1. HABERLER

  2. HABER

  3. ODTÜ Yola Karşı Çıkmıyor
ODTÜ Yola Karşı Çıkmıyor

ODTÜ Yola Karşı Çıkmıyor

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Acar, yolun açılmasına itirazlarının olmadığını ama itirazı olan çevrelerin bulunduğunu, çatışma olmadan bunu çözmenin yollarını aramak gerektiğini söyledi.

23 Ekim 2013 Çarşamba 16:53A+A-

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, üniversitenin Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Anadolu Bulvarı'nın devamı niteliğindeki yolun ODTÜ için koruma amaçlı imar planının ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

Ancak yolun yapımının planın onay sürecinin tamamlanmasına bağlı olduğunu anlatan Acar, şöyle devam etti:

"Bu yola, Ankara'da araç trafiğine dayalı sistemin sürekli gelişmesi, raylı sistemlere yeterince önem verilmemesi, Yüzüncü Yıl ve Çiğdem Mahallesi sakinlerinin sıkıntıları ve doğal çevrenin zarar görmesi nedeniyle bazı itirazlar var. Ancak ODTÜ, yasal zorunluluklarını ve Ankaralıların ihtiyaçlarını düşünerek bu yola karşı çıkmamış, bu yola 1994 yılından beri onay vermiştir."

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2 Ekim'de kendilerine planı onayladığını bildirdiğini ancak onaylı kopyaların ellerine bayram tatili öncesi son mesai günü 11 Ekim'de geçtiğini belirten Acar, planlarla ilgili itirazlarını Bakanlığa aktaracaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bir araya geldik

Yol konusunun, diyalogla, ilgililer arasında görüşmeyle çözülmesini istediklerini ifade eden Acar, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Başbakanlık Müsteşarı, İçişleri Bakanı, Emniyet yetkilileri ve 5 yıldır rektörüm, ilk defa Büyükşehir Belediyesi Başkanı ile de bir araya geldik. Bu da Cumhurbaşkanımızın talimatıyla oldu. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri'nin de bulunduğu toplantıda süreci, problemleri nasıl aşabileceğimizi konuştuk. Şimdiye kadar böyle bir ortamı çok uygun görmemiştim. Açıkçası, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı ile konuşulduğu zaman konuları çarpıtabileceğinden korkuyordum ve bu sabahki gazete haberlerinden de bunun ne kadar doğru olduğunu anlıyorum şimdi. İkinci görüşmemiz yine İçişleri Bakanı'nın davetiyle yapılan bir koordinasyon toplantısında oldu. Sayın Belediye Başkanı'nın geleceğinden haberim yoktu. Orada da aynı şeyler konuşuldu. Toplantıda, ODTÜ olarak yolun açılmasına itirazımızın olmadığını ama itirazı olan başka çevrelerin bulunduğunu, çatışma olmadan bunu çözmenin yollarını aramamız gerektiğini anlattık. İkincisi de herhangi şekilde oldu bittiye getirilmesin istedik. Dolayısıyla Sayın Gökçek ile bu iki toplantının dışında hiçbir görüşmem olmamıştır ve toplantılarda ne konuşulduğu o kişilerin de bilgisindedir."

Prof. Dr. Acar, 18 Ekim Cuma günü bayram tatilinin devam ettiği süreçte belediye ekiplerinin ODTÜ arazisine çitleri yıkarak, habersiz, izinsiz şekilde girip yol inşaatını başlattığını savundu.

Yasal süreç tamamlanmadan araziye girilmesinin yanlış olduğunu ifade eden Acar, "ODTÜ'nün mülkiyetinde olan ve üniversitenin diktiği ağaçların üniversiteden izin almadan kesilip yok edilmesi, hem İmar hem de Orman yasalarına aykırı. Ayrıca iznimiz olsa bile herhangi ağacın kesilmesi için Orman Bakanlığının izni gerekiyor, bakanlık yetkililerinin gelip ağaçları damgalaması gerekiyor, kesilecekler ve nakledilecekler olmak üzere. Bu süreç tamamlanmadan ağaçların kesilmesi Orman Yasası'na da aykırıdır" şeklinde konuştu.

"Muhatap olduğumuz kurumların inandırıcılıkları zedelendi"

ODTÜ'nün sorumluluk ve iyi niyetle, kişi ve kurumlara azami saygı içinde yürüttüğü bu yasal sürecin tamamlanmasını beklerken, üniversiteyi rencide eden hukuksuz bir müdahaleyle karşılaştığını savunan Acar, şunları kaydetti:

"Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin, bayram tatilinin sürdüğü 18 Ekim Cuma günü saat 21.15 civarında bir gece baskınıyla çitlerimizi yıkarak yerleşkemize girmesi, onaylanan plana yasal itiraz süresi tamamlanmadan bir oldu bittiyle yol inşaatına başlayarak güzergahtaki 3 binden fazla ağacı bir gecede yok etmesi art niyetli bir davranış ve hukuksuzluk örneğidir. Üniversitemizin hak ve hukukunu hiçe sayarak yapılan bu tecavüz, koruma amaçlı imar planının kesinleşmesi sürecini ciddi şekilde sekteye uğratmış ve muhatap olduğumuz kurumların inandırıcılıklarını zedelemiştir. Bu tutumu sergileyen bir kurumun bundan sonraki ilişkilerimizde de iyi niyet ve hukuk kuralları içinde hareket edeceği konusundaki ümitlerimiz de ortadan kalkmıştır." 

"Para bize ait değildir"

Düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Acar, "İçişleri Bakanı'nın 'ağaç bedeli olarak yatırılan paranın iade edilemeyeceğine' yönelik açıklama yaptığının" belirtilmesi üzerine şunları kaydetti:

"İmar Kanunu'nun 18. maddesi diyor ki; bir şekilde düzenleme ortaklık payıyla terk edilen arazi varsa onun üzerindeki emval, hala o hak sahibinin mülkiyetindedir.' Dolayısıyla hak sahibinin onayı olmaksızın ve onunla ilgili gerekli ödeme yapılmaksızın hak sahibi o emvali kullanmaya devam eder. Yani bize önce gelip ağaçları kesip sonra 'Ben değer biçtim, parayı yatırıyorum' olmaz. Bizle görüşülüp, tespit edilip, eğer değer biçilecekse ki para hiç önemli değil bu konuda, bu bizim onayımızla yatırılan bir para değildir, dolayısıyla süreç tamamlanmadan o para bize ait de değildir."

Acar, "Buradaki problemimiz, bu düzenleme ortaklık payı, ucu açık, Pandora'nın kutusu. Yarın öbür gün düzenleme ortaklık payı formülüyle farklı yerlerin talep edilmesinden endişe ediyoruz. Bunun da Büyükşehir Belediyesi tarafından nasıl kullanılacağını bilmiyoruz. Çünkü Belediye Başkanımızın geçmişte beyanatları var, 'ODTÜ'nün yüzde 40'ını ve gölü alacağım' diyor" ifadesini kullandı. Acar, bu konuda yasal sürece gerek kalmadan Bakanlığı ikna edebileceklerini ümit ettiklerini söyledi.

Yetkililer arasında suç duyurusu

Bu arada, Ankara Direniyor Platformu üyeleri, ODTÜ arazisindeki yol güzergahı çalışmalarıyla görevlerini kötüye kullandıkları veya ihmal ettikleri iddiasıyla, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'in de arasında bulunduğu bazı kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.

(AA)

HABERE YORUM KAT