MÜSİAD Fuarı ve..
Hareketli bir haftaya giriyoruz..Geçen hafta Helal Gıda Fuarı vardı.
Keşke bu fuar MÜSİAD Fuarı ile eş zamanlı olsaydı.. Çok daha fazla ilgi görürdü.. Hatta pekala bu dernek MÜSİAD’a üye olabilir ve bu fuar MÜSİAD içinde açılabilirdi. Ama olmadı..
Bana kalırsa MÜSİAD’ın da bu konuyu öncelikle ele alması gerek.
Bu hafta MÜSİAD Fuarı ile eş zamanlı CeBİT Fuarı var. Biri CNR’da, ötekisi TÜYAP’da..
İstanbulda Şehir Tiyatroları da “Perde” diyor bu arada..
Aslında geçen hafta da hareketli idi. 1001 İcad sergisinin hemen yanında, Sultanahmet’te TGC’nin ev sahipliğinde Basın Şenliği vardı ve bu sene Basın Şenliği farklı etkinliklerle meydanlara taşındı..
Geçen hafta Clinton Bilgi Üniversitesi’ndeydi. Bu hafta da İstanbul’da, Bilgi Üniversitesi Dolapdere kampusunda bir başka etkinlik var..
8-9-10 Ekim’de Düşünce Özgürlüğü İçin 7. İstanbul Buluşması var.. Toplantı herkese açık. Bu seneki etkinliklere Noam Chomsy, Andrew Gardner, Eugene Schoulgin, Richard Falk, Taekeaki Hori gibi yurtdışından 18 önemli isim katılıyor. Etkinliği İBB, Amnesty İnt, Artice 19, Freemuse, HRW, IFEX, İNDEX, İnt.PEN ve IPA destekliyor.
Bu seneki etkinliklerde gelecek projeksiyonu da tartışılacak..
Bu arada Şanar “bu değirmenin suyu” konusunda da bir çağrı yapıyor. Eski günlerde bestelediği unutulmaz müzik eserlerinin telifine ilişkin kullanım haklarını, geliri insan hakları mücadelesine bağışlanmak üzere, yerel yönetimler, özel ve tüzel kişiler için satışa çıkartıyor.. Bir diğer paket de, o şarkıları Melike Demirağ’la yeniden seslendirmişler.. Özel bir DVD paketi hazırlamışlar. Her paket 2 bin lira gibi bir fiyatla satılacak. 100 adetle sınırlı bir diğer paket de bu. İlgilenenler www.sanaryurdatapan.net adresinden daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirler..
MÜSİAD Fuarı bu yıl da yine IBF Forumu ile birlikte gerçekleştiriliyor. Açılışı Başbakan yapacak, yemekte Cumhurbaşkanı da olacak..
İslâm iş dünyasının en büyük ticari ve entellektüel buluşmasına sayılı günler kaldı. 65 ülkeden 3 bini aşkın iş adamının katılımıyla 6-10 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek 14. IBF Kongresi ve 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı’na teknoloji damgasını vuracak. Fuara yurtdışından 31 bakanın da katılacağı açıklandı.
Öte yandan, 22 sanatçı, 110 eserle MÜSİAD Fuarı’nda olacak. Bu arada MÜSİAD Fuarı’na yeni teknolojiler de damgasını vuracak. 13. MÜSİAD Fuarı’nda Yeni Teknolojiler Sergisi de yer alacak. Açılışını Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın yapacağı sergide insansız hava aracı, güneş enerjisiyle çalışan eko-karavan, ısıtmalı ayakkabı, susuz yangın söndürme aracı, akrilik emülsiyon esaslı nano teknolojisi ile üretilmiş, mikrop ve virüs üremesine İzin vermeyen antimikrobiyal boyalar, suyu hassas bir şekilde mikrop, virüs ve bakterilerden MBR teknolojisi ile arıtabilen gri su geri kazanım sistemi vb. bir çok yeni teknoloji yer alacak. Ayrıca fuarın açılışı 360 derecelik immersivemedia kamerası tarafından görüntülenerek MÜSİAD Fuarı’nın sanal simülasyonu hazırlanarak internette yayınlanacak.
Bana göre MÜSİAD Fuarı, fuardan daha fazla bir anlam ifade ediyor.. Bu iş bir dayanışma gösterisine dönüşüyor, toplumun coşkulu katılımı ile..
MÜSİAD da zaten bana göre, herhangi bir iş adamı derneğinden daha fazla bir şey.. IBF de öyle.. Keşke bu arada iş adamlarımızın “Havas” yönü ile, yeni bir medeniyetinin kuruluşunda daha aktif bir şekilde yer almaları konusunda daha bir derinlik kazanarak, sorumluluk bilincine sahip olabilseler.. Yani, aklımız ve sorumluluk duygumuz paramızın önünde koşsa.. Paramızın daha çok olması gerek de, aklımızın, imanımızın ondan da çok olması gerek. Paramız aklımızın önünde koşunca nefsimiz paramıza yön veriyor.. Dinimiz, yaşam tarzımız da ona göre biçimleniyor.
Sadece para kazanmayı bilmek değil, onu doğru kullanmayı da öğrenmemiz gerekiyor..
Yabancılar şimdi Müslüman zenginin, bürokrat ve politikacının profili, gelişim seyri ve yeni yönelişlerini mercek altına aldılar.. Durumun çok da iç açıcı olmadığını söylemeliyim.. Para mutluluklarını daha fazla artırmıyor. Bunu hemen belirteyim.. Aile içi sorunlar azalmıyor artıyor. Boşanmalar artıyor. Çocuklarla ilişkiler de beklenen gibi değil.. “Para ile sadet olmaz” derler. Parasız da olmuyor. Şimdi para ve iktidar da saadet için tek başına yeterli değilmiş. Yaşayarak öğreniyoruz bunu.. Keşke işler bu noktaya gelmeden akledebilseydik..
Sahi, bakalım bu sene, MÜSİAD Fuarı’nda SP’yi kim temsil edecek. Belki de “CHP ile aynı kefe”ye konulan AKP Genel Başkanı olan bir Başbakan’ın açtığı bu fuara SP’nin yeni yöneticileri katılma gereği duymayabilirler.. Sanırım İslâm ülkelerinden gelen konuklara bu durumu açıklamak pek kolay olmayacak!
MÜSİAD üyelerinin artık yeni icadlara imza atması gerek. Katma değeri yüksek yeni inovatif buluşlara ihtiyacımız var.. Ekonominin temel kavram ve kurumları, uluslararası sorunlar, çözüm önerileri, üretim ve tüketim ilişkileri, çevre, genom, emek sorunu gibi felsefi derinliği olan konularda bir şeyler yapmamız gerekiyor.. Bu konuda yeni kurulan vakıf üniversiteleri ile ortak çalışmalar yapılabilir.. Mali politikalar konusu, temel stratejik yatırımlar konusu gibi daha bir yığın üzerinde düşünmemiz gereken konular var..
MÜSİAD’ın işi azalmıyor artıyor bana kalırsa. Sorumluluğu da öyle..
Ben bu fuarda olacağım. Ya siz?
Selam ve dua ile..
VAKİT
YAZIYA YORUM KAT