1. HABERLER

  2. HABER

  3. Onbaşı Suçlamasında Yargıdan Farklı Karar
Onbaşı Suçlamasında Yargıdan Farklı Karar

Onbaşı Suçlamasında Yargıdan Farklı Karar

BDP’li Demirtaş’ın “onbaşı” benzetmesini “eleştiri” olarak değerlendiren yargı, Org. Özel’in açtığı davayı reddetti.

05 Aralık 2012 Çarşamba 15:12A+A-

Yargı, daha önce Vakit’i, “onbaşı” ifadesini hakaret sayıp mahkum etmişti. 

Vakit gazetesinin mahkum edildiği 312 General Davası’nın keyfiliği bir kez daha teyit edildi… 

Rus milliyetçisi Mussogorski’ye hayranlıklarını bildiren 2 generalin eleştirildiği “Onbaşı bile olamayacakların general olduğu ülke” başlıklı bir makaleyi gerekçe göstererek 312 generalin açtığı davada Vakit gazetesini mahkum eden yargı, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’e “Senin rütben orgeneral de olsa bizim nazarımızda onbaşısın” diyen BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş aleyhinde açılan davayı reddetti.

BU SÖZLER HAKARET DEĞİL

BDP’nin eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’e yönelik sarf ettiği “Senin rütben orgeneral de olsa bizim nazarımızda onbaşısın” şeklindeki sözleri hakaret olarak görülmedi. Mahkeme Org. Özel’in “onur ve saygınlığını zedelediği” gerekçesiyle Demirtaş’a açtığı  50 bin liralık manevi tazminat davasını reddetti. 

Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki duruşmaya Özel’in avukatı Umut Kemal Yıldırır ve Demirtaş’ın avukatı Ufuk Gümüş katıldı. Hakim Rıza Şahin, bir önceki duruşmada alınan ara karar gereği Demirtaş’ın davaya konu açıklamasının bulunduğu CD’nin çözümünün yaptırılarak taraflara verildiğini bildirdi. Org. Özel’in avukatı Yıldırır, dava konusu açıklamada kullanılan ifadelerin müvekkilinin “onur ve şerefini zedelediğini”, müvekkilinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) en üst rütbesinde görevli olması nedeniyle “kişilik haklarının zarar gördüğünü” kaydetti. Söz konusu ifadelerin düşünceyi açıklama veya yayma ile ilgisinin olmadığını, hakaret kastının bulunduğunu belirten Yıldırır, davanın kabulüne karar verilmesini talep etti.

DEMİRTAŞ: ELEŞTİRİ KABUL EDİLMELİ

Demirtaş’ın avukatı Gümüş ise “iktidar erki konumunda bulunan bürokratların eleştiriyi kabul etmesinin evrensel bir kural olduğunu” savundu. Gümüş, müvekkilinin söz konusu açıklamasının düşünce açıklaması kapsamında olduğunu savunarak, davanın reddine karar verilmesini talep etti. Hakim Şahin, davanın reddine karar verdi.

DEMİRTAŞ’IN SÖZLERİ

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Sultanbeyli İlçe Başkanlığı’nca 7 Ocak 2012’de düzenlenen etkinlikte Genelkurmay Başkanı Org. Özel’in, “Kürtçe eğitimi uygun bulmadığına” ilişkin beyanlarını değerlendirirken, “Genelkurmay Başkanı çıkmış ‘Ana dilde eğitim olmaz’ diyor. Sana kim sordu ki çıkmış cevap veriyorsun? Sen önce çık katliamların hesabını ver. Paşa hazretleri çıkmış bize emir yağdırıyor. Senin rütben orgeneral de olsa bizim nazarımızda onbaşısın” ifadelerini kullanmıştı. Özel, açıklama üzerine Demirtaş aleyhine 50 bin liralık manevi tazminat davası açmış, ayrıca suç duyurusunda bulunmuştu.

VAKİT’İNKİ İSE SUÇLU BULUNDU

Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin bu kararı akıllara, basın tarihine kara bir leke olarak geçen meşhur 312 General Davası’nı getirdi. Anadolu’da Vakit gazetesi yazarı Asım Yenihaber, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ın, aşırı Rus milliyetçisi Mussogorski’ye hayran olduğu yönündeki ifadeleri ile yine o günlerde “Yemen vatan toprağı mı” tartışmasını başlatan emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın ifadelerini “Onbaşı bile olamayacakların general olduğu ülke” başlığı ile yayınlanan yazısında eleştirmiş; bunu gerekçe gösteren 312 general gazete ve yazarı hakkında dava açmıştı. Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi, iki generalin eleştirildiği yazıya ayrıca 310 generalin katılmasını onaylayıp Vakit gazetesini 2 trilyon liraya mahkum etmişti. 

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum