Mülteciler: Acının ve Çaresizliğin Yeryüzünü Kanatan Elleri
Gün geçmiyor ki mültecilerle ilgili yeni ve acı bir haber duymuş olmayalım.
Dünyanın birçok yöresinde savaşlar, kıyımlar, kovuşturmalar, yokluklar, yok saymalar, zulüm ve zorbalıklar, kitlesel açlık ve çaresizlikler nedeniyle binlerce, on binlerce insan kaçmaya, yollara düşmeye, kendini yeryüzüne vura vura bir çıkış yolu aramaya devam ediyor hâlâ. Göçler, kaçışlar, sığınma talepleri artıyor. Son yıllarda, yeniden bir mülteci dalgasıyla irkiliyor bütün dünya.
Kaçamayanların, bulundukları yerlerde sıkışıp kalanların durumu bir yana yüzlerce, binlerce insan çok ağır ve zorlu koşullarda yeryüzüne tutunmaya çaba gösteriyor. Çok sayıda aile parçalanıyor, umutları kararan on binlerce insan nereye yöneleceğini, ne yapacağını bilemez duruma düşüyor. Bunların bir kısmının da kendilerini başka ülkelere götürmek için anlaştıkları kişiler tarafından kandırıldığına, yüzüstü bırakıldıklarına, ölüme terk edildiklerine tanık oluyoruz. Bazıları da sığındıkları ülkelerde yeni eziyetlerle karşılaşıyor hatta göz göre göre katlediliyorlar. Kısaca, umuda açılması beklenen kapılar içimizi inciten trajedilere dönüşüveriyor bir anda.
Evet. Çeşitli nedenlerle, dünyayı kendilerine dar etmek isteyen kişiler ve koşullar karşısında, başka bir seçenek aramaya devam ediyor hâlâ milyonlarca insan. Yurtsuz, yuvasız, köksüz, topraksız, yarınsız bırakılan yeryüzü sürgünlerinin, koyu bir çaresizlik döneniyor hâlâ çevrelerinde.
Sürgün, hicret ya da iltica nedenleri farklı olsa da tutuşmuş bir gül bırakılıyor içlerine. Bakışlarına perdeler iniyor. Şarkıları susturuluyor. İtilip kakılıyorlar. Horlanıyorlar. Kovuluyorlar. Aç bırakılıyorlar. Katlediliyorlar. Ölüme terk ediliyorlar. Dillerine ve eğinlerine zorbalığın gölgesi düşüyor sürekli. Tespih taneleri gibi savruluyorlar insanlığın üzerine.
Sıcak bir yuvaya, bir tas çorbaya, bir dilim ekmeğe muhtaç bırakılıyorlar kimi zaman. Kimi zaman kendilerini aşağılayıp ezmeyecek bir dost kucağının düşünü kuruyorlar. Rahatça ve özgürce soluklanabilecekleri bir insanlık iklimi arıyorlar. Bir dost eli yahut. Kabil’in murdar baltasından uzak bir yeryüzü konukluğu...
Çok sayıda, topluca öldükleri zaman bir haber değeri taşıyorlar genellikle. Ne isimleri merak ediliyor üstelik ne de ölümcül ve dokunaklı hikâyeleri. Ayakta kalanlar da duygudan yoksun kanunların, dar mevzuatların, yabanıl bakışların, kötü muamelenin kurbanı oluyorlar. Sığındıklarına bin pişman ediliyor çoğu.
Oysa ne kadar zordur kopmak, ayrılmak, göçmek, kaçmak, sığınmak.
Karanlığın ucundan bir ışık yaratma çırpınışıdır bu.
Aydınlığa açılan bir kapı aramak, o kapıyı zorlamak, yüzlerine kapanmayacak bir kapı bulma umuduyla yola çıkmaktır.
Bir yeryüzü sürgünlüğüdür.
Dayatılanlardan, bütün yolları kesenlerden, insanı boğup yok eden zulumattan uzaklaşma isteğidir.
Yöneticileri ya da halkı zalim olan bir ülkeden çıkıp kurtulma eylemidir.
Bir koruyucu arayıp bulma çabasıdır. Bitimsiz bir mustazaflıktır kimi zaman.
Acının ve çaresizliğin titretip durduğu elleriyle her gün kapımızı çalan mültecilerin, muhacirlerin durumunu düşünmek, onların dertleriyle ilgilenmek, onların bir sahip, bir yardımcı arayan çırpınışlarına ortak olmak bizim de en temel insani ödevlerimizden, sorumluluklarımızdan biri olmalıdır.
- Kuşatma Parçalandı!
- 1 Kasım: Milliyetçi Bağnazlığa Seçim Freni!
- Toplumsal Sağduyunun Zaferi
- 6-8 Ekim Olayları Bağlamında Toplumsal Bir Dönüşümün Analizi
- Mısır ve Körfez Ülkeleri Ekonomilerinin Hali Pür Melali
- Suriye’deki Kurbanlar Ne İfade Ediyor?
- Düşünce, Eylem ve İlişkilerimizde Temel Ölçümüz
- “Coğrafya Kaderdir”
- “Mülteci Krizi Bir İnsanlık Krizidir!”
- Bir İnsan Hakları Meselesi Olarak Avrupa'da Mülteci Akını
- “Mültecilik Ekonomik veya Siyasi Bir Sorun Değil, Ahlaki Bir Sorundur!”
- Mülteciler: Acının ve Çaresizliğin Yeryüzünü Kanatan Elleri
- Göz Yaşlarıyla Beslenen Secdeler
- Lut ve Firavun Kavimlerinin Helakinden Alınacak Dersler
- Çocuk Eğitiminde 40 Hadis
- Sessiz Yara
- Beton Tozlu Yara
- 3. İntifada