1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. New York'taki Gazze protestosunda 200 tutuklama
New York'taki Gazze protestosunda 200 tutuklama

New York'taki Gazze protestosunda 200 tutuklama

Sanatçılar Nan Goldin ve Molly Crabapple ile film yapımcısı Laura Poitras'ın da aralarında bulunduğu Yahudi Barış Sesi (JVP) üyesi 200'den fazla aktivist 14 Ekim'de Filistin için düzenlenen oturma eylemine katıldıkları gerekçesiyle tutuklandı.

16 Ekim 2024 Çarşamba 16:20A+A-

Filistin halkına desteği ile tanınan Yahudi asıllı fotoğrafçı Nan Goldin, İsrail'in Gazze'de hastane bahçesindeki sivilleri diri diri yakmasının ardından New York Borsası önünde yapılan protestoda tutuklandı. Tutuklanan 200 isim arasında sanatçı Molly Crabapple ve film yapımcısı Laura Poitras da yer aldı.

İsrail'in Aksa Şehitleri Hastanesi'nin bahçesindeki Filistinli sivilleri diri diri yakmasının ardından yapılan eylemde, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik devam eden saldırıları sırasında ABD'nin en büyük silah üreticisi olan Lockheed Martin gibi silah üreticilerinin hisse senedi fiyatlarındaki artış eleştiriliyordu.

JVP'ye göre tutuklananlar serbest bırakıldı ancak izinsiz girme suçlamasıyla karşı karşıyalar. JVP, Hyperallergic ile paylaştığı bir bildiride, eyleme Holokost kurtulanlarının torunları da dahil olmak üzere yaklaşık 500 protestocunun katıldığını söyledi. Borsanın işlem katlarının saat 09:30'da açılmasıyla başlayan eylemde, "Bizim Adımıza Değil" tişörtleri giyen aktivistler, kırmızı giysileri Wall Street'in ünlü 'Şarj Olan Boğa' (1989) ve 'Korkusuz Kız' (2017) bronz heykellerinin üzerine geçirdiler ve "Gazze Bombalandı, Wall Street Patlıyor", "İsrail'i Silahlandırmayı Bırakın" ve "FEMA'yı Finanse Edin, Soykırım Değil" yazılı pankartlar açtılar.

Direniş Diriliş adlı koro ise eylemde "Ah Filistin, yalnız değilsin/Evde güvende olana kadar seninle olacağız" şarkısını seslendirdi.

En az altı eylemci de bedenlerini binanın ana giriş kapılarına zincirledi. Eylemden yansıyan fotoğraflar ve videolar, New York polis memurlarının eylemcileri taşıyarak ve sürükleyerek alandan zorla çıkardığını gösterdi.

Tutuklanmanın ardından serbest bırakılan Goldin, Hyperallergic'e yaptığı açıklamada, "Mesajımızı duyurmaya yardımcı olacaksa, onlarla birlikte tutuklanmaktan gurur duyuyorum" dedi.

Eyleme katılan New York merkezli bir sanatçı olan Crabapple de, "Akıllı telefonlarımızda her gün yeni, tarifsiz bir İsrail savaş suçu görüyoruz. İsrail bombaları Beyrut'taki apartmanları yerle bir ediyor ve Gazze'de Filistinli hastaları diri diri yakıyor. İsrail, soykırım kampanyalarıyla, ABD hükümetinin coşkulu yardımıyla sevdiğim insanları ve yerleri yok ediyor. Protesto etmek yapabileceğim en az şey" diye konuştu.

Sanat dünyasının 'en etkili' isimlerinde birinci sırada

Yahudi asıllı sanatçı Nan Goldin özellikle son dönemde İsrail’e karşı yaptığı boykotlarla adından söz ettiriyor. 7 Ekim'in ardından Gazze’de ateşkes ve Filistin’e özgürlük çağrısı yapan bir mektuba imza atan sanatçılardan biri olan Goldin, Kasım’da ise New York Times Magazine için bir müzisyenle gerçekleştireceği projeyi, gazetenin Gazze haberlerindeki İsrail yanlısı tutumu nedeniyle iptal ettiğini duyurmuştu. Goldin, hayatını anlatan ve Venedik'te 'Altın Aslan' ödülüne layık görülen 'All the Beauty and the Bloodshed' adlı belgeselinin ise İsrail’de gösterime girmesine ve filmin ülkede dağıtımının yapılmasına izin vermemişti. Goldin, “Ben hayatım boyunca İsrail’e karşı kültürel boykot yaptım. Retrospektif sergimin İsrail’e gitmesine izin vermemek de dahil olmak üzere konuşma, öğretme ve sergi fırsatlarını geri çevirdim” açıklamasını yapmıştı. Sanatçı 2018’de de İsrailli silah tüccarları olduklarını iddia ettiği Anita ve Poju Zabludowicz’in koleksiyonlarına dahil ettikleri bir eserini de geri aldığını açıklamıştı. Sanatçı, Londra merkezli uluslararası çağdaş sanat dergisi ArtReview tarafından hazırlanan ve sanat dünyasının en etkili isimlerine yer veren 'ArtReview Power 100' listesinde bir numarada yer alıyor.

 

HABERE YORUM KAT