Tecrit Duvarı Lahey Adalet Divanı’nda
Siyonist İsrail Hükümeti'nin 16 Haziran 2002 tarihinde Batı Şeria'da inşasına başladığı ve Filistinlilerin 'kafes' olarak tanımladığı duvar, 23 Şubat 2004 tarihinde Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı'nda görüşülmeye başlandı.
Birleşmiş Milletler üyesi 13 ülkenin yanı sıra Filistin Yönetimi, Arap Birliği ve İslam Konferansı Örgütü'nden (İKO) temsilciler, 3 gün boyunca mahkemeye sözlü-yazılı savunmalarını sundu. Yazılı savunmasını mahkemeye gönderen İsrail ise sözlü savunma yapmadı. Mahkemede sözlü açıklama yapacağını açıklayan Türkiye, İsrail ve ABD'den gelen baskılar üzerine sözlü açıklama yapmaktan son anda vazgeçtiğini açıkladı.
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, düzenlediği basın toplantısında, duvar konusunun gelecekte yerleşimi ciddi bir şekilde etkileyeceğine dikkati çekerek, ''İşgalci gücün davranışı, bu toprakları bölmek, ayırmak ve müsadere etmek istediğini doğruluyor'' dedi.
İsrail yönetimi, savunmasıyla birlikte feda eyleminin yapıldığı bir otobüsün parçalarını delil olarak Lahey'e göndermişti. Mahkemeye katılmama kararı alan ABD ve AB'de sorunun, Ortadoğu barışını öngören "yol haritası" çerçevesinde çözülmesini istiyor. ABD'nin Lahey üzerinde açıktan baskı uygulamasının yanı sıra AB'nin çekimser tavrı dikkat çekiciydi. ABD Dışişleri Bakanlığı hukuk danışmanı William Taft imzasıyla mahkemeye gönderilen uyarıda, duvarın meşruiyeti konusunda görüş beyan etmenin Ortadoğu barış sürecini baltalayacağı savunuldu.
15 yargıçtan oluşan Uluslararası Adalet Divanı'nın kararları tavsiye niteliği taşıyor. Mahkemenin davayı karara bağlamasının bir yılı bulabileceği belirtiliyor.
Bu arada ayrım duvarına karşı çıkan çok sayıda Filistinli ve feda eylemlerinde ölen İsraillilerin yakınları Lahey'e akın etti. Hollanda polisi, duruşmalar sırasında gösteriler düzenleyecek tarafların karşı karşıya gelmelerini önlemek için güvenlik önlemlerini artırıyor.
Filistinlilerin 'en-Nakba saniye' (İsrail işgal devletinin kurulmasından sonraki ikinci büyük felaket) olarak nitelendirdiği tecrit duvarı 720 km uzunluğunda ve ortalama 8 metre yüksekliğinde. Elektronik donanım ile destekli tel örgüler, 4 m genişliğindeki hendekler ve devriyelerin sürekli gezdiği yollardan oluşan komplike bir sistem.
- Çürüyen Siyasete Karşı Değiştirme İradesi
- Seçimimizi İslami Kimlik ve Mücadeleden Yana Yapmalıyız
- İslami Mücadele Neyimize Yetmiyor?
- 28 Şubat Darbesinin Kalıntıları Temizlensin!
- Yasakçı Rektör Kemal Alemdaroğlu, Almanya'da da Protesto Edildi
- İdeolojik ve Keyfi Yargı: Bir Ârâz mı Yoksa Doğal Bir Sonuç mu?
- Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik Bir de Laiklik!
- Bir Toplum Mühendisliği Projesi: “Avrupa İslamı”
- Başörtülüler ve Fransa’nın Üç Rengi
- Yasak Viyanaları da Kuşatırsa…
- Özgür-Der’den Fransa’ya Birçok Şehirde Eş Zamanlı Protesto
- İran’daki Seçim Krizi Üzerine
- “Milli Dava”dan Geriye Kalan Stratejik ve Diplomatik Yenilgi mi Sadece?
- Bağdat’tan Dönen Yanlış Hesap ve ABD’nin Irak Açmazı
- Tecrit Duvarı Lahey Adalet Divanı’nda
- Direnişin Zaferi: Hizbullah Yüzlerce Tutsağı Özgürlüğe Kavuşturdu
- Çeçen Direnişi ve Zelimhan Yandarbiyev’in Şehadetinin Ardından Bize Kalan
- Dejenerasyon Halkın Kendi Tercihi mi?
- “Şanslı Seçilmiş” Etiketli Medya Kurbanları
- Tecrit Duvarları, Ölüm Sessizliği ve TAYAD’ın Suçu!
- Amistad’dan Guantanamo’ya
- 4. Dünya Sosyal Forumu Mumbai’de Yapıldı
- Kur’an’ın Korunmuşluğunun Kur’an’daki Kanıtları
- Özgür-Der Diyarbakır ve Tatvan Şubeleri İki Ayrı Panelle Açıldı
- Haksöz’de 28 Şubat Hukuksuzluk Süreci Tartışıldı