Mursi'ye Yargılanırken de Haksızlık Yapıldı
Mısır’da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin yargılandığı duruşma salonunda bulunmak, tutsakları görmek için yeterli olmadı.
Mısır’da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılandığı duruşmayı izleyen ve izlenimlerini aktaran basın mensupları, uygulamalar dolayısıyla Mursi ve diğer tutukluları göremediklerini dile getirdi.
Aynı salonda yargılanan devrik lider Hüsnü Mübarek ve diğer sanıklar o dönemde rahatlıkla görülebilirken, Mursi'nin yargılamasında bu büyük ölçüde engellenmişti.
Mübarek davasında oğulları Ala ve Cemal babalarının önünde durarak kameraların görüntü almalarını engellemeye çalışırken, Mursi ve diğer tutuklular ise sadece oluşturulan kafesin küçük deliklerinden kısmen görülebiliyordu.
Mursi'nin tutulduğu sanık kafesinin dışında ise bir kafes daha vardı ve neredeyse tamamen kapalıydı.
Mursi ve diğer tutukluları görebilmek için duruşma salonunun önüne ilerlemekten başka çare yoktu ve basın mensuplarının bir kısmı güvenlik görevlilerine uzun ricadan sonra tutukluları görmeyi başarırken, diğer bir kısmına izin verilmedi.
Engeller dolayısıyla salonda bulunanların çoğunluğu Mursi'yi göremedi, sadece sesini duydu.
Duruşma esnasında Mursi, 3 kere konuştu ve her defasında da kendisinin meşru Cumhurbaşkanı olduğunu vurgulayarak, "anayasal görevini yerine getirebilmesi için" mahkeme heyetinden kendisini serbest bırakmalarını istedi.
Aradaki Fark Sadece Kafes Değildi
Mursi'nin yargılanması ile Mübarek'in yargılanması arasındaki fark, sadece sanık kafesi değildi. Mübarek'in duruşması canlı olarak yayınlanırken, Mursi'nin duruşması kaydedildi ancak televizyondan canlı yayınlanmadı. Duruşmayı sadece Mısır televizyonu kaydetti. Televizyon, duruşmanın ardından Mursi'nin salona girme anını sessiz olarak yayınladı.
Salondakilerin, Mısır resmi televizyonunun duruşma anını yayınladığı kısa görüntü kadarını dahi göremediği ifade edildi.
Duruşma salonunda hangi kuruma ait olduğu bilinmeyen bir kamera dikkati çekiyordu. Mursi'nin savunma heyeti sözcüsü Muhammed ed-Demati, mahkemeden görüntü alanların kimliklerini açıklamasını isteyerek, "Eğer mahkeme görüntü almayı yasaklamış ise bu onun hakkıdır ve herkese yasak olsun. Bazılarına izin verip diğerlerini engellemesin" dedi.
Ayrıca Mübarek'in yargılanması esnasında alınan güvenlik önlemleri, Mursi'nin yargılandığı sırada alınan güvenlik önlemlerine göre daha azdı.
Mübarek'in destekçileri duruşma salonunun kapısının önüne kadar gelebilirken, Mursi'nin destekçilerinden salona giriş izni olmayanlar, duruşma salonunun ancak yaklaşık 2 kilometre uzağına kadar yaklaşabildi.
Demati, bu durumu mahkeme başkanına şikayet ederek, uzun mesafe sebebiyle savunma heyetinden bazılarının salona gelemediğini söyledi.
HABERE YORUM KAT