Myanmar'da İnsani Durum Hala Kriz Boyutunda
Myanmar'da insan hakları BM Özel Raportörü Yanghee Lee, Arakan eyaletinde insani durumun, "hala kriz boyutunda" olduğunu söyledi
Myanmar'da insan hakları BM Özel Raportörü Yanghee Lee, Arakan eyaletinde insani durumun, "hala kriz boyutunda" olduğunu söyledi.
Yanghee Lee, Myanmar'a 2. kez gerçekleştirdiği, 10 gün süren ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, "Arakan eyaletinin her yerinde var olmayı sürdüren insani ihtiyaçlara ve acil insani krize odaklanılması" çağrısında bulundu.
Myanmar'da 2011 yılında iktidara gelen sivil hükümetin, sağlık, eğitim ve yaşam standartları alanlarında yaptığı iyileştirmeleri öven Lee, öte yandan basın özgürlüğü ve toprak hakları gibi konularda olumsuz sinyallerin artış gösterdiğini belirtti. Lee, özellikle "haksız toprak gaspı, topraklardan zorla çıkarılma ve toprak kullanımı politikası" konularında şikayetler aldığını ifade etti.
BM Özel Raportörü Lee ayrıca ordu tarafından işkence edilerek öldürüldüğüne inanılan gazeteci Ko Par Gyi'nin ölümüyle ilgili cezai soruşturma açılması çağrısında bulundu. Myanmar'da gazetecilerin, "düzenli biçimde tehdit ve tacizlerle karşı karşıya" olduğunu belirten Lee, Ko Par Gyi'nin trajik ölümünün buna uç bir örnek teşkil ettiğini söyledi.
Lee'nin ziyaretinin son gününde radikal Budist rahipler, BM Özel Raportörünün ülkedeki Müslüman azınlıkla ilgili tutumunu protesto etmek için başkent Yangon'da sokaklara döküldü. Yanghee Lee ile aynı zamanda Myanmar'ı ziyaret eden bir diğer yetkili olan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Demokrasi, İnsan Hakları ve İşgücünden Sorumlu Müsteşarı Tom Malinowski de Myanmar'da insanları birbirlerinden ayırmak için dinin kullanılmasını, "ateşle oynamaya" benzetti ve hükümetin önerdiği yeni yasaların, din odaklı gerilimi ateşleyebileceği uyarısında bulundu.
KAÇİN EYALETİ
Bu arada yerel basında yer alan haberlerde, ülkenin kuzeyindeki Kaçin eyaletinde etnik isyancılarla ordu güçleri arasındaki yoğun çatışmalar nedeniyle yüzlerce kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.
Evlerinden ayrılan vatandaşların, kiliselere ve manastırlara sığındıkları, çatışmanın, Kaçin Bağımsızlık Ordusu'nun eyalet Ulaştırma Bakanı Kamann Du Naw'ı dün kısa bir süreliğine alıkoyması üzerine çıktığı kaydedildi.
HABERE YORUM KAT