Mahkemeler

Haksöz

Mehmet Pamak'a 1 Yıl Ceza

1994 yılında Apdi İpekçi spor salonunda yaptığı konuşmada "halkı kin ve düşmanlığa açıkça tahrik ettiği" iddiasıyla hakkında dava açılan Mehmet Pamak 1 yıl hapis cezasına mahkum edildi. 1 Mart 1999 tarihinde yapılan son duruşmada Mehmet Pamak'ın avukatları savunma yaparak yazarın beraatine karar verilmesini talep ettiler. Savunmadan sonra kararını açıklayan İstanbul 4 No'lu DGM oybirliğiyle yazarın cezalandırılmasına karar verdi. Yazar Mehmet Pamak aleyhine 1 yıl hapis cezası veren mahkeme bu cezayı daha sonra para cezasına çevirdi.

Bilindiği üzere yazar hakkında 1 Mart 1994 tarihinde yaptığı konuşmadan dolayı açılan bu davaya İstanbul 4 No'lu DGM'de devam ediliyordu. Mahkeme bu davada yazar hakkında iki defa beraat kararı vermiş olmasına rağmen Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin "Ceza verilmesi gerekir" kanati ile aleyhte bozmasından sonra, yerel mahkeme Yargıtay bozma ilamına uyarak yazar hakkında mahkumiyet kararı verdi.

Burhan Kavuncu ve Rıdvan Kaya'nın Davasında Karar 17 Mart'ta

Dergimizin yazarlarından Burhan Kavuncu ve Rıdvan Kaya aleyhine Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan davaya 24 Şubat 1999 günü devam edildi. Yazarların avukatı ve Burhan Kavuncu duruşmada birer savunma yaparak beraat talebinde bulundular. Savunmalarında: bu davanın darbecilerin direktifleriyle açıldığını belirterek asıl suçluların darbeciler olduğunu söylediler.

Dava dosyasını incelemeye alan mahkeme heyeti kararını açıklamak için duruşmayı 17 Mart 1999 günü saat 11.45'e bıraktı.

Bu dava okuyucularımızın malumu olduğu üzere İsrail Dışişleri Bakanı David Levi'nin Türkiye'ye gelişini protesto etmek amacıyla yapılan basın toplantısındaki konuşmalarda "devletin askeri ve emniyet muhafaza kuvvetlerini alenen tahkir ve tezyif edildiği" gerekçesiyle açılmıştı.

İsrail aleyhine yapılan protesto ve kınamalar sonrasında verilen ağır hapis cezalarından sonra bu davanın sonucu merakla bekleniyor.

Başörtüsü Yasağını Protesto Eden Öğrencilere Karşı Gözaltılar ve Davalar Devam Ediyor

• İÜ Edebiyat Fakültesi önünde, başörtüsü yasağını protesto eden ve daha sonra gözaltına alınan öğrencilerden 23'ü hakkındaki davanın duruşmasına 26 Mart 1999 günü İst. 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde saat 10.00'da devam edilecek

• Yine İÜ Edebiyat Fakültesi önünde 9 Şubat günü yasağı protesto eden öğrencilerden 7'si gözaltına alındı. 24 saatlik gözaltıdan sonra mahkemeye sevkedilen öğrencilerin tamamı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu öğrencilerle ilgili davanın önümüzdeki günlerde görülmeye başlanması bekleniyor.

• 16 Şubat 1999 günü, İÜ Edebiyat Fakültesi önünde, yasağı protesto etmek isleyen öğrencilerle birlikte bazı öğrenci yakınları gözaltına alındı. 2'si erkek 10'u bayan olan bu kişilerden Zehra Ergül, Nilüfer Yılmaz, Elif Yılmaz, Özlem H. Özyurt, Sabri Yavuz ve Alper Özbeçetek tutuklanma talebi ile sorgu hakimine sevk edildiler. Sorguyu yapan hakim bu kişilerin de tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Ancak Savcı salıverme talebine itiraz ederek bu 6 kişinin tutuklanmasını istedi. Savcının talebini yerinde gören Asliye ve Ceza hakimi, sanıkların tutuklanmasına karar verdi. Sanık avukatlarının tutuklama kararına karşı yaptığı itiraz reddedildi. Bu kişilerle ilgili davaya önümüzdeki günlerde başlanması bekleniyor.

Elele Eylemine DGM'de Dava

11 Ekim 1998 Pazar günü, başörtüsü yasağını protesto etmek amacıyla, Türkiye çapında gerçekleştirilen ve milyonlarca insanın katıldığı elele zincir eyleminden dolayı 30 kişi hakkında İstanbul DGM'de dava açıldı. Aralarında Abdurrahman Dilipak, Ahmet Taşgetiren, Sadi Çarsancaklı, Ekrem Kızıltaş, Hüseyin Okçu, Ali Teker ve Murat Balıbey gibi isimlerin de bulunduğu kişiler hakkında açılan davanın ilk duruşması 12 Mart 1999 tarihinde saat 9.30'da İstanbul DGM'de yapılacak. Yüz civarında avukatın sanık vekili olarak katılacağı bu davayı ayrıca Türkiye ve Avrupa'dan da çok sayıda sivil toplum örgütünün de takip etmesi bekleniyor.

11 Ekim 1998 tarihli protesto eylemiyle ilgili olarak ayrıca 29 Nisan 1999 tarihinde İstanbul 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşleri" kanununa muhalefetten dolayı açılan 2. davanın da duruşması yapılacak. Bu davada da sanık olarak yine Abdurrahman Dilipak ve Ahmet Taşgetiren gibi isimler bulunuyor.

İslami Hareket Davası

1993 yılından bu yana görülmekte olan İslami Hareket Davası'na 4 Nisan 1999 günü saat 13.00'de İstanbul 3 Nolu DGM'sinde devam edilecek. 7. yılına giren bu dava ile ilgili yargılamanın daha ne kadar devam edeceği ise merak konusu.