İyiliğe Çağrı Uluslararası İnsani Yardım Derneği Yardım Koordinatörü
1- Kısaca yardım biriminizin kuruluş amacını; sizi arama-kurtarma veya yardım seferberliğine sevk eden dinamikleri anlatır mısınız?
2- Deprem bölgesine ne zaman vardınız? Orada bulunduğunuz sürece yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
3- Kahramanmaraş depremleri özelinde genel izlenimlerinizi, gördüğünüz sorunları/sıkıntıları, örneklikleri paylaşabilir misiniz?
4- Yardım konusu hassasiyet içeren bir konu. Bu konuda nelere dikkat edilmesi; ahlaki boyutları açısından nasıl bir usul izlenmesi gerekir?
1) 2019 yılı itibariyle çalışmalarına başlayan İyiliğe Çağrı Derneği, Rabbimizin “İyilik ve takva üzerine yardımlaşın, günah ve isyan üzerine yardımlaşmayın.” emri üzerine bir araya gelen, paylaşma erdemine sahip gönül insanlarının çabaları ile dil, din, ırk, cinsiyet gibi hiçbir ayrım gözetmeden yardıma muhtaç insanların ihtiyaçlarını karşılamak ve tüm toplum katmanlarında yardımlaşma ve dayanışma ruhunu yaymak amacıyla kurulmuştur.
Savaş, kıtlık ve doğal afet gibi durumlar nedeniyle dezavantajlı duruma düşen toplumsal grupların sosyo-ekonomik seviyesini yükseltmek, insanlar arasında ‘iyilik köprüleri’ni kurmak ve insanlık onurunu koruyarak temel hak ve hürriyetlerin ihlal edilmemesi için gerekli tüm girişimlerde bulunmak derneğin amaçları arasındadır.
“Dünya iyilikle güzelleşir.”
İslamiyet, herhangi bir zaman ve mekânda hayatı olduğu halde bırakmak için değil, onu her zaman ve her yerde geliştirip yükseltmek için gelmiştir. Bu bilinçle hareket eden derneğimiz, mazlum ve mağdur coğrafyalardaki tüm insanların maddi ve manevi sıkıntılarına çare olabilmek için çalışmaktadır.
Peygamberimiz Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’in “İnsanların en hayırlısı onlara faydalı olandır.” sözünden hareketle çalışmalarına başlayan İyiliğe Çağrı Derneği, sosyal dayanışma ve yardımlaşmada öncü bir rol üstlenmek istemektedir.
“İnsanlık iyilikle yaşar.”
Derneğimiz, insani değerleri maddi ve manevi veçheleri ile birlikte kabul etmiş ve yalnız maddi değerler üzerinde durmadan, insanlığı tanışan, anlaşan ve yardımlaşan bir bütün olarak mütalaa etmiştir.
Yardımlaşma ve dayanışma kültürünü önemli kazanımlardan biri olarak gören İyiliğe Çağrı, ruhi ve dünyevi olarak tüm insanlığı faaliyet ve hizmet sahası olarak görmektedir.
2) Öncelikle haberi deprem bölgesinde bulunan arkadaşlarımız tarafından yaklaşık olarak 15 dakika içerisinde aldık ve derneğimiz bünyesinde kurulmuş olan İyilikte Buluşan Afat Gönüllüleri (İBAG) olarak acil durum iletilerimizi tüm ekibimize gönderip bir saat içiresinde dernek genel merkezimizde toplandık.
AFAD’dan gelen bilgi doğrultusunda ekibimizden ilk 25 kişiyi İstanbul Havalimanı’na transfer ettik, 6 kişi 2 aracımızla; eş zamanlı olarak Adana’dan 20 kişilik ekibimiz yola çıktı. Öğle vakitlerinde ise İstanbul’dan 10, Ankara’dan 10 kişilik destek ekiplerimiz yola çıkartılmıştı.
Böylece deprem bölgesine varma süremiz ekiplerin durumlarına göre değişiklik gösterdi, başlangıçta tüm ekip aynı yere gidecektir diye düşünürken maalesef depremin 10 ilde etkili olmasıyla bir ekibimiz Gaziantep, bir ekibimiz Hatay ve diğer ekibimiz de Adıyaman’a geçiş yaparak ilk gün deprem bölgesine giriş yapmış olduk.
Sahada arama kurtarma çalışmalarına öncelik verdik, eş zamanlı olarak da ekiplerimizin bulunduğu bölgede oluşturdukları koordinasyon merkezlerinde insani yardım çalışmalarını başlattık.
9 gün boyunca arama kurtarma çalışmalarımız devam etti ve bunun sonucunda yaklaşık olarak 150 insanımıza sağ olarak ulaştık, 400 insanımızın da cansız bedenini enkaz altından çıkartarak ailelerine teslim ettik.
“Bu Enkazdan Birlikte Çıkacağız” sloganıyla başlatmış olduğumuz çalışmada İyiliğe Çağrı Derneği olarak depremin ilk gününden itibaren 75 profesyonel arama kurtarma personeli ve 700 gönüllümüzle vatandaşlarımızın yanında olmaya gayret ettik. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza insani yardım çalışmalarımız için Adıyaman, Hatay, Malatya, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerimizde kurmuş olduğumuz afet koordinasyon merkezlerimiz aracılığıyla aşevi, gıda, giyim, soba ve yakacak dağıtımı yaptık. Deprem bölgesinde bu çalışmalarımız insanımızın bize ihtiyacı kalmadığı güne kadar devam edecek.
3) Bunu ilk olarak hep hafızalarımıza kazınan “Deprem değil bina öldürür!” sözüyle açıklamak isterim. Yapı denetimin hafife alınmaması gerektiğini bu depremde tekrar görmüş olduk. Ne yazık ki sahada çalışma yaparken şahit olduğumuz binaların yapı malzemelerindeki kalitesizliği bu kadar yıkımla karşı karşıya kalmamızın göstergesi oldu. Bugün içinde bulunduğumuz benzeri acil durumlara karşı hazırlık olarak organizasyon şemalarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğinin bilincinde olmalı ve zaman zaman tatbikatlarla ülkemizin büyük gerçeği olan deprem gibi durumlarda kurumlar arası işbirliğini artıracak çalışmalara hayatımızda yer vermeliyiz. Ayrıca arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarında sivil toplum kuruluşlarının devletin yükünü nasıl hafiflettiğini sahada veya kriz masalarımızda tekrar tahlil etmiş olduk.
4) Özellikle yardım çalışmaları yapanlar olarak bizler, üzerimize emanet aldığımız her bağışı ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırmak için elimizden geldiğince hassas davranmaya çalışıyoruz. Bunun için gitmediğimiz, görmediğimiz, şahit olmadığımız hiçbir bölgede yardım çalışmaları yapmıyoruz. Çünkü bizler tasadduk eden ile tasadduk edilen arasında köprü vazifesi görüyoruz. Bizlere emanet edilen her yardım bizler için çok önemlidir. İyiliğe Çağrı, iyilik ve paylaşma vizyonunun sosyal hayatın bizzat içinde ve fertlerin şuurunda yer bulması gerekliliği bilinciyle hareket etmektedir. Acil yardım kampanyalarının yanı sıra sürdürülebilir ve kalıcı çalışmalar organizasyonumuzun önceliğini oluşturmaktadır. 2019 yılından beri 32 ülkede yardım çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bize emanet edilen yarım hurma dahi olsa tüm bağışların hesabını ahirette vereceğiz. Bu hassasiyetle çalışmalarımızı yapmaya devam ediyoruz ve devam da edeceğiz inşallah.