Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
Uzun bir aradan sonra dergimizin 6. sayısıyla tekrar birlikteyiz.
Irak'ta ABD işgali ikinci yılını doldururken yapılan seçimler ve buna bağlı olarak başlayan yeni dönem söz konusu. Filistin davasının uluslararası arenadaki sembol ismi Yaser Arafat'ın tartışmalı ölümünün ardından yapılan seçimlerde Mahmud Abbas'ın devlet başkanlığına gelmesiyle de Filistin'de yeni bir dönemece girilmiş oldu. Amerika'nın bir yandan nükleer programını bahane ederek İran'a yöneldiği, bir yandan da Hariri cinayetiyle Lübnan üzerinden Suriye'ye yüklendiği ve kadife devrimlerin birbirini izlediği kritik bir dönemden geçiyoruz.
Şeyh Ahmed Yasin ile Abdulaziz Rantisi'nin İsrail Bakanlar Kurulu kararıyla devlet terörüne maruz kalarak şehid düşmelerinin üzerinden bir yıl geçti. Filistin Dostları Girişimi (FDG), şehadetlerinin birinci yıldönümü vesilesiyle Şeyh Ahmed Yasin ile Abdulaziz Rantisi'yi anmak üzere bir kapalı salon programı düzenledi. Ayrıca FDG, geçtiğimiz günlerde Irak'taki son gelişmelerin değerlendirildiği istişari bir toplantı da gerçekleştirdi. FDG'nin bu iki etkinliğiyle ilgili detayları dergimizde bulabilirsiniz.
Dergimiz Hasan Aycın'ın sizler için çizdiği karikatürle başlıyor. Değiniler bölümünde Atasoy Müftüoğlu, Ömer Küçükağa ve Rüştü Alioğlu'nun yazıları yer alıyor.
Bu sayıda da yazarlarımızın Irak'tan İran'a, İran'dan Filistin'e, Filistin'den Lübnan ve Suriye'ye kadar bölgemizdeki önemli gelişmeleri irdeleyen makaleleri dergimize zenginlik katıyor. Bu bölümde "Refik Hariri Cinayeti"ni çeşitli yönleriyle Ahmet Varol ele aldı. Alptekin Dursunoğlu, "Irak'taki Siyasal Kesimler ve Beklentileri" ile "İran-Nükleer Teknoloji ve İran'a Yönelik Diplomatik Baskıların Arka Planı" başlığıyla iki ayrı konuda yaptığı analizleri bizlerle paylaştı. Süleyman Arslantaş'ın "Bölge ve Filistin Gerçeği" üzerine kaleme aldığı yazısını, ABD'nin Felluce katliamını konu edinen Pepe Escobar'ın "Guernika'dan Felluce'ye" başlıklı makalesi takip ediyor. Ahmet Emin Dağ, "Barış Sürecinin Ekonomik Politiği" üst başlığıyla İsrail'in bölgeye ekonomik entegrasyonunu işleyen bir makale kalem aldı.
"İsrail-Filistin Sorununa Farklı Bir Bakış Açısı"nı ifade eden ve önemli tespitler içeren Uri Avnery'nin kapsamlı çalışmasına yer verdik. Seyyid Reza Ameli'nin, Filistin sorununun evrenselliğine dikkat çektiği ve Filistin'deki mücadelenin tüm halklar için direnişin sembolü olduğu olgusunu işlediği makalesini "Dünyanın Filistinlileştirilmesi" başlığıyla bilginize sunduk. Ali Öner, geçen sayıda yayınladığımız "Filistin İslami Direniş Hareketlerinin Barışa Yaklaşımları" başlıklı makalesinin ikinci bölümü olan "İsrail'deki Dinci ve Milliyetçi Akımların Barışa Yaklaşımları"yla yine bizlerle. Turan Kışlakçı, "Emin Hüseyni'den Arafat'a Filistin Davası" başlıklı yazısıyla altıncı sayımıza katkıda bulunuyor. Makaleler bölümünde son olarak Murat Kirişci'nin ABD'nin hegemonya kurma hayaliyle ilgili "Dış Politikada Yeni Bir Dönem: Postmodern Diplomasi" başlıklı yazısına yer verdik.
Alptekin Dursunoğlu, Rıdvan Kaya, Ali Kaçar ve Şemsettin Özdemir; dergimizde bir araya gelerek "Irak Seçimleri Üzerine" görüş ve tahlillerini ifade ettikleri bir oturum gerçekleştirdiler, bu tartışmayı istifadenize sunuyoruz. İsrail'de insan hakları mücadelesi veren önemli kuruluşlardan biri olan B'Tselem tarafından hazırlanan ve Şeyh Sa'ad köyü özelinde ırkçı ayrım duvarının Filistinliler üzerinde yarattığı tahribatı dillendiren belgesel öneme haiz raporu, ilginizi çekeceğini umuduyla yayınlıyoruz.
28 Şubat darbe sürecinde Sincan'da düzenlenen Kudüs Gecesi'nde yaptığı konuşma nedeniyle sekiz yıla yakın bir süre cezaevinde yatan Nurettin Şirin ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin yanı sıra, Filistin İslami Direniş Hareketi Lideri Halid Meşal'in İsrail'de yayın yapan bir gazeteye verdiği mülakata dergimizin röportajlar bölümünde yer verdik.
"Filistin'de Abbas Dönemi ve Muhtemel Gelişmeler" konulu soruşturmamıza değerli tahlilleriyle Mete Çubukçu, Ahmet Ağırakça, İslam Özkan, Mustafa Özcan ve Ekrem Kızıltaş katkıda bulundular. Aksa Haber'den iktibas ettiğimiz Süleyman Arslantaş, Alptekin Dursunoğlu, Rıdvan Kaya, Mustafa Eğilli, Ahmet Varol ve Bülent Yıldırım'ın değişik konularda ele aldıkları makalelerini, Esra Çifci Dindar'ın "Şairin Filistin'i" ve Zehra Çomaklı Türkmen'nin de "Antisemitizm" adlı kitapları tanıttıkları yazıları takip ediyor. Her zaman olduğu gibi Aksa Haber'den derlediğimiz altı aylık zaman dilimini kapsayan Filistin Güncesi'ni istifadenize sunuyoruz.
10 Nisan tarihinde fanatik Siyonistlerin Mescid-i Aksa'yı işgal ekmek amacıyla bir yürüyüş düzenleyecekleri ve Nisan sonunda Türkiye Başbakanı Tayip Erdoğan'ın İsrail'e ziyarette bulunacağı ile ilgili haberler karşısında sorumluluklarımızla daha çok yüzleşeceğimiz günlere adım atıyoruz. Tüm müstekbirlere ve işbirlikçilerine karşı Filistinlilerle ve tüm ezilen halklarla dayanışma içinde olmak, hakkı ve adaleti yükseltmek dileğiyle ve 7. sayımızda buluşmak üzere sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.