OHAL Kaldırılıyor mu, Olağan Hale mi Getiriliyor?
OHAL uygulaması bugün itibariyle son buluyor ama Meclis’e sunulan kanun teklifi ile getirilen yeni düzenlemeler adeta OHAL düzenini kalıcı kılmaya matuf!
Tam 2 yıldır 3’er aylık periyotlarla uzatılan OHAL uygulaması bugün itibariyle sona eriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim kampanyasındaki vaadine uygun olarak iktidar tekrar bir süre uzatımına gitmeyerek OHAL’i sonlandırdı. Ne var ki Meclis’e sunulan 23 maddelik kanun teklifi içerdiği kimi maddeler yüzünden OHAL düzenini kalıcılaştırma eleştirisini hak ediyor.
Öncelikle kamudan ihraçlar hususunda açık bir tehlike mevcut. Kararnamelerle listeler halinde ihraçlar olmayacak ama bu kez bakanlara ve valilere kamu çalışanlarını ihraç yetkisi veriliyor. Şöyle ki; ihraçları incelemek üzere Bakanlık ve Valilik bünyesinde oluşturulacak kurulların teklifi ve ilgili bakanın onayıyla kamu personelinin, aynı şekilde valinin onayıyla yerel idare çalışanının ihracı yapılabilecek. Bu düzenleme 3 yıl boyunca geçerli olacak.
Askerler, polisler için çok daha basit ihraç mekanizması işletilirken, akademik personelin kaderi ise YÖK’ün inisiyatifine bırakılıyor.
Yeni getirilen düzenlemenin en çarpıcı hususlarından biri de gözaltı süreleriyle ilgili. Yeni teklife göre gözaltı süresi 48 saat, toplu işlenen suçlarda ise 4 gün olacak ve Cumhuriyet savcısının talebiyle hakim kararıyla iki defa da uzatılabilecek. Böylece toplu işlenen suç iddiasıyla gözaltına alınanlar 12 güne kadar gözaltında kalabilecek. Mevcut yasaya göre gözaltı süresi 24 saat. 2015 yılında çıkarılan ve “İç Güvenlik Yasası” olarak bilinen paketteki yasal değişiklikle toplumsal olaylar sırasında kolluk amirleri kararıyla ilk gözaltının 48 saate kadar uzatılma imkanı bulunuyor. Gözaltı süresi her defasında bir günü geçmemek üzere hakim kararıyla toplam beş güne kadar uzatılabiliyor.
Getirilen bir başka düzenlemeyle İçişleri Bakanlığı haklarında terör suçlamasıyla kovuşturma yürütülenlerin pasaportlarına tahdit koyabilecek.
HABERE YORUM KAT