'Fil Olayı'nın Mahiyeti' adlı kitabında Mikail Bayram, Fil Sûresi ile ilgili şu ana kadar yapılmış olan eski ve modern yorumları zikrediyor ve onlarda bulduğu zaaf noktalarını ortaya koymasının ardından tezini sunuyor.
Yazar, anahtar terim olarak gördüğü 'siccil' kelimesini ayet örnekleriyle açıklayarak 'siccil'in lav olduğunu ifade etmekte ve Lût kavminin yok edilişinde de siccil'in işlevine işaret eder. Hud 82 ve Hicr 74'de 'siccil' kelimesi 'pişmiş taş' anlamında kullanılmıştır.
Eski kaynaklardaki kuşların yaptıkları konusundaki haberleri abartılı bulan yazar, M. Abduh'un 'ebabil'i sinekler olarak yorumlamasına da katılmıyor. Yazara göre kuşların attığı kızgın taşlarla Ebrehe ordusunun helaki söz konusu değildir. Ebrehe ordusu, volkanik bir patlama ile yanmış ve ardından gelen kuşlar onları kâh yemiş, kâh lavdan taşların üstüne atmışlardır.
O zaman sûrenin meali şöyle olmaktadır: "Rabbin Fil ashabına ne yaptı, görmedin mi? Onların planlarını saptırmadı mı? Onların üstüne sürülerle kuşlar gönderdi. Bu kuşlar, onları lavdan taşların üstüne altı ve onları yenilmiş ekin gibi yaptı" (s.27).
Yorumunu mutlaklaştırmayan yazar, Kabe'yi yıkmaya gelenlerin lavlarla, kuşların attığı taşlarla ya da çiçek hastalığıyla helak edilmelerinin her halükârda Allah'ın kudretini gösterdiğini teslim etmektedir (s.49).
Mikait Bayram'ın bu üç yorumdan bir tanesi üzerinde durmasını Kur'an ile mevcut tarihi verilerin uygunluğunu ortaya koyma çabasına bağlıyoruz.