1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Ağustos 1996A+A-

M. Ali Tekin ve Talip Özçelik Dokuz Ay Sonra Serbest Kaldılar

Selam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Tekin ve Ankara Temsilcisi Talip Özçelik'in Dağıstan'da dokuz aydır süren mahkûmiyetleri Temmuz ayı ortalarında sona erdi. Bilindiği gibi Tekin ve Özçelik 1995'in Kasım ayında Çeçenistan'daki gelişmeleri izlemek üzere bölgeye giderken, Rusya İstihbarat Birimleri tarafından gözaltına alınmış ve tutuklanmışlardı. Haklarında 3'er yıl hapis cezası verilen M. Ali Tekin ve Talip Özçelik, Türkiye'ye döndüler.

Hak Söz Davası

Dergimizin 62. sayısında siyonizme ilgili yayınlanan bir bildiri ve cezaevleri ile ilgili bir yazı dolayısıyla İstanbul 5 nolu DGM tarafından dergimiz toplatılmıştı. Dergimiz sahibi Hamza Türkmen ve Yazı İşleri Müdürü Yılmaz Çakır hakkında açılan davanın ilk duruşması 27 Ağustos 1996, saat 9.05'te yapılacak.

Rıdvan Kaya'nın Duruşması

10 Temmuz 1996 tarihinde yapılan duruşmada M. Ali Bilici ve Zübeyir Gümüş'ün avukatları esasa dair savunmalarını yaptılar. Her iki sanık için de "örgüt üyesi olduklarına dair" dosyada inandırıcı delil bulunmadığından dolayı beraat talep ettiler. Bilindiği gibi M. Ali Bilici ve Zübeyir Gümüş yasadışı İslami Hareket üyesi olmak suçundan, Rıdvan Kaya da örgüte yardım etmekten yargılanıyor. Dosyayı incelemeye alan mahkeme karar verilmek üzere duruşmayı 23 Eylül 1996, saat 14'e bıraktı.

Ahmet Mayalı'ya Para Cezası

Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesinden İstanbul 5 No'lu DGM'de yargılanan Ahmet Mayalı'ya 5 ay hapis cezası verildi. Yeni Yeryüzü Dergisi'nde yayınlanan bir yazıdan dolayı açılan davada verilen mahkûmiyet kararı, 42 milyon TL. para cezasına çevrildi.

Rıdvan Çağrıcı

İstanbul 5 Nolu DGM de görülmekte olan bu dava ile ilgili duruşma R. Çağrıcı'nın Bandırma Cezaevinden getirilememesi dolayısıyla ile 13 Eylül 1996 saat 10.30'a bırakıldı. Rıdvan Çağrıcı için daha evvel mahkumiyet kararı verilmiş, Yargıtay koran bozmuştu.

Avukat Muharrem Balcı Yargılandı

Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Muharrem Balcı, 1995 Kasım ayında aynı derneğin üyesi Av. Hüsnü Yazgan'ın gözaltına alınması ile ilgili İstanbul Mazlum-Der'de yaptığı açıklama nedeniyle 22 Temmuz'da Fatih 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yargılandı. Yazgan'ın gözaltına alınmasıyla ilgili haksızlığı dile getirdiği basın toplantısında basın bildirisi dağıtılarak Dernekler Kanunu'nun 44. maddesine muhalefet edildiği suçlamasında bulan savcının iddiasına karşın Muharrem Balcı, basın bildirisi dağıtmadığını, basın mensuplarına konu hakkında bilgi verdiğini ifade etti. Mahkeme, şahitlerin dinlenmesi için 14 Ekim 1996, saat 11'e ertelendi.

Sabri Aktaş ve Arkadaşlarının Davası

23 Temmuz 1996 günü İstanbul 5 No'lu DGM'de İslami Hareket örgütüne üye olmak suçundan yargılanan Sabri Aktaş, Velid (Halit) Bilen, Murat Bilen, Velid Bilen, İbrahim Günay ve İdris Yağmur'un yargılanmalarına devam edildi.-Sanık avukatları, müvekkillerinin Bandırma'ya sevk edilmiş olmalarından dolayı yeteri kadar görüşemediklerini ve savunmalarını hazırlama imkanı bulamadıklarını belirterek, mahkemeden savunma hazırlamak için ek süre talebinde bulundular. Sanık avukatlarının talebini yerinde gören mahkeme heyeti davayı 8 Ekim 1996, saat 10'a erteledi.

İslami Hareket Ana Davası'nda Skandal Sürüyor

İstanbul 3 Nolu DGM'de 2 Ağustos günü devam edilen ve Mehmet Zeki Yıldırım, Kudbeddin Gök, Mehmet Ali Şeker, Ekrem Baytap ve Hüsnü Yazgan'ın tutuklu olarak yargılandığı İslami Hareket Ana Davası 23 Eylül 1996, saat 11'e ertelendi.

Mahkeme, sanıkların öldürdüğü iddia edilen İranlı Ali Ekber Gorbani'nin eşinin, avukatları vasıtasıyla müdahil olma talebini, sanık avukatlarının karşı çıkmasına rağmen kabul etti. Mahkeme, bir önceki duruşmada İran İslam Devrimi muhalifi Halkın Mücahidleri adlı örgüt tarafından tanzim edilerek mahkemeye sunulan belgeyi resmi belge kabul etmiş ve dava sanıkları tarafından öldürüldüğü iddia edilen Ali Ekber Gorboni'nin devrim nikahlı eşi olduğu yolunda tanzim edilen belge ile Cemile İslami'nin davaya müdahil olarak katılmasına karar vermişti. Sanık avukatları, söz konusu belgenin geçersizliğini ileri sürmeleri üzerine mahkeme, bu konuda İran Konsolosluğundan bilgi istemişti. İran Konsolosluğu'ndan gelen yazıda Cemile İslami'nin Ali Ekber Gorbani'nin eşi olduğuna dair söz konusu belgenin hiçbir geçerliliği olmadığı, dolayısıyla reddedilmesi gerektiği bildirilmişti. Buna rağmen mahkemenin, Cemile İslami'nin avukatları vasıtasıyla yaptığı müdahale talebinde ısrar etmesi, sanık avukatları tarafından bir skandal olarak değerlendirildi.

Ayrıca mahkemenin söz konusu kararı hakkında, Mahkeme Başkanı, sanık avukatlarının dilerlerse, nihai kararla birlikte Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulunabileceklerini söylemesi de skandalın bir başka boyutuydu.

Av. Hüsnü Yazgan ve Arkadaşları Hakkındaki Dava Nihayet Açıldı

Halen Bandırma Cezaevi'nde bulunan ve 10 aydır tutuklu olan Av. Hüsnü Yazgan ve arkadaşları hakkında nihayet dava açılabildi. Asılsız iddialar dolayısıyla gözlem altına alınan Hüsnü Yazgan'ın daha yargı önüne çıkarılmadan bu kadar uzun süre tutuklu kalması yargısız infazın çarpıcı bir örneği olması açısından önemlidir. DGM Savcısı iddianamesinde İrfan Çağrıcı ve Tamer Aslan için TCK 146. madde gereği idam; Hüsnü Yazgan, Ziver Kartal, Mehmet Okatan ve Adil Ateş için yasadışı örgüt üyeliği suçuna istinaden TCK 168/2 gereği 15 yıl hapis; ayrıca Abdülkerim Yağmur için yasadışı örgüte yardım suçuna ilişkin TCK 169. madde gereği 5 yıl hapis cezası talep etti. İstanbul 3 No'lu DGM'de görülecek davanın ilk duruşması 20 Eylül 1996, saat 14'de yapılacak.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR