1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Omarska esir kampında tutulan Mustafa Fazlıç konuştu
Omarska esir kampında tutulan Mustafa Fazlıç konuştu

Omarska esir kampında tutulan Mustafa Fazlıç konuştu

​​​​​​​Bosna savaşında Omarska Esir Kampı işkence ve katliamların yapıldığı yer olarak tarihe geçti. 3 bin 500'den fazla sivil esir tutuldu, 700'ü acımasızca katledildi. Kampta esir tutulup hayatta kalabilen Mustafa Fazlıç o günleri TRT Haber'e anlattı.

23 Temmuz 2020 Perşembe 13:09A+A-

Ufuk Şahin / TRT Haber

Bosna savaşı sırasında Srebrenitsa’dan sonraki en büyük katliam Priyedor şehrinde yapıldı.

Priyedor’da, yüzlerce çocuk ve kadının da aralarında bulunduğu 5 binden fazla sivil Sırplar tarafından katledildi.

Priyedorlu yaklaşık 30 bin sivil, o dönemde toplama kamplarına götürülüp çeşitli işkencelere ve tecavüzlere maruz kaldı.

Omarska toplama kampı, Bosna savaşının başladığı 1992'de işkence, katliam ve tecavüzlerin merkezi oldu.

Kampta esir tutulup hayatta kalabilen sayılı kişilerden olan Mustafa Fazliç, 28 yıl önce şahit olduğu dehşet dolu anları TRT Haber'e anlattı.

''Omarska bir felaketti. Kardeşim Muhammed'i orda katlettiler. Çok zordu. İşkencelere maruz kaldik. Omurgalarımızı kırdılar. Böbreklerimize periyodik olarak tekme atip yumrukladılar. Su ve yemek vermediler. İnsan olarak en düşük seviyedeydik. İtfaiye hortumlarıyla bizi yıkıyorlardi. Yıkamak mıydı yoksa işkence miydi ona siz karar verin.''

Hayatta kalmayı başaran Fazliç, 28 yıl boyunca sağlık sorunlarıyla mücadele ettiğini ifade ediyor.

Omarska'da esir olarak tutulan en az 700 kişi katledildi.

''Omarska esir kampı Bosna Savaşı sırasında en büyük işkence ve katliamların yapıldığı yer olarak tarihe geçti. Ölüm kampı olarak da bilinen bu yerde 3 bin 500'den fazla insan tutuklu kalırken bunlardan 700'ü acımasızca katledildi.''

Amerikalı ve İngiliz gazeteciler, 1992 yılının Ağustos ayında toplama kamplarını haberleştirerek dünya kamuoyuna duyurmasının ardından, Sırplar baskıya dayanamayıp kampta esir tutulan kadın ve çocukları serbest bıraktı.

Bosna savaşından önce demir maden ocağı olarak faaliyet gösteren Omarska, şuan da özel bir şirket tarafından maden ocağı olarak işletliiyor.

HABERE YORUM KAT