1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Müzisyenler Dünya Mülteciler Günü Konserinde buluşacak
Müzisyenler Dünya Mülteciler Günü Konserinde buluşacak

Müzisyenler Dünya Mülteciler Günü Konserinde buluşacak

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'nde düzenleyeceği konserde Türkiyeli ve mülteci sanatçıları aynı sahnede buluşturacak.

18 Haziran 2021 Cuma 02:29A+A-

2001 tarihinden bu yana mültecilerin yaşadığı sıkıntılarla ilgili farkındalığı artırmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Uluslararası Mülteci Hakları Derneği,  20 Haziran günü Türk ve Mülteci sanatçılarla Mültecilerin sesini duyurmaya çalışacak.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği 20 Haziran 2020’de organize ettiği konser ile Türkiye’de yaşayan misafir sanatçılar ile Türkiyeli sanatçıları aynı sahnede buluşturmuştu.  Bu yıl da 20 Haziran günü değişik ülkelerden çok sayıda sanatçı Türkiyeli sanatçılar ile birlikte sahne alacak.

Mültecilik kavramına ve Mültecilerin durumuna dikkat çekmeyi amaçlayan Dünya Mülteciler Günü Konseri'nde; Suriye’den Malik Noor, Alaa & Baidaa Alkhatib, İran’dan Danial Ajdari, Kongo’dan Enzo Ikah, Makedonya’dan Mesut Kurtis, Küba’dan Keily Fidel, Kanada’dan Sarah Atkinson sahnede olacak. Onlarla aynı sahneyi paylaşacak sanatçılarımız ise Taner Yüncüoğlu, Umut Mürare, Aykut Kuşkaya, Eşref Ziya, Grup Genç, Kemal Faruk, Mehmet Ali Aslan, Resul Aydemir, Tayfun Ayaz, Hicret Nida Bulut olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve  İçişleri Bakanlığı (Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü) tarafından da desteklenen konser, 20 Haziran günü saat 21.00'de Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Konserin canlı yayını ise Mülteci TV Youtube kanalından yapılacak.

2021-06-17-at-20-q7gg.jpg

80 MİLYON İNSAN ZORLA YERLERİNDEN EDİLDİ. 
BM UNCHR verilerine göre 2020 yılı ortası itibarı ile tam 80 milyon insan zorla yerinden edildi. Bunların 26 milyonu mülteci oldu, 45.7 milyonu kendi vatanında yerinden edildi, geri kalanı ise sığınmacı oldu. Son 10 yılda yerinden edilen insan sayısı iki katına çıktı. Türkiye, dünyada 2014 yılından bu yana koruma ihtiyacı olan en fazla insana kucak açan ülke oldu. Yaşanan Suriye savaşının bu durumda büyük payı bulunuyor.

En temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorluk çeken bu insanlar bir yandan da önceki hayatlarındaki tecrübe ve yeteneklerini kullanabilme, mesleklerini, sanatlarını icra edebilme yollarını arıyorlar.  Barınma, istihdam, beslenme, sağlık, eğitim, entegrasyon, sosyal güvenlik gibi pek çok sorunla boğuşan mültecilerin yaşadıkları toplumda onurlu bir hayat sürmelerine imkan sağlanması elzemdir. Mültecilerin sorunlarını tüm Dünya’ya anlatmanın etkili bir yolu olarak sanat dilini kullanmayı seçen Mülteci sanatçılar zor şartlarda ürettikleri eserleri ile seslerini duyurabilmeyi hedefliyorlar.

HABERE YORUM KAT