1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. Muş Özgür-Der’de “İslam, İnsan ve Doğa” Semineri
Muş Özgür-Der’de “İslam, İnsan ve Doğa” Semineri

Muş Özgür-Der’de “İslam, İnsan ve Doğa” Semineri

Muş Özgür-Der’in bu haftaki konuğu Dr. Öğretim Görevlisi Fuat Yetişsin, seminerde insanlara doğru yolu göstermek üzere gönderilen İslam’ın insan-doğa ilişkisine dair yaklaşımlarını ortaya koydu.

31 Mart 2019 Pazar 10:12A+A-

Ekolojik felaketin ortaya çıkmasında doğal kötülüklerin, özellikle ahlaki kötülüklerin oldukça önemli bir rol oynadığını söyleyen Yetişsin, bu kötülük türlerine temas etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Bilindiği gibi, kötülük konusu, din felsefesinde metafizik kötülük, doğal kötülük ve ahlaki kötülük şeklinde kötülük problemi başlığı altında ele alınmış, felsefe tarihi boyunca ayrıntılı bir şekilde tartışılmış ve bugün de hararetli bir biçimde tartışılmaya devam eden din felsefesinin önemli bir konusudur.

Doğal kötülük, depremler, sel baskınları, kıtlıklar, volkanik patlamalar ve kasırgalar gibi doğal afetler ile insanda doğuştan var olan veya sonradan ortaya çıkan her türlü hastalıktır. Bu kötülüğün dikkat çeken iki boyutu vardır: İlki, onların neden olduğu acılar ve ölümlerdir ki, aslında doğal kötülük budur. Diğeri, doğal kötülüklerin insanın irade ve eylemlerinden bağımsız olarak meydana gelmesidir.

Ekolojik felaketin ortaya çıkmasında doğal kötülüklerden ziyade ahlaki kötülüklerin öne çıktığı ve oldukça önemli bir rol oynadığı açıktır. Ahlaki kötülük, bencillik, kıskançlık, aldatma, aç gözlülük, acımasızlık, korkaklık, adaletsizlik, ahlaksızlık, sapık duygu, düşünce ve eylemlerdir. Dahası, bunlar, savaşlar, soykırımlar, tehcirler, tecavüzler ve akıl almaz işkenceler gibi büyük ölçekli kötülüklerdir. Kısacası, ahlaki kötülük, insanoğlunun düşündüğü ve yapıp ettiği her türlü kötü, çirkin ve zararlı eylemin adıdır.

Yetişsin’in ayetlerle zenginleştirerek anlattığı konunun sunumu, sorular ve cevaplar bölümünün ardından sona erdi.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT