Bilindiği gibi çocuklara hitap eden eserleri yazmak, sanıldığı kadar kolay değildir. Birçok edebiyatçı, çocukların duygularını anlamanın, ruh dünyalarını paylaşmanın, yani onların dilini konuşabilmenin zorluğu üzerinde durur, hatta çocuk dilinin en zor zanaat olduğunu ifade ederler.
Ayrıca çocuklar için yazılan kitaplar bir anlamda çocukları eğitirken, bir anlamda da çocuğa estetik bir duyuş ve davranış biçimi kazandırma noktasında önemli bir rol oynar.
Bildiğimiz gibi hikaye ve masallar, çocukların düşüncelerini, duygularını geliştirmek, olgunlaştırmak ve heyecanlarını uyandırmak için anlatılır.
Ve ne yazık ki günümüzde giderek terk edilmiş bir gelenek halini alan masallar ve yozlaştırılan hikaye konuları, aslında çocuklarımız için bir rehabilitasyon ihtiyacının boşluğunu da ifade etmektedirler. Çünkü çocuğa, çocuk fıtratına uygun olarak anlatılan her masal veya hikaye, onun ruh dünyasına ulaşmanın ve hayal gücünü, yaratıcılığını geliştirmenin en kolay ve etkileyici yoludur.
Bu açıdan baktığımız zaman çocuk edebiyatçılarımızın üzerine düşen önemli bir görev vardır. O da, çocuğun gelişimine bu denli katkı sağlayan masal ve hikaye türlerinin kurgusunu, geleneğin daha çok kırsal kökenli alanından modern hayata (şehre) taşıyarak güncellemeleri, yeni eserler kaleme almaları ve böylece günümüz şehir çocuğunun hayal dünyasına da seslenebilmeyi başarmalarıdır.
Bu kaygılarla yola çıktığını bildiğimiz ve edebi alanda kaleme aldığı çeşitli eserleriyle tanınan Nehir Aydın Gökduman'ın "Dedem Eve Dönüyor" adlı hikaye kitabı, çocuk edebiyatı dalında okuyucuya sunduğu ilk eseridir. Salıncak Yayınları'nın Haziran 2006 tarihinde yayınladığı kitap, yayınevinin "Okumayı Seviyorum Dizisi"nin ilk eseri olma özelliğini de taşıyor.
Hikaye, İstanbul'da yaşayan bir ailenin öyküsünü anlatıyor. Hikayenin baş kahramanı ise dedesini çok seven ve ona gönülden bağlı olan küçük Mehmet'tir. Dedesinin anlattığı masallara, hikayelere doyamayan, köyünü özleyen, ilk namazını dedesinden öğrenen ve dedesinin ona verdiği harçlıklarla sevinen Mehmet… Ve yine dedesinin ansızın evden uzaklaşıp huzur evinde yaşamaya başlamasıyla hayatı alt üst olan Mehmet…
Yazar, kitabında çocuklara iyilik, doğruluk, sevgi, dayanışma, yardımseverlik gibi önemli değerleri aşılamaya çalışıyor. Bu tarz değerlerle çocuğun duygusal dünyasına seslenmeye çalışan yazar, eserinde zaman zaman köy ve şehir hayatının karşılaştırmasını gündemleştiriyor ve dejenere edilmeye çalışılan değerlere karşı şehir hayatında da geliştirilebilecek olumlu tavırları çocuk üslubuyla okuyucuya sunuyor. Öykü, huzur evine yerleşen dedenin tekrar eve dönmesi ve aile bütünlüğünün yeniden sağlanmasını gösteren bir seyir ile okuyucusunu mutlu sona doğru sürüklüyor.
"Dedem Eve Dönüyor" adlı hikaye, şehrin karmaşası içinde ahlaki yozluğu ve ailevi kopuklukları aşabilecek örnekliği çocuklarımızın gündemine çocukça ve akıcı bir üslupla taşıyor.
Yazarımızdan, çağdaş çocuğun kendi yaşadığı dünyanın masallarını ve öykülerini okuyacağı yeni eserleri kaleme almasını umut ediyor, kendisine çocuk yüzlü eserinden dolayı teşekkür ediyoruz.