1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Muhammed bin Selman: İsrail ile normalleşmek istediğim için hayatım tehlikede
Muhammed bin Selman: İsrail ile normalleşmek istediğim için hayatım tehlikede

Muhammed bin Selman: İsrail ile normalleşmek istediğim için hayatım tehlikede

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, İsrail ile normalleşme girişimleri sebebiyle hayatını tehlikede olduğunu iddia etti.

15 Ağustos 2024 Perşembe 13:30A+A-

Suudi Arabistan'ın "gölge kralı" olarak anılan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın son dönemde ABD'li siyasilere "kendisinin bir suikast riski altında olduğunu" söyledi.

Politico'nun haberine göre Muhammed bin Selman, ABD Kongresi üyelerine, "İsrail ile normalleşme süreci sebebiyle hayatını tehlikeye attığından ve suikast riski altında olduğundan" bahsetti.

Bin Selman, İsrail ile barış anlaşması yaptıktan sonra 1981 yılında öldürülen Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat'a atıfta bulunarak, "ABD'nin Sedat'ı korumak için ne yaptığını" sorguladı.

Politico'ya konuşan ve görüşmelerin ağır ve ciddi bir havada geçtiğini söyleyen kaynaklar, Muhammed bin Selman'ın risklere rağmen ABD ve İsrail ile büyük bir anlaşma yapmaya niyetli göründüğünü belirtti.

Suudi Arabistan'ın yapmaya çalıştığı anlaşma iki yönlü bir mutabakat içeriyor. Bu kapsamda ABD ile Suudi yönetimi arasında karşılıklı iş birliğine dair anlaşmalara varıldıktan sonra, Suudi yönetimi İsrail ile ilişkilerini normalleştirecek.

Bu kapsamda Suudi Arabistan ABD'den güvenlik garantileri, sivil bir nükleer program için yardım ve teknoloji gibi alanlarda ekonomik yatırım da dahil olmak üzere çeşitli taahhütler alacak.

Ardından, bir Filistin devletinin kurulmasına giden bir yol haritası oluşturulması şartıyla, İsrail ile normalleşmeyi kabul edecek.

Ancak İsrail'in mevcut yönetimi bir Filistin devletinin kurulmasını kabul etmeye yanaşmadığı için görüşmelerde bir süredir ilerleme kaydedilemiyor.

Uzmanlar, Muhammed bin Selman'ın "hayatının tehlikede olduğunu" söyleyerek ABD'li yetkilileri İsrail üzerinde baskı kurmaya zorladığı görüşünde.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT

12 Yorum