Muhalefet edeceğiz diye…
İTÜ dönem birincisi Hüseyin Umutcan adlı gencin klasik sol-Kemalist kalıplar içeren ve malum kesimlerce bolca pohpohlanan konuşmasının Ahmet Taşgetiren’i bile umutlandırması çok garip değil mi?
HAKSÖZ-HABER
Geçtiğimiz hafta Hüseyin Umutcan isimli bir gencin yaptığı konuşma epeyce konuşuldu. İşletme Mühendisliği mezunu genç bu yılın İTÜ birincisi olarak mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada özetle ülkede dayanılmaz hale gelen toplumsal sorunların ruhunda nasıl hafakanlara yol açtığını falan dile getiriyor, arada bu sistemi değiştireceğiz türünden devrimci mesajlar vermeyi de ihmal etmiyordu.
Klasik hümanist-laik mesajlarla yüklü konuşmada adı geçen genç bilhassa kadına yönelik şiddet konusunda sorunun bilerek yok sayıldığını, çözüm üretilmediğini iddia ediyor, “ölen kadınların kanını elimden çıkaramıyorum” türünden ajite cümlelerle belli ki hassasiyet kabartıyordu. Yine çok aşina olduğumuz modernleştirici Kemalist argümanlardan biri olan “ülkenin doğusunda çocuk yaşta evlendirilen kızlar” kalıbını tekrarlamayı da ihmal etmeyen Hüseyin Umutcan konuşmasını klasik devrimci umut mesajlarıyla süsleyerek bitiriyordu.
Bu konuşmanın sahibi gencin belli çevrelerce toplumsal sorunlara duyarlı gençliğin bir temsilcisi olarak alkışlanması da, sözlerinin bilhassa AK Parti iktidarına karşı büyüyen tepkinin bir yansıması olarak çok beğenilmesi de şaşırtıcı değildi.
Elbette toplumsal sorunlara odaklanmış bir gençlik figürünün sempati görmesi normaldi. İyi ama dile getirilen sorunların çerçevesinin bu kadar dar tutulması dikkat çekici değil miydi?
Anlaşılıyordu ki, dolaylı biçimde Tayyip Erdoğan iktidarına bunca yüklenmeyi bilenler Kemalist resmi ideolojik dayatmalar konusunda gayet rahattı! Toplumsal sorunlar denilince feminist-laik propagandanın etkisiyle kadına şiddet vurgularını öne çıkartanların, genç evlilikleri sorunsallaştıranların ‘gayet anlaşılabilir nedenlerle’ modern hayat tarzının ürettiği fahşaya yönelik hiç bir itirazları yoktu! Kadına şiddet diye sürekli şikayet edilen olgunun da aslında ağırlıklı biçimde bu hayat tarzının bir sonucu olduğu zaten görülmüyordu.
Ve yine bu ülkede bunca gündemde olan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, muhacirlere yönelik düşmanlık söyleminin insan hakları açısından bir kelimeyle dahi ifade edilmeye değer bulunmaması da gayet çarpıcıydı.
Açıkçası ortada toplumsal sorunlara yönelik bir duyarlılıktan ziyade “gerici Tayyip Erdoğan iktidarı”na yönelik klasik laik-Kemalist ajitasyondan başka bir şey yoktu! Sol, Kemalist, laik unsurların sürekli biçimde dillendirdiği ve aynı zamanda da örttüğü pek çok unsur Hüseyin Umutcan adlı gencin konuşmasında doğrudan arzı endam etmekteydi.
Ama ilginç bir şekilde bu konuşma Ahmet Taşgetiren gibi bir ismi bile heyecanlandırmıştı. Aşağıda iktibas ettiğimiz yazısında yılların Ahmet Abisi bile ‘yeni nesil profili’ olarak konuşmanın sahibi gence övgüler yağdırabilmişti. Doğrusu ‘muhalefet edeceğiz’ derken nerelere, nasıl savrulmalar yaşandığını görmemek çok düşündürücüydü!
***
BİR YENİ NESİL PROFİLİ
Ahmet Taşgetiren / Karar
Hüseyin Umutcan Ay.
Bu yılın İstanbul Teknik Üniversitesi -İTÜ- birincisi. İşletme Mühendisliğinden mezun olmuş.
Onu sadece medyaya yansıyan ve sosyal medyada on binlerce paylaşılan mezuniyet töreni konuşmasıyla tanıyorum.
Birinci, öyleyse derslerine iyi çalışmış. Öğrenci diliyle söylenirse resmen ineklemiş. İneklemediyse şayet o zaman çok zeki.
Bilinir, böyle öğrenciler, genelde derslerine yoğunlaşır, ülke ve toplum sorunlarıyla yeterince ilgilenmezler.
Böyle bir öğrencinin yapacağı mezuniyet konuşmasının arkadaşlarına iyi çalışma tavsiyesi şeklinde olması beklenir.
