Sunuş

Dünya ve İslam Dergisi

Rahman ve Rahim Allah'ın Adıyla

Körfez Savaşı emperyalizmin tüm dünyada egemenliğini pekiştirici bir yönde sonuçlandı. Bu konuya ilişkin yorumumuzu Gündem başlığı altında okuyabilirsiniz. Bu sayımızda konuyla ilgili biri röportaj olmak üzere, üç çeviriye yer veriyoruz. Körfez krizi somutunda Amerikan yayılmacılığının temel mantığını irdelediği yazısında N. Chomsky, saldırganlığın Batı (Amerikan) kültüründeki derin köklerine dikkat çekiyor. J. Beinin ise emperyalizm-petrol ilişkilerini merkeze alarak II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Amerika'nın Orta Doğu politikalarını incelerken Körfez krizinin kökenlerine ışık tutuyor.

Bu sayımızın ağırlıklı konusu 12. yaşına giren İslam Devrimi. Devrim'in oluşumu ve hazırlanışını farklı açılardan ele alan çevirileri yayınlamaya gayret ettik. Devrim sonrası İran'daki gelişmeleri ele alan bazı makalelere ise, Körfez konusuna ilişkin yazıların ön plana çıkması nedeniyle, bu sayımızda yer veremiyoruz. Önümüzdeki sayımızda bu konuya devam etmeyi düşünüyoruz. Bu arada Mevlüt Ceylan aracılığıyla 'İran'da Devrim Sonrası'na ilişkin Kelim Sıddıki ile yaptığımız röportajı bu sayıya yetiştiremediğimiz için önümüzdeki sayıda yayınlamayı umuyoruz.

İslami hareketin yakın tarihini incelemek amacıyla geçen sayımızda açtığımız İslami Hareket başlıklı bölüme, bu sayının içeriğinin yüklü oluşu nedeniyle yer veremedik. 7. sayımızda "Abdulvehhab ve Vehhabilik Hareketi"ni ele alan bir çalışmayla bu konuyu sürdüreceğimizi hatırlatırız.

Halepçe katliamı 3. yılını doldururken, bölgede meydana gelen son gelişmeler insana ister istemez yeni Halepçeleri çağrıştırıyor. Bu konuyla ilgili olarak dergimize İstanbul Üniversitesi'nden ulaştırılan bir bildiriyi aynen yayınlıyoruz.

Yedinci sayımızda buluşmak dileğiyle...