1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Önde gelen Filistinli STK ağı acil çağrı yayınladı: 'Kıtlığı durdurun'
Önde gelen Filistinli STK ağı acil çağrı yayınladı: 'Kıtlığı durdurun'

Önde gelen Filistinli STK ağı acil çağrı yayınladı: 'Kıtlığı durdurun'

PNGO (Filistin Sivil Toplum Kuruluşları Ağı), Filistin Yönetimi ve Birleşmiş Milletler'den Gazze'yi resmi olarak kıtlık bölgesi ilan etmelerini talep etmiş ve ülkelere müdahale çağrısında bulunmuştur.

13 Nisan 2025 Pazar 22:56A+A-

Robert Inlakesh’in PC’de yayınlanan yazısı, Haksöz Haber tarafından tercüme edilmiştir.

 

İsrail 2 Mart'tan bu yana Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak zaten yaşanmaz durumda olan işgal altındaki bölgeye tüm insani yardımların girişini engelliyor. Bu gelişmeler ışığında, önde gelen Filistinli STK Ağı, Gazze'de “kıtlığın ileri bir aşaması” olarak adlandırdıkları durumu hafifletmek üzere müdahale etmesi için uluslararası topluma acil bir çağrıda bulundu.

Filistin Sivil Toplum Kuruluşları Ağı (PNGO) 140 kadar yerel hak ve sivil toplum grubunu bünyesinde barındıran bir şemsiye örgüttür. Dolayısıyla yaptığı açıklamalar, işgal altındaki topraklardaki durumla ilgili olarak bu gruplar tarafından ortaya konan araştırmaların resmi bir açıklaması olarak görülmektedir.

PNGO'nun acil çağrısı bu perşembe günü “Kıtlığı durdurun. Gazze Şeridi'ndeki soykırımı durdurun” başlığıyla yayınlandı, ancak Batılı şirket medyası tarafından büyük ölçüde görmezden gelindi.

Gazze'de yaşamı sürdürmek için gereken tüm tıbbi ve gıda yardımlarına erişimi küstahça kesmesine rağmen İsrail, son 18 ay boyunca açlık ve kıtlık yaşandığını inkâr etmeyi amaçlayan çevrimiçi bir “Soykırım Revizyonist” kampanyası yürütmeye devam ediyor.

İsrail'in Filistinli açlık ve toplu cezalandırma mağdurlarına yönelik inkâr ve çoğu zaman düpedüz alay kampanyası, dünyanın önde gelen uzmanları ve uluslararası hak gruplarının kapsamlı raporları, analizleri ve duyurularıyla çelişmektedir.

Mart ayı sonunda Gazze medya ofisi yaptığı açıklamada “Gazze'nin resmi olarak kıtlığın ilk aşamasına girdiğini ve yaklaşık iki milyon insanın gıda güvenliğini tamamen kaybettiğini” duyurdu. BM yetkilileri tarafından da İsrail'in yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi ve Gazze Şeridi'ne yardım girişine izin vermesi için çeşitli çağrılar yapıldı.

Nitekim 8 Nisan'da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in kuşatma altındaki bölgeye tüm yardımların geçişini kontrol etme planını resmen reddetti ve İsrail'in sivillere yardımı şarta bağlayamayacağı yönündeki uluslararası hukuka dayanan görüşünde ısrar etti.

PNGO'nun açıklaması, İsrail'in toplu cezalandırma suçu nedeniyle Filistinlilerin çektiği acıların seyrinde önemli bir işarettir. Gazze'nin “kıtlığın ileri bir aşamasına girdiği” fikrini destekleyen kanıtları bir araya getirmekte ve bunun sivillerin, özellikle de çocukların, kadınların ve yaşlıların yaşamları ve sağlıkları üzerindeki yıkıcı etkisi konusunda uyarıda bulunmaktadır.

Acil çağrı basın açıklamasında şu hususlara dikkat çekilmektedir:

"Gazze Şeridi nüfusunun %91'i şu anda kriz düzeyinde gıda güvensizliği (3. Aşama veya üzeri) içinde sınıflandırılmaktadır ve bunların arasında 345.000 kişi en aşırı aşamada (5. Aşama) bulunmaktadır. 6 ay ila 2 yaş arasındaki çocukların %92'si ve emziren anneler yeterli beslenememekte, bu da onları yaşam boyu sağlık komplikasyonları riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır. İnsanların %65'i içme ve yemek pişirmek için günlük asgari ihtiyaç olan 6 litre temiz suya erişimden yoksundur."

Ayrıca "Gazze'deki Sağlık Bakanlığı 60,000 çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle acilen tedaviye ihtiyacı olduğu konusunda uyarıda bulundu. Tüm bunlar sadece eşi benzeri görülmemiş bir insani krizle değil, acil uluslararası müdahale gerektiren sistematik ve kasıtlı bir suçla karşı karşıya olduğumuzu teyit etmektedir."

PNGO, Filistin Yönetimi ve Birleşmiş Milletler'den Gazze'yi resmi olarak kıtlık bölgesi ilan etmelerini talep etmiş, ayrıca uluslararası koruma sağlamak amacıyla ülkelere müdahale çağrısında bulunmuştur. Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) nezdinde harekete geçilmesi çağrısında bulunmanın yanı sıra PNGO, BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'e derhal uluslararası yaptırımlar uygulamasını ve tüm ülkelerin İsrail silahlı kuvvetlerine verdikleri askeri desteği sonlandırmasını talep etti.

Nisan 2024'te, İsrail'in kendi üst düzey insan hakları grubu B'Tselem'in, İsrail hükümetinin Gazze halkına kıtlık dayatmak için kasıtlı olarak nasıl koşullar oluşturduğunu detaylandırdığı “Kıtlığın Oluşturulması” başlıklı bir rapor yayınlaması dikkat çekicidir.

 

* Robert Inlakesh, gazeteci, yazar ve belgesel film yapımcısıdır. Filistin konusunda uzmanlaşarak Orta Doğu'ya odaklanmaktadır.

HABERE YORUM KAT