Yeni Bir Soluk: Filistin Dostları Girişimi (FDG)
Bölgemizde siyonist politikaların kuşatma ve saldırılarına daha çok maruz kaldığımız bir dönemde Türkiye'li yazar, düşünür ve STK temsilcilerinin katılımı ile Filistin sorununu gündemleştirip İsrail'in yayılmacı dayatmaları karşısında tavır alacak yeni bir sivil inisiyatif gurubu oluşturuldu. 26 Ekim 2002 Çarşamba akşamı İstanbul Filamingo Otel'de Filistin Dostları Girişimi (FDG) ismi ile bir araya gelen ikiyüze yakın girişimci, sinevizyon gösterimi ardından amaç ve ilkelerinin ne olması gerektiği, yayılmacı siyonist İsrail saldırıları karşısında ne gibi etkinlikler sergileyebilecekleri hakkında bir çok kişinin söz aldığı yoğun bir fikir mübadelesini gerçekleştirdiler. Şemsettin Özdemir, Hamza Türkmen, Ahmet Ağırakça, Akif Emre, Mehmet Pamak, Yıldız Ramazanoğlu, Hülya Şekerci, Ahmet Varol, Bülent Yıldırım, Cevat Özkaya, Sadık Albayrak gibi isimlerin teklif ve düşüncelerini dile getirdikleri toplantı Abdurrahman Dilipak'ın kapanış konuşmasıyla sona erdi. Dilipak konuşmasını "Allah'ın bize verdiği görevi O'na iade etmeyelim: 'Rabbin ve sen gidin savaşın' diyen İsrailoğulları gibi olmayalım." ifadelerinden sonra dua ile bitirdi.
FDG'nin bu ilk toplantısında tüm katılımcılara dağıtılan girişimin temel amaç ve ilkeleriyle ilgili taslak metni üzerinde tam bir mutabakat sağlandı. Taslak metinde şu görüşlere yer veriliyordu:
* Yaklaşık bir asra yakındır Ortadoğu'nun kilit sorununu teşkil eden Filistin sorunu, hem uluslararası hukuk, hem insanlık sorunu olma yanında FDG mensupları açısından öncelikle İslami bir sorun olarak değerlendirilmektedir. Bu yaklaşımla Türkiye halkının konuya daha duyarlı kılınması ve desteğinin sağlanması FDG'nin faaliyetlerinin odak noktasını oluşturacaktır.
* FDG, İsrail'in işgalci ve zalim kimliğinin her zeminde altının çizilmesine ve gerek dünya gerek iç kamuoyunda siyonist İsrail'in meşrulaştırılmasına yönelik propagandanın kırılmasına çalışacaktır.
* FDG'nin öncelikli hedeflerinden birisi de Kudüs'ün geçmişte 100 yıllık işgalden kurtulduğu gibi, bugün de Filistin topraklarında yabancı bir unsur olarak bulunan siyonist devletin bir gün mutlaka bu bölgeden sökülüp atılacağına dair inancın canlı tutulmasına katkıda bulunmaktır.
Genel kabul gören bu taslak metinde FDG'nin konumuna da, "FDG, Türkiye'ye özgü bir sivil inisiyatif girişimidir. Tüm faaliyetlerinde açıklık ve meşruiyet ilkesini esas alır. Tamamen gönüllü, istişari ve katılımcı bir harekettir." ifadeleriyle açıklık getiriliyordu. FDG amaçları doğrultusunda yayın, tanıtım, basın toplantısı, panel, sempozyum, kermes gibi etkinlikler düzenleyecek veya yapılacak bu tür etkinliklere katkı sağlamaya çalışacaktır.
Kısa, orta ve geniş vadede yapılabilecekler üzerinde durulan toplantıda, kısa ve orta vadeli iki önerinin gerçekleştirilmesi genel kabul görmüştür. Buna göre:
1) Filistin'le ilgili günlük haberlerin basına ve tüm ilgililere duyurulması amacıyla www.aksahaber.net adresli bir haber portalı Kasım 2002 ayından itibaren faaliyete geçirilecektir.
2) Filistin sorunu ve uluslararası boyutu ile ilgili üç aylık bir siyasi analiz, düşünce ve haber dergisi çıkartılacaktır. Dergi için bir ay içinde yer kiralanacak ve irtibat yeri olarak da kullanılan bu yerin adresi kamuoyuna duyurulacaktır. www.aksahaber.net sitesinde hem FDG ile ilgili gelişmelerin; ayrıca Filistin'le ilgili tüm sosyal ve kültürel etkinliklerin haberleri duyurulacaktır.
Taze bir umut ve heyecanla karşıladığımız FDG'nin kuruluşunu tebrik ediyor, gerçekleştireceği tüm faaliyetlere omuz verme yükümlülüğü içinde hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz.
- Düşük Yoğunluklu Protesto
- 3 Kasım Seçimleri: Laik Dayatmaya Tepki
- Müslümanlar Açısından Yeni Bir Dönem
- Siyasi Tutum ve İslami Kimlik
- 3 Kasım Seçimlerinde Halktan İktidar Talep Eden Partilere Sorularımız
- 3 Kasım Seçiminin Hatırlattıkları
- Alçaklığın Evrensel Tarihi
- Gelenekçi ve Modernist Dalgakıranlar
- Bir Direnişin Öyküsü
- Yasak Bilgi Üniversitesi’nde
- Pakistan, Fas ve Bahreyn'de İslami Partilerin Yükselişi
- Mısır Cemaat-i İslamiyyesi Silah Bıraktı
- Sessiz Kalmak ihanettir!
- Anlamlı Bir Panel: Emperyalist Savaşa Hayır!
- Emperyalizme "Hayır" Diyelim!
- Rus Katliamı ve Çeçen Mücahidlerinin Direnişi
- Apaçık "Kur'an'ın Şifresi" Olur mu?
- Kur’an’ın İnzali de Okunması da Tertil İledir!
- Martin Luther ve Reformasyon
- Bir Muhalefet ve Bütünleşme Aracı Olarak Özgürlük
- Özgürlük
- İslam Düşüncesinde Gayb Problemi
- Masum Suçlu
- Ey Sevgili
- Din özgürlüğü işverenin çıkarından önceliklidir!