Bir Gönül Yükü Albümü: Sevdaları Yaşamak
Grup Genç, tam bir buçuk sene aradan sonra dördüncü ezgi kasetini çıkardı:
"Deli rüzgarlar kadar hür
Ay ışığı geceleri kadar
Sükun zamanların özlemiyle yaşayanlara
Bir gönül yükü albümü.
Sevdalan yaşamak"
Söze albüm kapağında böyle başlayan Grup Genc'in son çalışması bir önceki "Yüreklere Yürüdük" adlı çalışmayla pek de farklılık arz etmeyen bir görünüme sahip.
Müzikalite: Bir önceki albümde yakaladığı performansı bu albümde de sürdüren Grup Genc'in, kullandığı enstrüman zenginliği dikkat çekici. Aranjenin iyi yapılması da bu zenginliği desteklemiş, durumda. Zamanla yeni albümler çıkardıkça Grup Genc'in müzikalite açısından daha iyi noktalara geleceğine inanıyor ve ümid ediyoruz.
Güfte/söz: Albümdeki parça isimleri şöyle; Çocuk, Sabır Düştü, Yürüyüş. Örtü Uğruna, Sevdaları Yaşamak, Sürgün, Umuda Sözüm, Muşlu, Ölüm, Mahşer. Bu sözler sanki doğumdan mahşere uzanan bir yaşamın fragmanları gibi.
Parça isimlerindeki bütünlüğü, parçaların sözlerinde de görmekteyiz. Parçalarda özellikle, son çırpınış, son nefes, ölüm, ömür, son karar, sur, kara toprak, kıyamet ve mahşer gibi vurguların sıkça kullanılması dikkat çekici. Albüm, özellikle anlamsal bütünlüğü yakalamış durumda. Bu bir albüm için ciddi bir olumluluk. Ancak parçaların sözleri şiir kalitesi açısından aynı olumluluğu içermiyor. Derilerimizi daha iyi ifade edip insanları düşünmeye ve harekete sevkeden, vakıayı iyi tespit ve tahlil edip ulvi değerlerin kaybedilmemesi gerektiğini insanların kalbine ve aklına hitab ederek dile getiren gür kalitesi yüksek sözler/şiirler yazılabilirdi. Bu anlamda, söz konusu kaliteye sahip eserleri olan kişilerle (şairler, yazarlar...) işbirliği yapılıp hem parça sözleri istenilen seviyeye çıkarılabilir, hem de beste üzerine daha çok yoğunlaşma fırsatı ele geçirebilir.
Beste-Tarz: Albümdeki güfte ve bestelerin büyük çoğunluğu Grup Genc'e ait. Ancak albüme hakim olan müzikal form bir önceki albümden pek de farklı değil. Yine arabesk-ağıt-sanat müziği-halk müziği karışımı bir tarz albüme hakim. Halbuki daha özgün, halk müziğine çalar fakat protest bir formda olması albümü inanıyoruz ki çok daha kaliteli yapardı.
Yapıtlarda bu tarzların yoğunlukta kullanılmasında en büyük etken, galiba bestekarların sevdikleri tarzlar olmasından kaynaklanıyor. Tabii ki burada seslerin de bu tarzlara yatkınlığını unutmamak gerekiyor.
Yorum: Bir albümde en önemli yere sahip değerlerden biri yorumdur. Grup Genc'in yorumcuları tarz itibariyle yukarıda ifade ettiğimiz karışım tarzına biraz daha yatkın.
Ama bu bestelerin istenilen formda yapılması neticesinde bu durum aşılabilir.
Albümün ilk parçasının (örtü uğruna) başörtüsüyle ilgili olması, çok güncel bir yarayı insanlara aktarması, hem kasetin en olumlu yönünü teşkil etmekte hem de yaşadığımız gerçeklikten kopuk olmadığını göstermektedir.
Bazı eksiklikleri barındırmasına rağmen genelde olumlu çalışmalar yapan Grup Genc'in bu yoldaki samimi gayretlerini destekliyor, bu gayretlerin zamanla kendilerini gelmeleri gereken yere getireceğine inanıyoruz.
- İşbirlikçiliğin Sefaleti
- Zilletin Son Halkası İncirlik
- Galiplere Benzemek veya Özgüven Kaybı
- Vefatının 4. Yıl Dönümünde Ercümend Özkan'ın Hatırlattıkları
- 28 Şubat: Bir Muamma, Bir Serencam
- Darbe Düzeninin Yeni Yüzü: 28 Şubat
- 28 Şubat Kararları
- 'Demokrasi' Kazandığında Darbeciler Kaybediyor mu?
- Sultanahmet'te Kudüs Günü
- Objektifliğin Sınırı
- Sakarya Üniversitesi'nde Neler Oluyor?
- Ramazan Şenlikleri Neye Hizmet Ediyor?
- Racak Katliamı Sonrası Kosova
- İran'da Değişim Sancıları
- Demirel'in Cezayir Ziyaretinin Hatırlattıkları
- Karargah Ajansı Bildiriyor! “Komutanlarımız Diyor ki...”
- Rant Ekonomisinde Kumarbazların Güvencesi: Bankalar
- Kudüs Günü ve İslami Sorumluluğumuz
- Malik Bin Nebi ve Ümmetin Düşünsel Sorunları
- Pazarlıksız Bir Alış Veriş: İman
- Kur'an Neslinin Oluşumunda Nicelik-Nitelik Sorunu ve Huneyn Savaşı Örneği
- Kur’an Tefsirinde Anahtar İki Kavram: Bağlam ve İç Çelişkiler -1
- Özgür-Der Kuruluş Bildirgesi
- Mahkemeler
- Cüzamlılar Ülkesi