Noguchi Müzesi, Gazze’ye destek veren çalışanları kovdu!
İsrail soykırımına karşı Batılı halklar sokaklara dökülürken kurumların utanç hafızasına işlenecek uygulamaları kamuoyuna yansıyor. ABD’nin New York kentindeki Noguchi Müzesi, Filistin kefiyesi takan çalışanlarını işten çıkardı.
Kirli lobinin Batı’daki kültür sanat dünyasına baskısı sürüyor, Filistin halkına destek veren sektör çalışanları işinden oluyor. Son olarak New York’taki Noguchi Müzesi, Filistin kefiyesi takan çalışanlarını işten çıkardı. Ayrımcı karara tepki gösteren çalışanlar ve sanatçılar ise müzenin önünde protesto düzenledi. ‘Kefiye yasağını durdurun’ pankartı açan protestocular müze müdürünün görevden alınmasını istedi. Eylemcilere, siyonizm karşıtı Ordoks Yahudi grubu Neturei Karta üyeleri de destek verdi.
KAFİYE TAKTILAR İŞTEN ATILDILAR
Kirli lobinin son bir yıldır Batı’daki kültür sanat dünyasına yoğun baskısı sürüyor, Filistin halkına destek veren sektör çalışanları işinden oluyor. Son olarak New York’taki Noguchi Müzesi’nin galerisinde çalışan dört kişi Filistin kültürünün simgesi olan kefiye takmayı yasaklayan kuralı ihlal ettikleri için işten çıkarıldı. Müze yönetiminin bu ayrımcı kararına tepki gösteren sanatçılar ve aktivistler ise müzenin dışında bir protesto gösterisi düzenledi. Ellerinde İngilizce ve Japonca yazılmış ‘Kefiye yasağını durdurun’, ‘Nehirden denize özgür Filistin’ gibi pankartlar taşıyan protestocular Müze Müdürü Amy Hau’nun görevden alınmasını talep etti. Öte yandan protestoya siyonizm karşıtı Ordoks Yahudi grubu Neturei Karta üyeleri de katılarak, işten kovulan müze çalışanlarına destek oldu.
Müze yönetimi, Türkiye’deki 28 Şubat sürecini hatırlatan söz konusu kıyafet yasağını geçtiğimiz aylarda bir çalışanının işe sürekli kefiye takarak gelmesinin ardından, örtünün ‘siyasi mesaj’ içerdiği gerekçesi ile getirmişti. İşten çıkarılan dört çalışandan biri olan Trasonia Abbott, gösteride yaptığı açıklamada, “Bugün burada bir zamanlar büyük olan bir müzenin yasını tutmak için toplandık. Kültürün kimin olduğuna keyfi olarak karar vermek, bir kültür kurumu için korkunç bir emsal teşkil eder” dedi. Abbott ve müzenin galerisinde çalışan Q. Chen ve Natalie Cappellini, İsrail’in 40 binden fazla Filistinliyi katlettiği askeri saldırılarını protesto etmek için aylardır kefiye takıyordu. Ziyaretçi hizmetleri müdürü olarak görev yapan Orta Doğu kökenli bir çalışan da onlara yaptırım uygulamadığı ve destek verdiği için işten çıkarıldı.
‘ADINI ALDIĞI SANATÇININ MİRASINA SAYGISIZLIK’: Müze civarında yaşayan halkın da destek verdiği müze personeli protestoda, yaşananların kurumun adını aldığı savaş karşıtı bir sanatçı olan heykeltıraş Isamu Noguchi’nin mirasına da saygısızlık olduğunu dile getirdiler. Annesi Amerikalı, babası Japon olan Noguchi 1942’de, dayanışma eylemi olarak Pearl Harbor’ın bombalanmasından sonra Batı Yakası’nda Japon vatandaşlarını ve Japon kökenli Amerikan vatandaşlarını hapsetmek için inşa edilen birkaç esir kampında gönüllü staj yapmıştı. Protestocuların eylemi yabancı basında büyük yankı buldu, birçok sanatçı müzenin kararının ayrıca Gazze halkının son bir yıldır maruz kaldığı katliama karşı da sansür olduğu görüşünü dile getirerek, yönetimi kınadı.
YASAK AĞUSTOS’TA BAŞLAMIŞTI
New York’taki Noguchi Müzesi çalışanlarına Filistin kefiyesi takma yasağı geçen ay getirildi. Çalışanlar 21 Ağustos Çarşamba günü iş bırakma eylemi düzenledi. 72 kişilik kadrosu bulunan müzenin 50’den fazla çalışanı, İsrail’in Gazze’ye yönelik devam eden saldırıları sırasında alınan bu kararın ardında 14 Ağustos’ta siyahi bir müze çalışanının kefiye takmasının yattığını açıkladı. Müze yönetimi tarafından kıyafet yöneliğinin güncellendiğini belirten çalışanlar, bu durumun Filistin karşıtı duyguları tetiklediğini, müzenin itibarına da zarar verdiğini dile getirerek, yasağın kaldırılması çağrısında bulunan bir dilekçe imzaladı.
Çalışanlar dilekçede, “Topluluğumuz yüksek bir Filistinli nüfusuna sahiptir” diyerek, “Kültürel açıdan önemli bir giysi olan kefiyeyi yasaklamak, kurum için kötü bir imaj teşkil ediyor” ifadesini kullandı. Müze müdürü Amy Hau ise protestonun ardından personele yolladığı e-postada “Kişisel inançlarınızı iş dışında ifade etme hakkınıza saygı duyuyor ve destekliyoruz, ancak güncellenen kıyafet yönetmeliğine uymanızı rica ediyoruz” ifadelerini kullanarak, kefiye yasağından geri adım atmadı.
HABERE YORUM KAT