1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Nikah masasının davetsiz misafiri(!)
Nikah masasının davetsiz misafiri(!)

Nikah masasının davetsiz misafiri(!)

Dini mahiyette bir akit olan nikah merasiminin Mustafa Kemal’in gölgesinde icra edilmesi sizi rahatsız etmiyor mu?

12 Eylül 2023 Salı 17:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de kamuya açık her etkinliğin, her eylemin Mustafa Kemal’in izniyle, tarassutuyla gerçekleştirilmesi kuraldır. Bunun tek istisnası sanırız camilerde kılınan namazdır. Kimbilir, belki bir gün o eksiği de kapatırlar!

Nikah akitlerinin de genelde bu atmosfer içinde icra edildiğini biliyoruz. Bilhassa CHP’li pek çok belediyeye ait nikah salonunda, tam da nikah akdinin gerçekleştirildiği masanın tepesinde mutlaka bir Mustafa Kemal resmi, büstü bulunur. Bu şekilde evlenecek çifte nikah akitlerinin ‘ulu önder’in gözetiminde icra edildiği hissettirilir.

CHP’li bir belediye başkanı tarafından yönetilen Beşiktaş Belediyesine ait Evlendirme Dairesinin duvarındaki Mustafa Kemal resmi ise diğerlerinden biraz farklılık arzediyor. Muhtemelen aynı fotoğraf pek çok CHP’li belediyeye ait nikah dairesinin duvarında asılıdır.

Fotoğrafta Mustafa Kemal’in gelinlik benzeri bir kıyafet giymiş genç bir hanımla dans ettiği görülüyor. Genç hanımın kim olduğuna dair farklı iddialar mevcut. ‘Ulu Önder’in değişik ortamlarda genç hanımlarla dans etmeyi sevdiği bilindiğinden isimlerin çeşitlilik arzetmesi normal. Önemli de değil, bizi ilgilendiren kısmı bu değil zaten.

Önemli olan nikah akdinin yapıldığı masanın tepesinden verilen mesaj: Tümüyle Batılı, İslam dışı bir hayat tarzının simgesi olan dans eylemi ve mahremiyetin yok edilmesi. Hiç şüphesiz nikah gibi son kertede dini mahiyet taşıyan bir fiilin düşürüldüğü bu hal Türkiye’de icra edilen laik hayat tarzı dayatmasının sembolü olarak da okunabilir.

kadikoy-belediyesi-nikah-torenlerini-bahceye-tasidi.jpg

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

11 Yorum