İÜ’de Kasım Ayı
Müslümanlar üzerindeki baskı her yönüyle sürüyor. Müslüman öğrencilerin bilgi alma özgürlüğü yine "demokratlık" adına gasbediliyor. Kayıtlarla başlayan zulüm, okul kapısından içeriye alınmamaya kadar ulaştı. Bu öğretim yılında, geçen yıla nazaran daha planlı hareket etti egemenler. İnce hesaplar yaptılar; aşamalı planlar yürüttüler.
Ne yazık ki, aynı planlılık, aynı hassasiyet müslümanlarca oluşturulamadı. Haklarımızı gaspedenler pervasızca, süreci istedikleri noktaya doğru ilerletirken, müslüman camia üzerindeki ölü toprağını bir türlü atamadı.
Sistem, eylemcilerin sayısını azaltmak ve eylemleri yapılamaz hale getirmek istedi. Peki buna karşılık ne yapıldı? Sayı azalması bahane edilerek eylemlere ara verildi. Egemenler, bunun ısrarla bir rejim sorunu olduğunu belirtmelerine rağmen, yapılan neydi? Seçimlere yatırım yapmayı düşünmek; her şeyi sandığa ertelemek. Sorun güçlü olmamamız değildi. Hali hazırdaki mevcut güç bile kullanılamadı. Açılımlar yapılabilirdi, (yapılmadı değil) yapılamadı. Ya ne yapıldı? Mazeretler vardı; "kitle yoktu, 2-3 bin kişi olmadıkça eylem yapılamazdı."
Aslında sorun özümüzün yaşamlaştırılamamasında yatıyordu. Her zaman söylediğimiz gibi: "Umut, modern ve geleneksel hurafelerden arınmış bir ümmetin topyekün direnişindedir." Evet, halk yoktu, kitleler akın akın gelmemişti ama sözünü ettiğimiz güçlü iradeyi sımsıkı tutan, saran eylemlerle doluydu Kasım ayı.
9 KASIM PAZARTESİ
Sabah okullarının önüne gelen İÜ Edebiyat Fakültesi öğrencileri faşist uygulamanın buraya da sıçramış olduğunu gördüler. İÜ'nün diğer kampüslerinde bir hafta önce başlayan başörtüsü yasağı, Edebiyat fakültesinde müslüman öğrencilerin fazla olması, 6 kasım tarihinden önce yasağın başlamasını engellemişti.
9 Kasım pazartesi günü saat 12:00'de 500'e yakın erkek öğrenci okulun içinde bir form düzenleyerek arkadaşlarına destek için dışarı çıktı. Erkek öğrencilerin çıkışıyla başlayan eylem, bir başörtüsü direnişçisinin okuduğu basın bildirisi ile devam etti. 500'e yakın da başörtülü öğrencinin olduğu eylemde YÖK, MGK ve faşist uygulamalar sloganlarla protesto edildi. Yoğun polis yığınağının bulunduğu eylemde, polisin müdahalesi sonucu çıkan küçük müdahalede 20 kadar bayan öğrenci okulun içine girebildi. 3 Erkek öğrenci de gözaltına alındı. İçeriye giren başörtülü öğrencilerin dışarıya çıkmasıyla eylem, olaysız bir şekilde bitirildi.
10 KASIM SALI
10 Kasım'da öğrenciler yine kapı önündeydi ve yine eylem vardı. 11.30'da içerden erkek öğrencilerin desteğiyle başlayan eylem, 12.30'da Merkez Kampus önüne taşındı. Polis, Merkez Kampus önüne yaklaşılmasına izin vermedi. Merkez Kampus önünde slogan ve basın açıklaması olmadan bir saat bekleyen başörtüsü direnişçileri, buradan dağıldılar.
11 KASIM ÇARŞAMBA
11 Kasım Çarşamba günü belirgin bir sayı azalması gözlenirken eylem yine 12.00'de başladı. 12.30'da kız öğrencilerden bir grubun ısrarla merkez kampusun önüne gitmeleri, işlevsizliği gerekçe gösterilerek diğer öğrenciler tarafından reddedildi, yine de 30 öğrenci merkez kampus önüne giderek sessizce oturmayı yeğledi. Slogan ve basın açıklamalarıyla devam eden Edebiyat Fakültesinde devam eden eylem, olaysız sona erdi. Bundan sonra kız öğrenciler, Merkez Kampus önünde oturan gruba destek vermeye gittiler.
12 KASIM PERŞEMBE
Kasım Perşembe, slogan ve alkışlarla başlayan eylemde, "Çeteye, YÖK'e, MGK'ya Hayır" sloganı atılırken, 12.30'da yine bir grup öğrenci bu sefer 6-7 kişiyle Merkez Kampus önünde sessizce, slogansız, alkışsız, basın açıklaması olmadan oturmayı tercih etti.
13 KASIM CUMA
Cuma namazı nedeniyle 12.30'a alınan eylem, sloganlarla başladı. Okul içinde afiş, bildiri gibi faaliyetler düzenleyen erkek öğrenciler Özgür Üniversite dergisinin standını açarak kamuoyu oluşturmaya çalıştılar. Eylem 13.00'da bitirildi.
