Filistin'deki Camiler Kimin denetiminde olacak?
Ürdün'de 27 Eylül'de Batı Şeria'da ki vakıf işleri ile bağlarını kestiğini açıklaması Filistinliler arasında farklı tepkilere yol açtı. Resmi düzeyde, Filistin Ulusal yönetimi kararı memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Yaser Arafat'ın din işleri bakanı ve yüksek İslam konseyi başkanı Hasan Tahbub Ürdün'ün bu hareketini "Filistin otoritesinin Batı Şeria'da daha geniş bir zemine yayılmasına yönelik önemli bir adım" olarak niteleyerek Ürdün yönetimine teşekkür etli. Öte yandan sayıları 2000'i bulan imamlar, müezzinler, öğretmenler, kadılar ve şeriat mahkemeleri katiplerinden oluşan vakıf personeli ise Ürdün yönetiminin bu kararından pek hoşlanmadılar. Ortalama bir vakıf görevlisinin Ürdün yönetiminden ayda yaklaşık 500$ maaş alırken Gazze ve Eriha'da ki özerk yönelime bağlı memurlar bu rakamın ancak yarısını alabilmekteler.
Bununla birlikte vakıf personelini maaş meselesinden daha fazla düşündüren bir başka konu var. Vakıf personelinin büyük çoğunluğunu oluşturan İslamcılar Filistin Ulusal Yönetimi'nin siyasi nedenlerle kendilerine baskıda bulunacağından endişeliler. Özellikle Cuma namazları ve vaazların İslamcı imamlarca tam bir siyasi forum şeklinde gerçekleştirildiği bilinmekte. Bu vesilelerle anti-İslami görülen her konuda açıkça eleştiriler yapılmakla, başta 'barış' konusu olmak üzere hemen her konuda siyasi içerikli vaazlar verilmekte. Filistin yönetiminin, vakıf personelinin şu anda sahip oldukları özgürlüklerini kısıtlamaya yönelik muhtemel girişimleri Batı Şeria'da yeni bir gerginlik ortaya çıkarabilir.
Middle East International 7 Ekim 1994
Muhammed Said GIA'nın Yeni Başkanı
Eylül ayı sonlarında GIA (Silahlı İslami Grup) lideri Şerif Kavasimi, bilinen adıyla Ebu Abdullah Ahmed ve üç yardımcısı polisle girdikleri çatışmada şehid edildiler. GIA derhal yeni liderini belirledi. Kavasimi'nin şehid edildiği hafta içinde GIA Muhammed Joid'in liderliği getirildiğini ilan etti. GIA'nın iki yıl içinde beşinci lideri olarak bildirilen Muhammed Said 1991 Aralık seçimlerinde FIS milletvekili olarak seçilmiştir. 10 yıl hapis cezasına çarptırılmış bulunan M. Said 40 yaşlarında ve edebiyat profesörüdür. GIA'nın askeri komutanlarından birini değilde, M. Said'i liderliğe atamasını örgütün siyasi bir hareket olarak açılım kaydetmek arzusu taşıdığının bir işareti olarak yorumlayanlar mevcut. Öte yandan Said'in atanmasının GIA ile FIS arasında muhtemel bir yakınlaşmaya doğru atılmış bir ilk adım olduğuna dair yorumlar da Cezayir başkentinde sıkça yapılmakta.
Middle East Int. 7 Ekim 1994