaletinin Sadao bölgesinde gizli bir çalışma kampını fark ederek polise haber vermiş, yapılan aramalarda 32 Rohingya Müslümanına ait ceset kalıntıları bulunmuştu.
Myanmar'da Haziran 2012'de patlak veren Müslümanlara yönelik şiddet olayları nedeniyle bu ülkede yaşayan on binlerce Rohingya Müslümanı, iş bulma hayaliyle Malezya'ya geçebilmek için insan tacirlerinin yardımıyla Tayland'a kaçmıştı. Rohingya Müslümanlarının büyük bölümü, Tayland kıyılarına deniz yoluyla ulaşmıştı.
2014 yılında Tayland'ın güneyindeki ormanlık bölgede insan tacirleri tarafından zorla gizli kamplarda tutulan çok sayıda Rohingya Müslümanı bulunmuştu.
AA
HABERE YORUM KAT