Mahkemeler
İslami Hareket Ana Davası
31 Mayıs 1995 tarihinde yapılan duruşmada iki yıldan uzun bir zamandır dinlenemeyen zabıt mümzileri (imzacıları) nihayet gelerek dinlendi. Beklendiği gibi Terörle Mücadele Şubesi elamanları tuttukları zabıtların doğru olduğunu söylediler. Dava dosyasında yapılacak başka bir işlem olmadığı, sanık avukatlarının yargılamanın genişletilmesi yönünde bir talepleri olup olmadığı hususunda beyanları olacaksa bunu mahkemeye bildirmeleri ve savcının esas hakkındaki mütalasını vermesi için yargılama 10 Temmuz 1995'e bırakıldı. Avukatların tahliye talepleri reddedildi. Bu davadan halen E. Baytap, K. Gök, M. Z. Yıldırım ve M. A. Şeker tutuklu olarak yargılanmakta.
İzmir DGM'de İslami Hareket Davası
7 Haziran tarihinde devam edilen ve 5 müslümanın yargılandığı dava dosyadaki bazı eksikliklerin giderilmesi ve iddia makamından esas hakkındaki mütalasını vermesi için 12 Temmuz 1995'e bırakıldı. Daha önce Sevgi Engin'in tahliye edildiği davada halen Şevket Baytap, Ahmet Şat, Abdusselam Durmaz ve Mahmut Uyan tutuklu bulunuyor.
Diyarbakır DGM'de Müslümanlar
Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde Mehmet Yaşasın ve arkadaşları ile ilgili davaya 12 Haziran 1995 tarihinde devam edildi. Tutuksuz yargılanan bazı müslümanların ifadeleri alındı. Sanık avukatlarının tahliye talepleri reddedildi. Dava eksikliklerin tamamlanması için 4 Eylül 1995'a ertelendi
Malatya DGM'de Üç Müslümana Beraat
Malatya DGM'de görülmekte olan davada İslami Hareket Örgütü üyesi oldukları iddiası ile yargılanan ve daha önceki duruşmalarda tahliye edilmiş bulunan Mehmet Şat, Mehmet Baş ve A.B. Çiftçi beraat ettiler.
Sabri Aktaş ve Arkadaşları ile İlgili Dava
İstanbul 5 nolu DGM'de devam eden bu davada Sabri Aktaş, İdris Yağmur, Murat Bilen, Velid Bilen ve yine Velid Bilen tutuklu olarak yargılanmaktılar. Esas hakkındaki mütalaanın açıklanacağı duruşma 4 Temmuz 1995'a bırakıldı.
Sabiha Ünlü'nün Yargılanmasına Başlandı
Selam Gazetesi yazarlarından Sabiha Ünlü'nün-bir yazısında "devleti ve devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif ettiği" suçlamasıyla yargılanmasına 15 Haziran 1995 tarihinde Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Suçlamayı reddeden Sabiha Ünlü'nün duruşması eksik evrakın tamamlanması için 31 Ekim 1995 tarihine ertelendi.
Müslüman Genç Davası
İstanbul 4 nolu DGM'de 16 Haziran 1995 tarihinde devam edilen davada son duruşmada dinlenmeyen zabıt imzacıları dinlendi. Dinlenemeyen zabıt imzacılarının dinlenilmesinden vazgeçildi. Savunma tanığı olarak Tahir Gül'ün hanımı iddiaların asılsız olduğunu ve olayın bir polis komplosu olduğunu ifade etti. Dosya esas hakkındaki mütaala için Savcılığa tevdi edildi. Bu nedenle duruşma 23 Ağustos 1995'e bırakıldı. Avukatların tahliye talepleri reddedildi. Bilindiği gibi bu davada Tahir Gül ile Muhammed Şerbetçi halen tutuklu bulunuyor. Diğer sanıklar daha evvel tahliye edilmişlerdi.
4 Nolu DGM'de İslami Hareket Davası
Dergimiz yazarlarından Rıdvan Kaya ile M. Ali Bilici ve Zübeyir Gümüş'ün yargılandığı İstanbul 4 nolu DGM'de görülmekte olan davacı 19 Haziran 1995 tarihinde devam edildi. 3 sanığın da tutuksuz yargılandığı dava zabıt mümzilerinin dinlenmesi ve sair eksikliklerin tamamlanması için 23 Ağustos 1995'e bırakıldı.
Mehmet Pamak Beraat Etti
İstanbul 4 nolu DGM'de devam edilen 19 Haziran 1995 tarihli celsede Mehmet Pamak beraat etti. Bilindiği gibi Mehmet Pamak hakkında Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen Şehitler Gecesi'nde yaptığı konuşmada halk arasına nifak sokmak ve halkı cihada davet etmek iddiası ile TCK 312. maddeden dava açılmıştı. Bu arada Pamak'ın Selam Gazetesi'nin 92. sayısında yayınlanan yazısı hakkında da yeni bir soruşturma açılmış bulunuyor.
Cengiz Sarıkaya Yine Tahliye Edilmedi!