Hüseyin Umutcan Ay bu profili değiştirdi mezuniyet konuşmasıyla.
Bir “yeni nesil profili” ortaya koydu.
Hani siyasette ilk defa oy kullanacakların, ya da Z Kuşağının siyasi - ideolojik – kültürel profiline, nasıl oy kullanacaklarına ilişkin tahminlerde bulunuluyor ya, alın okuyun Umutcanın konuşma metnini, ya da kendi sesinden dinleyin, Türkiyenin yürüdüğü ufku görün. Gelin okuyalım o konuşma metnini:
“Bizler insan olmayanların elinden fazlasıyla çektik”
‘’Sorguladığınız şeyi öğrenmeye başlarsınız, öğrendiğiniz şey sizi bazen uykularınızdan da edebilir. Ben bu bedeli ağır bir şekilde ödedim. Ve şimdi sizlerle bu yükü paylaşmak istiyorum. Son bir yılım Türkiye’deki kadına şiddetin kökenini araştırmak ve buna bir çözüm üretmekle geçti. Ve sevgili arkadaşlarım ben artık haberleri takip edemiyorum. Çünkü sorunu biliyorum. Çözümü biliyor ve bu çözümü uygulayamıyorken; ben o ölen kadınların kanını elimden çıkaramıyorum. Benim bu yolda ödediğim bedel bu oldu. Fakat bu insanlığın ödediği bir bedelle kıyaslanamaz bile.
Peki sadece sorun bu mu? Ülkenin doğusuna bakın, daha çocuk yaşta kız çocuklarının evlendirildiğini görürsünüz. İstanbul’a bakın, asgari ücretle 4 kişilik ailesini geçindiremediği için intihar eden o güzel insanları görürsünüz. Taksim’e bakın, sırf orada hayat ona daha farklı bir seçenek sunmadığı için ara sokakta katledilmiş yatan o güzel insanları görürsünüz. O kadar da uzağa gitmeyin sıra arkadaşlarınıza bakın. Sırf deneyim elde edebilmek için haftanın 5 günü 5 kuruş para almadan şirketler tarafından sömürüldüklerini görürsünüz.
Bir de son olarak potansiyel geleceğinize bakın. Orada sırf iş bulamadığı için asgari ücrete mühendislik ve mimarlık yapan akranlarınızı görürsünüz. Karanlıkta olduğumuzu düşünüyoruz biliyorum. Aynı zamanda korkuyoruz da. Sorunları biliyoruz peki çözüm ne? Kaçmak mı? Belki de birileri bizim için her şeyi çözsün diye arkamıza yaslanıp beklemeliyiz. Ya da başımıza gelmediği sürece sorun yokmuş gibi de davranabiliriz.
Hayır, bunu üzülerek söylüyorum ki; bu yolda birbirimizden başka kimsemiz yok. Çünkü unutmayın ki herkes bir gün ölür. Buna sizler de dahilsiniz saygıdeğer büyüklerim. Ve geriye kalan bizler ve bizim yetiştireceğimiz çocuklar hegemonların elinde yozlaşmış bu sistemi değiştireceğiz. Değiştirmeliyiz...
Bunu insanlık için, insan olarak yapacağız. Çünkü bizler insan olmayanların elinden fazlasıyla çektik.
Yarattığımız bu yeni dünyada onlar sadece yozlaşmış bir düşüncenin son temsilcileri olarak kalacaklar.”
Hangi cümlenin altını çizdiniz?
Ben, “ölen kadınların kanını elimden çıkaramıyorum” cümlesiyle sarsıldım. Ülke sorunlarıyla asıl bir aidiyet çarpılması bu?
Şu memleketi yönetenler ya da yönetmeye talip olanlar arasında elinde öldürülen kadınların kanını hisseden herhangi bir kişi var mı, diye sormayayım, kaç kişi var diyeyim.
Taksimin arka sokaklarında katledilen insanlar…
Asgari ücretle, mühendislik mimarlık yapmak zorunda kalanlar…
Bu konuşmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan dinleseydi ne hissederdi?
“Bu sistemi değiştireceğiz” ifadesi iktidarı nasıl etkilerdi, muhalefeti nasıl?
Bu nesli tanıyor muyuz, ne dersiniz?
Acı duyan, sorgulayan, derinden derine suçlayan, hesap soran ve elini taşın altına koyan, ölümü gündeminde tutan, adeta -madem öleceğiz bir şeyler yapalım- diyen, sorumluluğu başkasının üzerine atma kolaycılığına gitmeyen bir nesilden söz ediyoruz.
Böyle bir gençliğe konuşma yapmak durumunda kalsa nasıl hazırlık yapardı memleketi yönetenler?
Umutcanı dinlediğimde umutlandım. Bu neslin çığlığının, feryadının, ümidinin, sorumluluk duyusunun henüz ülkedeki akışa yansımıyor olmasından dolayı kaygılandım.
Biz, biz ne yapmalıyız?
HABERE YORUM KAT