1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. “Mülteciler olmasa sanayi dönmez”
“Mülteciler olmasa sanayi dönmez”

“Mülteciler olmasa sanayi dönmez”

Türkiye’de ırkçı söylemin sık sık “üzerimizde bir yük” edasıyla diline doladığı muhacir toplumun aslında Türkiye ekonomisi için ne kadar kritik olduğunu sanayideki varlıkları ile görebiliyoruz.

15 Kasım 2021 Pazartesi 13:08A+A-

HAKSÖZ-HABER

Zaman zaman hassaten sosyal medya platformlarında başta Suriyeliler olmak üzere ülkemize sığınmış veya göç etmiş insanlara dönük ırkçı tutumlar su yüzüne çıkabiliyor.

Toplumumuzdan bir türlü temizleyemediğimiz bu tortular muhacir toplumu hakkında “üzerimizde bir yük, işsizliğin sebebi” gibi yersiz söylemler üretiyor.

Yeni Şafak tarafından İkilitelli Organize Sanayi Başkanı Mahmut Mustafa Aydın ile yapılan röportaj ise durumun çok farklı olduğunu gösteriyor.

Aydın’a göre sanayiciler artan talep karşısında asgari ücretin üzerinde maaşlarla dahi eleman bulmakta zorlanırken mevcut işgücü açığını ise muhacirler kapatıyor. Öyle ki Aydın şu ifadeyi kullanmak durumunda kalıyor: “İnanın burada mülteciler olmasa sanayi dönmez, onlar çalışıyor.”

Türkiye’nin diğer sanayi bölgelerine gidip bakıldığında aslında durum farklı değil, Gaziantep’ten Bursa’ya, Ankara’dan Kocaeli’ye hemen her sanayi bölgesinde muhacirlerin emeklerini görmek mümkün. Muhacirlerin bizatihi kurdukları işletmeler üzerinden istihdam sağlaması da ayrı bir vaka.

Şüphesiz ırkçılık gözleri kör eden bir hastalık, bizim, bize sığınan kardeşlerimize kucak açmak için onların ekonomiye katkı vermesi şart değil, fakat ırkçıların ne kadar haksız ve yersiz konuştuklarını görmeleri için bu haberi paylaşıyoruz.

***

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi 50 bin işçi arıyor

İhracat ve büyümedeki artış, Türkiye’nin en fazla nüfusuna sahip şehri olan İstanbul’da bile çalıştıracak işçi bulmayı zorlaştırdı, 35 bin işletmenin bulunduğu İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde 50 binden fazla işçi açığı oluştu. Yeni Şafak, Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi olan İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ni gözlemledi, üretime ve istihdama ilişkin yaşanan gelişmeleri üreticinin kendisinden dinledi.

Asgari Ücretten Yüksek Maaş

Konuya ilişkin Yeni Şafak’a bilgi veren İkitelli Organize Sanayi Başkanı Mahmut Mustafa Aydın, “İkitelli OSB’de hali hazırda 400 bin kişi çalışıyor, 35 bin işletmemiz var. Özellikle salgından sonra Avrupa ülkeleri siparişlerini Çin’den Türkiye’ye kaydırmaya başladı. Bunun yanında dünyanın her noktasından sipariş geliyor. Sanayi elektrik tüketimimiz de inanılmaz bir şekilde arttı. Tüm bunlara bağlı olarak üretim talebi arttı, bu talebi karşılayabilmek için haliyle iş gücü ihtiyacı oluştu ancak işletmecilerimiz çalıştıracak adam bulamıyor, tüm işletmecilerimiz aynı şeyden şikayetçi. İnanın burada mülteciler olmasa sanayi dönmez, onlar çalışıyor. Asgari ücret diye bir şey de yok, ücretler yüksek, bugün buraya 50 bin kişi gelsin hepsi işe girer.” dedi.

Her Yer İş İlanıyla Dolu

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde her yer iş ilanlarıyla dolu. Organize Sanayi Bölgesindeki Ağaçlara, direklere, duvarlara ve iş yerlerinin camlarına tornacı, muhasebeci, üretim elemanı, temizlik işçisi, paketlemeci, şoför, vasıflı, vasıfsız işçi gibi muhtelif binlerce iş ilanı asılı. PVC sektöründe üretici olan Nevzat Tunca da, “Şuan 45 kişi ile üretim yapıyoruz, tam kapasitemiz 65 kişi, 20 işçiye ihtiyacımız var. 4 bin lira, AGİ, sigorta, yol ve yemekle iş başlangıcı yaptırıyoruz ama maalesef işçi bulmakta zorlanıyoruz. Bizim insanımız iş beğenmiyor” dedi. İkitelli Organize Sanayi Bölgesinde bağlantı ürünleri tedarikçisi olan Uğur Güngör, bu yılki siparişlerin geçen yıla oranla yüzde 80 arttığını belirtti. Güngör, “İşlerimizde gözle görülür bir yükseliş var, tüm sanayide durum böyle, siparişler inanılmaz bir şekilde artıyor, yetişmekte güçlük çekiyoruz” dedi.

Meslek Liseleri Artırılmalı

İmalat sektöründe lazer kesimi yapan bir başka işletmeci de pandemi öncesine göre büyük bir hareketliliğin olduğunu, başta Avrupa’dan olmak üzere yurt dışından sipariş yağdığını belirtti. Salgın öncesi 50 kişi çalıştırırken şu an bu sayıyı 70’e çıkardıklarını ancak daha fazla işçiye ihtiyaç duyduklarını belirtti. Özellikle ara eleman problemi yaşadıklarını belirten işletmeci, bu kapsamdaki ihtiyaçlarının karşılanması için OSB’lerde açılan meslek liselerinin doğru bir adım olduğunu dile getirdi, bu meslek liselerinin sayısının artırtılması gerektiğini savundu.

HABERE YORUM KAT