İstanbul 5 nolu DGM'de yaklaşık iki yıldır devam eden ve hala gözlem altı sırasında gördüğü işkencenin etkisinden dolayı ifadesi alınamayan Cengiz Sarıkaya hastaneden hastaneye gönderiliyor. Alınan raporlara itibar edilmiyor. Son duruşmadaki ara kararı gereği Sarıkaya Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde 21 günlük müşahede altına alındıktan sonra hasta hali ile Bayrampaşa Cezaevi'ndeki H Blok'a geri gönderildi. 22 Haziran'da yapılan duruşmada avukatının bütün ısrarlarına rağmen tahliye edilmediği gibi, dosyanın esasına da geçilmiyor. Duruşma 17 Ağustos 1995'e ertelendi.
'Yeni Yeryüzü'ne yeni cezalar
Yeni Yeryüzü Dergisi hakkında İstanbul DGM tarafından açılan davaların ikisi daha sonuçlandı. 12 Haziran 1995 tarihinde 4 No'lu DGM'de yargılanmasına devam edilen Burhan Kavuncu 6 ay hapis, 100 milyon TL. para cezasına çarptırılırken; 27 Haziran 1995 tarihinde 2 No'lu DGM'de görülen davada da Ahmet Mayalı, 5 ay hapis 42 milyon TL. para cezasına çarptırıldılar.
Burhan Kavuncu, Yeni Yeryüzü'nün Nisan 1994 tarihli 11. sayısında yayınlanan üç ayrı yazı hakkında "bölücülük yapmak ve terörle mücadelede yer alan kamu görevlilerini terör örgütlerine hedef göstermek" iddiasıyla yargılanmaktaydı. 12 Haziran tarihinde yapılan duruşma sonunda Kavuncu, DGM'den üçüncü cezasını almış oldu. Ayrıca "halkı askerlikten soğuttuğu" gerekçesiyle hakkında açılan bir başka dava da, Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.
27 Haziran tarihinde görülen bir başka davada ise, yazı işleri müdürü Ahmet Mayalı, derginin Haziran 1994 tarihli 13. sayısında yayınlanan bir yazıda "bölücülük propagandası yapıldığı" iddiasıyla para ve hapis cezasına çarptırıldı. Ahmet Mayalı'nın İstanbul DGM'de yargılaması devam eden iki ayrı dosyasının da önümüzdeki ay içinde karara bağlanması bekleniyor.
Haftaya Bakış'a astronomik ceza
Haftalık basın tarama dergisi Haftaya Bakış'a Milliyet, Hürriyet, Meydan, Özgür Gündem gazeteleri ve Aktüel dergisinden PKK ile ilgili çıkan haberleri iktibas ettiği için Terörle Mücadele Kanunu 8. maddesine dayanılarak İstanbul DGM'ce verilen 900 milyonluk para ve sorumlusuna 6 yıl ağır hapis cezası, Yargıtay'ca onaylanarak kesinleşti.
Bu haberleri yayınlayan boyalı basına dava açılmazken, aynı haberi iktibas eden müslümanların çıkarttığı bir dergiye ve sorumlusuna bölücülük suçundan verilen ağır hapis ve para cezası, DGM'nin çifte standartlı ve kasıtlı davrandığı kanaatini pekiştiriyor.
Değişime ikinci 50 milyonluk ceza
Değişim dergisi de 11. sayısında Kırşehir Cezaevi tutsaklarından Cafer Tayyar Soykök'ün kötü muamelede bulunan bir gardiyanı eleştiren mektubunu yayınladığı için İstanbul DGM'sinin hışmına uğradı. Mahkeme son celsede "kamu görevlilerini hedef göstermek" suçundan Değişim'e Terörle Mücadele Kanununun 6. maddesi doğrultusunda 50 milyon liralık para cezası verdi.
- Kur’an’ı Anlamak ve Yaşamak
- Laik devlet ve İslam’ı tahrif çabaları
- Samirilere karşı uyanık olma gereği
- Anayasa değişikliği, 24. madde ve müslümanların safı
- Menzir'i ya da yargısız infazı savunmak
- TC Adliyesi İsrail'in emrinde mi?
- Müslümanlar medya-yargı kıskacında
- İhsan Süreyya Sırma'ya Bürokratik infaz
- Filistinli tutsaklar direniyor!
- Açlık bizim gerçekliğimizdir
- Direnen Bosna kazanacak!
- İslamizasyon mu? Alternatif arayışlar mı?
- Allah Amerika'dan üstündür
- Modernizm denilen batılı yosma
- "İslamcı" nitelemesi ne ifade ediyor?
- Kur'an-ı Kerim'de muhkem ve müteşabih
- Kur'an'ın anlaşılmasında çağdaş yaklaşımlar
- Nakşiler nasıl düşünüyor? -2
- Bir göç anatomisi ve Almanya'da müslümanlar
- Demokratikleşme tartışmaları ne ifade ediyor?
- Kur'an'ın korunmuşluğu konusunda Şia ve Ehl-i Sünnetin tutumu
- İnsan kalabilmek
- Mahkemeler
- “Demokrasi ve sivil toplum” konferansında tartışma
- İslamizasyon, İslamlaşma, İslamileştirme