Muş Özgür-Der “Dünya ve Ahiretin Tarlası Vakit” Seminerini Gerçekleştirdi
Muş Özgür-Der şubesi tarafından “Dünya ve Ahiretin Tarlası Vakit” semineri gerçekleştirildi.
Özgür-Der Muş Temsilciliğinin Konuğu eğitimci-yazar Abbas Ataman, Muş Özgür-Der Temsilciliği tarafından 26.10.2019 tarihinde organize edilen “Dünya ve Ahiretin Tarlası Vakit” adlı bir seminer verdi . Muş Eğitim-Bir Sendikası toplantı salonunda gerçekleşen sunumda Ataman, vakit kavramına değinerek insanlık tarihinin başlangıcından bu yana bu kavramla insan zihninin meşgul olduğunu söyledi. Dünya sahnesinin sadece bir geçiş yahut bir durak olduğunu söyleyen Ataman, insanoğlunun bu durakta beklerken geçen sürede yaptıklarından ve yapmadıklarından hesaba çekileceğini aslında dünyada vakti değerlendirmelerine göre asıl mekânları olan ahiretteki yerlerini şekillendirdiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:
Vakitle ilişkili kavramlar
Vakt: Râgıp’ın ve Âsım Efendi’nin beyânlarına göre “vakt” bir iş için belirlenen zamanın sonudur.” Bu nedenle vakit kelimesi ancak belirli zamanlar için kullanılır. Vakit; eşit olarak sunulan bir imkandır . Zaman bir nevi cevherdir. Önemli olan bunu nasıl işleyip, nasıl yontacağımıza ve nasıl etkin kullanacağımıza mücevhere dönüştüreceğimiz bize bağlıdır.
Dehr: Râgıb-el İsfehânî ( ö.502/1108)’nin beyânına göre “ed-dehr” âlemin var olu-şunun başlangıcından sonuna kadar olan müddetin ismi” dir.2 “İnsan (henüz) anılır bir şey değilken (yaratılmamışken) üzerinden uzumca bir zaman(dehr) geşti.”3 âyetteki dehr bu anlamdadır.Buna dayalı olarak ,Müşrik araplar içinde zaman anlamına gelen “Dehr”i tanrı yerine koyan bir kesim vardı “bizi sadece zaman yok eder diyen bu dehriler ilkel bir materyalizm anlayışına sahiptiler.
Asr: “Asr” kelimesi, lügatte isim olarak, dehr/sürekli zaman, gece ve gündüz, tan yeri ağarmasından güneş doğuncaya kadar olan zaman, zevâl ile akşam veya asr süresi hayatı çepeçevre kuşatan bir mesaj ..asr vurgusu ,zaman vurgusu ikindi vakti.. yağmur sıkıp suyunu çıkarmak-insanlık tarihi peygamber dönemi...ömrün şahidin olacak asır şahidin olacak anlamında bir uyarı var. ömrün ikindi vakti...
Zaman yönetmek kontrol etmek açısından alabileceğimiz bazı tedbirler şunlardır:
1- Uyku disiplini oluşturmak Saatte beş dakikanın günde 1 saat ettiğini, günde bir saatin ayda otuz saat, yılda on beş gün ettiğini düşündük mü? Bir gecede uyuduğumuz sekiz saatin senede dört ay uyumak demek olduğunu unutmamak gerekiyor.”
2- Kararlı disiplinli olmak başlanılmış olan işleri yarım bırakmamak
3- Vaktimizi çaldırmamak-çalmamak
4- Ölümü sürekli akılda tutmak bu konuda her an teyakkuz durumunda olmak
5- Sanal hayatın esaretine boyun eğmeden onu sadece bir imkan olarak kullanmak
6- Randevulara riayet etmek
7- Toplantıları gündemli yapmak ajandanıza sıklıkla not almak, işleri küçük bölüme ayırmak.
HABERE YORUM KAT