Mostar Köprüsü'nü Yıkanlara Ceza
Bosna'daki savaş döneminde tarihi Mostar Köprüsü'nün yıkılması emrini vermekle suçlanan 6 kişiye 10 ile 25 yıl arasında hapis cezası verildi.
Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkemede görülen duruşmada, Bosna'daki savaş sırasında 1992-1994 yılları arasında "Boşnaklar'a ve diğer Hırvat olmayan halklara yönelik suç işlemek", "ortak çete kurmak" ve "9 Kasım 1993'te Mostar Köprüsü'nü yıkmak" dahil toplam 26 farklı suçtan tutuklu olarak yargılanan, savaş döneminde Orta Bosna ve Batı Hersek'te kurulan sözde Hersek Bosna Hırvat Cumhuriyeti Başbakanı Yadranko Prliç, eski Hersek Bosna Hırvat Cumhuriyeti Savunma Bakanı Bruno Stoyiç, Hırvat Savunma Konseyi (HVO) komutanları Slobodan Pralyak, Valentin Çoriç ve Milivoy Petkoviç ile Esirlerin Değişimi Ofisi Başkanı Berislav Puşiç ve sanıkların avukatları ile tanıklar hazır bulundu.
Mahkeme, sanıkların işledikleri suçun delilleriyle sabit olduğuna karar vererek, Prliç'e 25 yıl, Stoyiç, Pralyak ve Petkoviç'e 20'şer yıl, Puşiç ve Çoriç'e ise 10'ar yıl hapis cezası verdi.
Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar'da, sabah saatlerinden itibaren kafelere doluşan çok sayıda vatandaş, Lahey'deki duruşmayı canlı olarak televizyondan takip etti.
Karar Boşnaklar'ı memnun etmedi
Mostarlılar, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasını televizyonlardan ilgiyle izledi. Bazı vatandaşlar, mahkemenin kararını açıklamasının ardından, verilen cezaları yetersiz bularak, tepki gösterdi.
Mostar Toplama Kampı'nda Kalanlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Edin Batlak, sanıklar hakkında hapis cezası verilmesini olumlu bulduklarını ifade ederek, cezaların süresini ise yetersiz bulduklarını söyledi.
Mostar'daki toplama kamplarında kalan Boşnaklar'dan Armin Aliçkoviç, Hırvatsitan'ın savaşa destek verdiğinin mahkemece açıklanmasının değil, bunu hangi yöntemlerle yaptıklarının ortaya konulmasının önemli olduğunu ifade etti.
Toplama kamplarında kalan Mirzo Çemaloviç de verilen cezaların süresini çok önemli bulmadığını dile getirerek, "Bizim yaşadıklarımızın karşılığında verilecek yeterli hiçbir ceza yok" şeklinde konuştu.
Eski Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu askerlerinden Semir Drlyeviç Lovats, mahkemenin daha önce tokat attığı için Bosna Hersek Cumhuriyet Ordusu'ndan bir askere 14 yıl hapis cezası verdiğini, buna karşın daha kapsamlı suçlara karışan eski Hırvat siyasetçi ve askerlere çok daha az ceza vermesinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.
Hırvatların yoğun olarak yaşadığı kentin batı yakasında ise, eski HVO mensupları ve Hırvat milliyetçileri de duruşmada verilen cezaya tepki gösterdi.
AA
HABERE YORUM KAT