16 KASIM PAZARTESİ
16 Kasım saat 18.00'de eylemlere yeni bir soluk getirmek ve monotonluğu aşma çabası Edebiyat Fakültesi önünde özgürlük ateşi yakılacağı ilanı yapıldı. Saat, 18.00'e geldiğinde yoğun polis yığınağı ve özgürlük ateşini söndürmek için bir de itfaiye aracı Edebiyat Fakültesinin önündeydi. Polis, kimsenin duraklamasına dahi izin vermiyordu. Polisin gelenleri dağıtması sonucu kalabalık, ezanın da okunmasıyla Beyazıt Camii avlusuna toplandı. Yatsı namazından sonra camii avlusunda yüzlerce öğrenciden oluşan grup tekbirlerle programa başladı. Basın açıklaması, şiir ve Kur'an okunan program, "Uyan Diren Özgürleş", "Üzülme Gevşeme Allah Bizimle" "Direniş Direniş Zafere dek Direniş" sloganlarıyla sürdü. 19.00 civarında programı bitiren öğrenciler slogansız biçimde Edebiyat Fakültesi önüne doğru yürüyüşe geçtiler. Beyazıt Meydanı'ndaki yoğun polis kordonunu aşan öğrenciler marş söyleyerek Laleli'ye doğru yürümeye başladılar. Ancak polis tarafından kat kat kordon içine alınan öğrenciler marşlarını bitirdikten sonra olaysız dağıldı.
20 KASIM CUMA
Mimar Sinan Üniversitesinde, okullara alınmayan öğrencilerin sürdürdüğü eylem tüm baskılara rağmen ısrarla devam ediyor. 20 Kasım cuma günü sabah okullarına gelen ve zorla içeriye giren başörtülü öğrenciler, ancak polisin okula gelişine kadar içeride kalabildi. Tek tek sınıflardan sürüklenerek ve dövülerek çıkarılan direnişçiler gözaltına alındı. Sol görüşlülerin de içinde bulunduğu öğrenciler hafta sonu serbest bırakıldı.
Mimar Sinan üniversitesine arkadaşlarına destek vermek için giden başörtülü öğrenciler, okula vardıklarında, arkadaşlarının sabah erken saatlerde sürüklenerek gözaltına alındığını öğrendiler. Polisin olay yerinde aldığı tedbir üzerine İÜ Edebiyat önüne toplanan öğrenciler 14'de hiçbir baskının özgürlük isteklerini boğamayacağını söylediler. Gözaltıları protesto eden öğrencilere okul içinden de destek geldi: "Gözaltılar bizi yıldıramaz", "MGK'nın eli YÖK gitmeli","Zulme karşı direneceğiz".
23 KASIM PAZARTESİ
Saat 12'de İÜ Edebiyat Fakültesi önünde toplanan başörtülü öğrenciler, okul içinden gelen öğrenci desteği ile eylemlerine başladılar. Öğrenci belgelerini yakarak, onurlarının, okullarından daha değerli olduğunu vurgulayan direnişçiler, Mimar Sinan Üniversitesi'nde yaşanan gözaltıların kendilerini yıldıramayacağını söylediler. "Çeteye, YÖK'e, MGK'ya hayır!", "Gözaltılar bizi yıldıramaz" sloganlarının atıldığı eylem 13'de bitti.
1 ARALIK SALI
İ.Ü. Edebiyat Fakültesi önünde toplanan öğrenciler 12:30 sularında eylemlerine başladılar. Eyleme destek veren Edebiyat Fakültesi öğrencileri de okul içinden, ellerinde "MGK'nın, Çetenin, YÖK'ün karanlığına karşı" yazılı bir afişle desteğe geldiler. Kur'an okunan ve basın açıklaması yapılan eylem, direnişi ve özgürlüğü simgeleyen mumların yakılmasıyla sürdü. İçeriden destek veren öğrencilerin de ellerinde mumlarla destek verdikleri eylem, her hafta salı günü tekrarlanmak üzere bitti.
- Arınmak, Dirilmek ve Ramazan
- Akıldısılık Düzeninin Çılgın Toplum Oluşturma Gayreti
- Krizler Girdabında Ulusal Histeri
- Devletin Seçim Kâbusu Kâbus Seçimine Dönüştü
- Yeni Yönetmelik: YÖK Terörünün Son Halkası
- 6 Kasım'da YÖK Protestosu
- Dün Yanlıştı Bugün Doğru mu?
- İÜ’de Kasım Ayı
- Van, Sivas, Ereğli... Zulmü Birlikte Geriletelim
- Medine Pazarında Frenk Havası
- İslam Kolaylık Dinidir Azizim
- 75. Yılın Unut(tur)ulan Kasım ’98 Bilançosu
- Kur'an'ı Çok Anlamlı Okuma Sorunu
- Duanız Olmasa Rabbim Size Niye Değer Versin?
- Tarihte Günümüze “İmamet" Sorunu
- Kur'an ve İmamet
- Kur'an'da Tarih Kavramı ve İnsanın Kaderi
- İslami Mücadelede Gelinen Nokta: Katılma Ya Da Aşma
- ‘Dünyada Ali Şeriati’ Tartışıldı
- Almanya'da Sudan Halkı ile Dayanışma Toplantısı
- Mahkemeler
- Zaruri Bir Açıklama
- Özgür Üniversite'nin 4. Sayısı Çıktı
- İslam’da Resim-Heykel ve Tasavvuf-Şamanizm Düzleminde Geometrik Süsleme
- Önümüz Kış, Önümüz Zemheri