Mladiç, Mahkemede de Kasaplığını Gösterdi
Sırp Kasabı Mladiç'le ilgili davada Mladiç, salondaki Srebrenitsalı annelere dönerek boğaz kesme hareketi yaptı.
Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan beri yaşanan en büyük katliam olan Srebrenitsa katliamının baş sorumlusu ve Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç, Bosna savaşından 20 yıl sonra nihayet hâkim karşısına çıktı.
Annelere Boğaz Kesme Hareketi
Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanmasına başlanan 70 yaşındaki Mladiç, suçlamaları reddederken duruşmayı takip eden Bosnalı kurban yakınlarını tehdit etti. Mladiç, duruşmayı takip eden Srebrenitsalı annelere dönerek orta parmağını gösterdi ve boğaz kesme hareketi yaptı. Bu harekete tepki gösteren Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiçi, "Mladiç, Sırpların bizi tekrar keseceğini işaret etti. Yaptıklarından dolayı hiç pişman değil, sergilediği davranışla da bunu kanıtladı. Biz anneler, 'belki de biraz pişmandır' diye düşünmüştük fakat onun gözleri kan ve nefret doluydu." dedi.
Mahkeme, savcıların, Mladiç'in işlediği suçlarla ilgili yüzlerce tanığa dayanarak hazırladıkları iddianameyi okumalarıyla başladı. Savcılara 400'den fazla tanığın ifadesine dayanarak hazırladığı iddianameyi sunmaları için 200 saat süre verildi.
Duruşma, ilk olarak Mladiç'e karşı suçlamaların anlatıldığı görüntülü, sesli bir sunumla başladı.
Savcılardan Dermot Groome Mladiç'in suç işlediğini kanıtlayacaklarını söyledi.
Groome dört gün önce Mladiç'in Sırp ordusunun başına geçmesinin 20. yıldönümü olduğunu, Mladiç'in o tarihten başlayarak savaş suçları işlemeye başladığını söyledi.
Mladiç'i Bosna'da etnik temizlik yapmakla suçlayan Groome, Mladiç ve birliklerinin Srebrenitsa'da binlerce kişiyi öldürdüğünü de söyledi.
Mahkemeye Saraybosna'da bir pazarın bombalanmasından hemen sonra çekilmiş görüntüleri izleten Groom, birçok kişinin ölümüne neden olan bu olayın hiç şüphesiz Mladiç'in kontrolünde gerçekleştirildiğini belirtti.
Groome saldırıların amacının Bosna'yı Sırp olmayan halklardan temizlemek olduğunu söyledi, Bosna'nın 'etnik temizlenmesi' sürecinde cinsel şiddetin de yaşama geçirildiğini anlattı.
Davanın son bölümünde savcılar fotoğraflar da sunarak savaş sırasında Saraybosna'daki keskin nişancıların katliamları ile ilgili bilgi verdiler.
Davanın görülmesine bugün devam edilecek.
Bosna savaşı sırasında sivillere karşı suç işlemek, Srebrenitsa katliamında soykırım yapmak ve binlerce masum sivili öldürtmek gibi suçlardan yargılanıyor. Mladiç, 16 yıllık firarının ardından geçen sene yakalanarak uluslararası mahkemeye teslim edilmişti. Mladiç, Lahey'deki Scheveningen Hapishanesi'nde kalıyor. Aynı hapishanede 2008'de yakalanan bir diğer Sırp savaş suçlusu Radovan Karadziç de tutuluyor. Bosna savaşının sorumlularından Slobodan Miloseviç ise 2006'da yargılanmayı beklediği hücresinde kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti.
100 bin kişinin öldüğü Bosna savaşında Sırp güçlerini komuta eden Mladiç'in özellikle Srebrenitsa katliamında bizzat rol oynadığına dair birçok belge ve tanık bulunuyor. Srebrenitsa'da 1995 yılında BM güçleri tarafından Sırplara teslim edilen 8 bin silahsız erkek ve çocuk infaz edilmiş, bedenleri de toplu mezarlara gömülmüştü. Mladiç ayrıca 44 ay süren ve 10 bin Boşnak'ın öldüğü Saraybosna kuşatmasından da sorumlu tutuluyor.
HABERE YORUM KAT