Muhammed Deyf: Bir Direniş Liderinin Portresi
Deyf, 1990'lı yılların başından bu yana Hamas'ın askeri kanadına komutanlık ediyor. İsrail'e büyük zayiat verdiren tünel saldırıları da Deyf'in eseri.
Hamas'ın askeri kanadı komutanlarından Muhammed Deyf, İsrail'in en çok arananlar listesinin başında geliyor. Deyf, 1990'lı yılların başından bu yana Hamas'ın askeri kanadına komutanlık ediyor. İsrail'e büyük zayiat verdiren tünel saldırıları da Deyf'in eseri.
İsrail defalarca Muhammed Deyf'i öldürmek için suikast girişimlerinde bulundu. Bu girişimlerin Deyf'i yaralamış olabileceği ancak öldüremediği belirtiliyor. İsrail'in Temmuz ayında başlayan saldırılarının ardından büyük zaiyat vermesi Deyf'in savaş dehasının bir ürünü olarak gösteriliyor.
Deyf, Gazze şeridinde inşa ettiği tünel ağları üzerine kurduğu savaş stratejisi ile İsrail ordusuna sürpriz saldırılar düzenleyerek ağır kayıplar verdirdi. İsrail'in ağır saldırılarına rağmen Hamas, İsrail'e karşı roket saldırılarını sürdürdü.
Deyf'in komutanlık pozisyonu ona Hamas'ın aldığı kararlar konusunda bir söz hakkı da veriyor ancak Deyf, siyasi kararlar yerine askeri kararlar konusunda etkin olmayı tercih ediyor.
ÇOK AZ KİŞİ DEYF'İ GÖRDÜ
Hamas'ın gizemli komutanı olarak bilinen Deyf'in 50 yaşlarında olduğu tahmin ediliyor, çok az kişi görünüşü hakkında fikir sahibi. En az dört İsrailli farklı zamanlarda Deyf'e suikast girişiminde bulundu. Şu ana kadar kaydedilmiş görüntüsünün neredeyse yok denecek kadar az olduğu kaydediliyor.
2002 yılında İsrail helikopterleri tarafından Deyf'in bulunduğu bir arabaya füze saldırısı düzenlendi. Bu saldırı sonucunda Deyf'in yaralandığı ve kanlar içinde çekilmiş bir görüntüsü olduğu belirtiliyor. İsrail'in bu saldırıyla da Deyf'i öldüremediği belirtiliyor.
Hamas 1990'lı yıllardan bu yana Deyf'in sağlık durumuyla ilgili hiç açıklama yapmıyor. Sadece askeri kanadın tamamen Deyf komutasında olduğu belirtiliyor.
Bazı İsrailli kaynaklar, Muhammed Deyf'in uğradığı suikast saldırıları sonucunda bir gözünü kaybettiği ve bir ayağının sakatlandığını ileri sürüyor. Deyf'in ayağının sakat olduğu için tekerlekli sandalyeye bağlı olduğu da İsrailli kaynakların iddiaları arasında yer alıyor.
İsrail istihbarat kaynakları, Deyf'in Gazze'deki savaşta İsrail'in verdiği kayıplarda büyük bir rolü olduğunu söylüyor.
İsrail ordusu geçtiğimiz ay Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılar sırasında Hamas'ın büyük direnişiyle karşılaştı. Bu direnişte en büyük pay, Hamas'ın kullandığı tünel saldırılarına aitti. Bu saldırılar, İsrail'in açıkladığı rakamlara göre 64 İsrail askerinin ölmesine neden oldu. Bu sayı, 2009 yılında gerçekleştirilen Gazze saldırılarında ölen İsrail askeri sayısının 6 katına tekabül ediyor.
Gazze'deki İslami Gruplar konusunda uzman olan Hamza Ebu Şenab, tünel saldırıları kavramını ilk olarak Deyf'in ortaya çıkardığını söylüyor.
ABD'deki İsrail Temelli Yakın Doğu Siyaset Enstitüsünün üst düzey görevlilerinden Ehud Yarari Deyf için, "Deyf her zaman bulunduğu konumda güçlü oldu. Bazıları bunun sebebinin, Deyf'in sürekli gölgelerin arkasında oluşundan kaynaklandığını anlayamadı." ifadelerini kullanıyor.
BİR FEN BİLİMLERİ ÖĞRENCİSİ OLARAK MUHAMMED DEYF
Muhammed Deyf, Hamas kaynaklarından alınan bilgiye göre, Gazze'deki Han Yunus mülteci kampında dünyaya geldi. Babası mobilya ustası olan Deyf'in ailesinin maddi durumunun iyi olmadığı ve babasının çocuklarını okumaya teşvik ettiği belirtiliyor.
Gazze İslam Üniversitesi'nde Fizik, Kimya ve Biyoloji eğitimi alan Muhammed Deyf, iyi bir dereceyle üniversite hayatını tamamladı. Deyf'in ayrıca sanata da yatkınlığı olduğu belirtiliyor.
Hamas kaynakları, Deyf'in üniversite çağlarında okulun Eğlence Kulübü'ünün başında olduğunu ve tiyatro oyunları sahnelediğini kaydediyor.
Deyf 1987 yılında Birinci İntifada sırasında Hamas Hareketine katıldı. Daha sonra 1989 yılında İsrail tarafından hapsedildi. Bazı kaynaklara göre Deyf'in bir yıldan uzun süre tutuklu kaldığı belirtiliyor.
Hamas'ta hızla yükselen Deyf, kısa sürede İsrail'in arananlar listesinin başına yerleşti ve on yıllardır o listenin başında yer alıyor. Deyf'in şahsi olarak başında bulunduğu eylemler sonucu onlarca İsrail askerinin öldürüldüğü kayıtlara geçti.
İsrailli ordu yetkililerinden Yoram Schweitzer, Deyf'in şu anki rolünün Hamas'ın silahlı kuvvetleri komutanlığıyla Filistin Savunma Bakanlığı arasında bir yerde olduğunu söylüyor.
Yoram Schweitzer, Deyf için "Kişisel görünüşü ve tecrübeleri onu oldukça zor bir rakip yapıyor." ifadelerini kullanıyor.
SON SES KAYDI 29 HAZİRAN'DA YAYINLANDI
Deyf, 29 Haziran'da yayınlanan bir ses kaydında, Gazze'ye uygulanan kuşatma ve ambargo kaldırılıncaya kadar İsrail'e karşı mücadelenin devam edeceğini söylüyor.
Deyf ses kaydında, "Bizim insanlarımız özgürlük ve onur içinde yaşamadıkça işgal güçleri kendini güvende hissedemeyecek" ifadelerini kullanıyor.
Ebu Şenab, açıklamalar yayınlamasına rağmen Deyf'in siyasi hırslarının olmadığını kendini askeri alana yoğunlaştırdığını söylüyor.
(Kaynak: Dünya Bülteni)
HABERE YORUM KAT