Kur’an Okumalarına Dair
Kur'an-ı Kerim'i okuma ve anlamanın farz olduğu Kur'an'da ve onu anlama çabasına hizmet eden sair Kur'an başlıklı çalışmalarda çok kez dillendirilmiştir. YEKDER (Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği) Yayınları arasından çıkmış olan "Kur'an Anlaşılsın Diye" adlı eser de bu anlayışa katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Kur'an'ı okumaya ve anlamaya yönelik geçmiş çalışmalardan da hatırlanacağı üzere konunun daha iyi anlaşılabilmesi için detaylı birtakım tasniflere girilmiştir. Bu tasniflerin başında da Kur'an'ın ne olduğu sorusuna verilen cevaplar geliyor. Kendi alanında yazılmış diğer kitaplarda olduğu gibi bu eser de Kur'an'ın muhtevasını, hitap şeklini alt başlıklarla pekiştirerek inceliyor. Vahiy kavramını; Kur'an-ı Kerim'de geçen farklı manalarıyla irdeleyen eser vahyin geliş şekillerini de verilen ayetlerle delillendirerek açıklıyor. Kısa ve öz paragraflardan oluşan bu açıklamalarda okuyucuya temel başlıklarla "Kur'an'da Kur'an" teması özetleniyor. Kur'an'ın bölümleri, isim ve sıfatları, Kur'an'la ilintili diğer kavramlar tek tek ele alınıyor. Bu bağlamdaki başlıklarda ayetlerin inişi, nüzul sebebi, muhkem ve müteşabihliği anlatılan eserde tefsir ve tevil kavramlarına daha fazla yer ayrılarak bu iki kavramın birbirinden farklı olduğu karşılaştırmalı olarak anlatılıyor. Kur'an tarihi hakkında da kısa bilgiler veriliyor.
Yine Kur'an'ı okumaya dair öneriler bölümünde, ayetlerin irdelenirken, tarihi bağlamının ve en mühim konulardan Kur'an üslubunun (edebi tarz, teşbih, alegori) bilinmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Önyargısız, bütüncül yaklaşımların önemine dikkat çekerken tertilen okumanın da elzemliğine ayetler ışığında yer veriliyor.
Okumaya dair öneriler bölümünden sonra Mehdi Bazergan'dan kaynak alınan tafsilatlı bir nüzül süreci tablosuna da yer veriliyor.
Kur'an'ın müyesser sıfatının bariz örnekliğinin sergilendiği eserde kısa, öz ve anlaşılır paragrafların yanı sıra yer yer şematik birtakım çizimlerle pekiştirmeler yapılıyor.
Eserde şimdiye kadar hazırlanmış Kur'an çalışmalarında rastlamadığımız test usulüne yer veriliyor. "Kur'an-ı Kerim Meal Soruları" adlı bölümde yer alan testlerde ayet verilip boşluk doldurulması ya da ayetten yola çıkılarak vurgunun şıklarda aranması isteniyor. Sorgulama metodu olarak test usulünü uygularken sorunun cevabını verecek ayetlerin numaraları da soruların kenarına iliştirilmiş. Yine bu testler otuz tane olup her cüze bir meal testi düşecek şekilde düzenlenmiş.
Kur'an'ı okuyup anlamadığını söyleyenler için hiçbir kapının açık kalmadığı başta Kur'an-ı Kerim'in kendisinde ve onu okuma-anlama üzerine yapılan alternatif çalışmalarda yinelenmiştir.
Hayatımıza Kur'an'a göre yön verme bilinci ve aynı bilinç üzere yaşamanın onuruyla…
- Daha Fazla Duyarlılık
- Irak’ta Seçimler ve İşgalcilerin Açmazı
- Türkiyelilik / Türkiye Milleti Tartışması ve Yeni Ulusçuluk
- Türkiye’nin AB İçinde ya da Dışında Olmasının Anlamı
- AB-Türkiye Arasında Müslümanlar ve İslam
- Kimin Dini Kimin Elinden Gidiyor?
- Alevi Kimliği Tartışmaları
- Yeni Ulusal Kimlikler İnşa Edilirken
- Sadreddin Yüksel Vefat Etti
- Âlimin ölümü, âlemin ölümü...
- Filistin Seçimleri İşgal Gerçekliğini Örtüyor mu?
- İşgal Altında Demokratik Seçimler!
- Savaş Karşıtı Hareket: Filistin Sorununun Merkeziliği
- Mısır’da, Filistinlilerle Dayanışma Etkinliği: Refah Yürüyüşü
- Kıyıdakiler ve Adadakiler
- Bir Nezir Şekli Olarak Deprem
- İhaleler, Yolsuzluklar ve Silahlı Kuvvetler
- Ceza ve İnfaz Sistemi Üzerine Bir Önsöz
- ABD-İran İlişkilerinin Seyri ve Saldırı Senaryoları
- Ekonomik Kıyamet Düşündüğünüzden Daha Erken Gelebilir
- İşgalcilerin Irak’taki İmha Yöntemlerine Karşı Uluslararası Çağrı
- Iraklı Sünni Direnişinin Farklı Veçheleri
- Irak’ta Direnişçi Örgütler
- İslami Akılcılığın Islahattaki Rolü: Mutezile Örneği
- Birinci Sûr’la Başlayacak Büyük Kıyamet Sahnesindeki Olaylar